Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co všechno jsme schopné pro muže udělat!

Je neuvěřitelné, co všechno jsme my ženy ochotné pro muže udělat. Kdysi jsme se divila, jak jedna má kamarádka z lásky ke svému příteli (posléze manželovi), nadšenému geografovi a turistovi, trávila dovolenou tím, že s ním a jeho partou podobných nadšenců chodila po horách s krosnou skoro tak velikou jako ona sama, skoro se nemyli, protože nebylo kde, skoro neodpočívali, protože na to nebyl čas a ona měla asi tak 40 kg a krosna asi 20 kg! Jak to může vydržet?! Říkala jsem si…

Za nějaký čas mne seznámila s jejich společným kamarádem (posléze mým manželem a za pár let mým exmanželem). Byl to nadšený vláčkař, odborně řečeno ciderodromofil. Většinu volného času trávil tím, že seděl ve vlaku a sledoval, jestli se „jede na čas“, jakou se jede soupravou, po jaké se jede koleji, kde a jak dlouho je „pomalá jízda“ atd. Což asi mnoha z vás nic neřekne, ale já byla po několika letech tak vycvičená, že když jsme někam jeli – samozřejmě zásadně vlakem! – a já chtěla sedět u okna, tak jsem mohla jedině za předpokladu, že budu hlásit návěstidla (neboli stavy semaforů pro vlaky) – takže jsme jeli a já říkala: „Čtyřicet a volno. Šedesát a výstraha apod.“ (Můžeme jet rychlostí 40km/h a je zelená. Můžeme jet rychlostí 60km/h a svítí oranžová – musíme – tedy ne my, ale strojvedoucí – dávat pozor na další návěstidlo. – pozn. autora). Postupně jsem se taky naučila neformální názvy většiny lokomotiv – „Žehlička, Zamráča, Bardotka…“.

Vedl si deníček, kam každou jízdu pečlivě zaznamenával – odkud kam se jelo, kolik to bylo kilometrů, jakou se jelo soupravou, po jaké koleji a na kolik to vyšlo peněz. Z počátku mne svět vlaků – zřejmě pod vlivem hormonů – docela bavil a fascinoval. Postupně jsem se dozvídala, že jsem manžela zaujala hlavně tím, že můj dědeček byl přednosta stanice a maminka pracovala na dráze. Že mě to hned nevarovalo, jak nelehké to může být soužití?!

I když ono to bylo většinou poněkud zábavné – tedy hlavně s odstupem času. Jeli jsme například na dovolenou a seděli v kupé. My dva a rodina se dvěma dětmi. My u okna – ostatně kde jinde, a oni vedle nás. Poočku se na nás, a pak vždycky i na sebe, tázavě koukali, když slyšeli hlášky typu: „Zase máme sekeru, to by mě zajímalo, jestli tohle dorovnáme:“ – Myšleno: Máme zpoždění, jestlipak to doženeme. Nebo: „Zase jsme se zadrbali...“ – Myšleno: Další zpoždění.  Koukali zrovna akorát na nás a já se na ně omluvně usmála, když najednou z ničeho nic manžel vyskočil jako střelená laň a volal na mě: „Pojď sem, rychle, rychle, tohle musíš vidět!“ Poměrně dychtivě jsem se vyklonila z okna a rozhlížela se rychle všude možně okolo ve snaze tu zajímavost najít, neboť okolo nikde nic – tedy kromě kolejí - nebylo. „Vidíš?!“, pokračoval nadšeně, „takovýmhle způsobem se kříží koleje na jediném místě v republice, jedině tady!“ dodal s výrazem naprostého uspokojení, jako by to bylo jeho dílo. „Aha“, snažila jsem se projevit nadšení, zakrýt zklamání a na ty čtyři vedle nás se ani nepodívat, protože jim právě asi vypadly řízky z pusy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Olga Daskin | úterý 28.2.2012 12:17 | karma článku: 22,14 | přečteno: 1871x
  • Další články autora

Olga Daskin

Óda na práci

Pátek večer Elí: „Mami, když mám opravdovou peněženku a v ní ty kartičky (permanentka na vláček na Žofínském ostrově, karta do petcentre) a hodně peněz (15,- Kč), tak to už bych mohla být opravdová maminka, že jo?“

13.12.2015 v 16:55 | Karma: 11,68 | Přečteno: 349x | Diskuse| Osobní

Olga Daskin

Den jako vymalovaný

Je krásné se ráno vzbudit do modré oblohy a svitu slunce, slyšet ve dvoře ptáky zpívat a na okně vidět všechno kvést.

7.5.2015 v 21:47 | Karma: 6,84 | Přečteno: 167x | Diskuse| Miniblogy

Olga Daskin

Slabost

Ačkoliv si moje děti myslí, že maminka je něco jako polobůh nebo přinejmenším chodící wikipedie, jsem pořád jenom člověk a mám dost slabin. Jednou z nich je bezesporu slabost pro červený hrnek s bílým vnitřkem a nápisem Nescafé.

1.7.2014 v 7:58 | Karma: 11,63 | Přečteno: 517x | Diskuse| Letní povídka

Olga Daskin

Turecký deník - šílení poprvé

Zatímco v poklidu večeříme v kuchyni a děti si malují v obývacím pokoji, přijde do kuchyně Elí, aby nás sdělila, že Erdík je celej počmáranej – „Takhle“, ukazuje po obličeji, „je celej červenej.“ Za chvíli se přichází Erdík sám pochlubit – červenou barvu má po celý puse a bradě – odkládním se ledabyle od stolu a ptám se ho: „Není to krev, že ne?“, načež z dosavadní úrovně lenochoda přejdu do tempa závodního chrta a v pikosekundě mu stírám tu krev z obličeje a snažím se najít zdroj krvácení.

11.6.2014 v 12:44 | Karma: 13,02 | Přečteno: 1169x | Diskuse| Cestování

Olga Daskin

Můj otec je veverka

Fakt. Vlastě jsem to nevěděla celých 35 let, až dneska mi to maminka pověděla a přitom to bylo jasný už dlouho. A začalo to tak nevinně.

20.12.2013 v 7:45 | Karma: 10,59 | Přečteno: 505x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  22:57

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  22:57

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Básník, sekuriťák, sympatizant opozice. Kdo je podezřelý z útoku na Fica

15. května 2024  17:45,  aktualizováno  22:34

Navrhl jsem smrti, abychom si potykali, a ona... se rozplakala. Tak začíná jedna z básní 71letého...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 941x
Vystřídala jsem řadu profesí – od učitelky v mateřské, posléze střední škole, konzultantky na Lince bezpečí, koordinátorky a manažerky vzdělávání dospělých, občasného lektorování pro učitele a vedení adaptačních soustředění pro studenty prvních ročníků středních škol, vytvářela jsem a tutorovala e-learningové kurzy. Většinu z toho najednou, jinak bych se asi nudila. Abych se nenudila ani na mateřské dovolené, narodila se mi dvojčata. Dlouho jsem psala jen pro své známé – baví mě zachycovat ta kouzla okamžiku a jedinečnost zážitků, na které by se jinak zapomnělo, či si jen tak rovnat myšlenky – až mě přesvědčili, abych si založila blog.