Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Citové pouto aneb Ta pravá bytost

Když jsem objevila svůj první byt, byla to láska na první pohled. Hned jsem věděla, že mi v něm bude dobře. Už při první návštěvě jsem měla jasnou představu, jak sedíme v kuchyni a klábosíme s mojí maminkou, vaříme s přítelem, jak budou kytky na okně, kam dám jaký nábytek apod. Jsem poměrně intuitivní typ a jak už to tak u lásky na první pohled bývá, leccos nevidíte ;).

Já takhle (na rozdíl od mého přítele) neviděla, že parkety bude třeba trochu restaurovat, že je opravdu potřeba vymalovat, ideálně udělat novou koupelnu a záchod. To všechno jsem viděla až postupně, při druhé návštěvě jsem si (na přítelovo několikeré upozornění) všimla, že tedy ano, že by asi bylo dobré vymalovat, při třetí, že bude lepší, když přebrousíme a přelakujeme parkety.

Takže když všechny ty kosmetické úpravy skončily, bydlelo se tam nejen mě, ale posléze i manželovi krásně – starý byt, veliká okna, tudíž spousta světla, staré obložkové kazetové dveře. Tedy bydlelo se nám tam krásně, dokud se nám nenarodila dvojčata. Byt byl totiž 1+1 a děti si od svého narození začaly poměrně rychle nárokovat prostor a poněkud nás vystěhovávat z bytu – alespoň jsme si tak trochu připadali. Když se posléze byt díky jídelním židličkám, chodítku a dalším dětským proprietám, které zaberou poměrně dost místa, začal měnit ve skladiště, nezbylo, než se poohlédnout po větším.

Než jsme se nadáli, uvolnil se pod námi byt větší. Byl také hezký, světlý, ale z mé strany to bylo víc racionální rozhodnutí, než láska na první pohled. Taky bylo třeba ho rekonstruovat, ale alespoň jsme tím měli čas na hledání kupce na byt stávající.

A tak začali chodit zájemci – i když to je nadnesené. Oni se spíše v době krize trousili. Zpočátku mne ani nenapadlo o tom uvažovat, ale když jsem pak viděla, jak nemastně neslaně se někteří tvářili, říkala jsem si, že byt neprodáme jen tak někomu. Že zkrátka nechci, aby v našem útulném a kouzelném bytě bydlel někdo, kdo si ho nezaslouží (rozuměj, pro koho to taky nebude láska na první pohled) a nebude k němu mít stejné citové pouto.

po nějaké době – přímo úměrné tomu, jak se jsme se snažili byt prodat - se mě jak manžel, tak realitní makléř snažili přesvědčit, že si asi nebudeme moci příliš vybírat, že doba není prodeji nemovitostí zrovna nakloněná. Ač nerada, tak s jednou hypotékou na krku, druhou na dosah a příjmem rovnajícím se mateřské dovolené a výplatě manžela, jsem začala být se smutkem pomalu ochotna přistoupit na to, že byt prostě prodáme komukoliv, kdo o něj bude mít zájem…

A pak se najednou zjevila ona, Katarína, ta pravá bytost! Přišla poprvé a hned byla celá rozzářená, jak je byt hezký, jak se tam hned cítí dobře, jak je hezky řešen a že i nějaký ten nábytek, co bysme tam nechali, si ráda vezme. Podobně jako já kdysi, i ona prohlašovala, že asi ani nebude malovat, že to není potřeba. A i když přišla podruhé, byla příjemně překvapená, že se jí byt stále moc líbí a je z něj nadšená. Jak já jsem byla nadšená! Kromě toho velkého balvanu, co mi spadl ze srdce, jsme totiž svůj první byt opouštěla sice v slzách (jak už tak u prvních lásek bývá), ale zato s vědomím, že ho nenechávám jen tak někomu, ale té nejlepší bytosti, kterou jsem si jen mohla představit. Navíc jsme získala i skvělou sousedku a zdá se, že i prima kamarádku.

Kromě lásky na první pohled, nás navíc spojuje i podobný vkus – také miluje květiny, ve vázách má vystavené kamínky z cest, chuť – třeba na hlívu ústřičnou či koláčky a než se nastěhovala, tak taky vymalovala ;). 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Olga Daskin | čtvrtek 17.5.2012 10:30 | karma článku: 11,79 | přečteno: 851x
  • Další články autora

Olga Daskin

Óda na práci

Pátek večer Elí: „Mami, když mám opravdovou peněženku a v ní ty kartičky (permanentka na vláček na Žofínském ostrově, karta do petcentre) a hodně peněz (15,- Kč), tak to už bych mohla být opravdová maminka, že jo?“

13.12.2015 v 16:55 | Karma: 11,68 | Přečteno: 349x | Diskuse| Osobní

Olga Daskin

Den jako vymalovaný

Je krásné se ráno vzbudit do modré oblohy a svitu slunce, slyšet ve dvoře ptáky zpívat a na okně vidět všechno kvést.

7.5.2015 v 21:47 | Karma: 6,84 | Přečteno: 167x | Diskuse| Miniblogy

Olga Daskin

Slabost

Ačkoliv si moje děti myslí, že maminka je něco jako polobůh nebo přinejmenším chodící wikipedie, jsem pořád jenom člověk a mám dost slabin. Jednou z nich je bezesporu slabost pro červený hrnek s bílým vnitřkem a nápisem Nescafé.

1.7.2014 v 7:58 | Karma: 11,63 | Přečteno: 517x | Diskuse| Letní povídka

Olga Daskin

Turecký deník - šílení poprvé

Zatímco v poklidu večeříme v kuchyni a děti si malují v obývacím pokoji, přijde do kuchyně Elí, aby nás sdělila, že Erdík je celej počmáranej – „Takhle“, ukazuje po obličeji, „je celej červenej.“ Za chvíli se přichází Erdík sám pochlubit – červenou barvu má po celý puse a bradě – odkládním se ledabyle od stolu a ptám se ho: „Není to krev, že ne?“, načež z dosavadní úrovně lenochoda přejdu do tempa závodního chrta a v pikosekundě mu stírám tu krev z obličeje a snažím se najít zdroj krvácení.

11.6.2014 v 12:44 | Karma: 13,02 | Přečteno: 1169x | Diskuse| Cestování

Olga Daskin

Můj otec je veverka

Fakt. Vlastě jsem to nevěděla celých 35 let, až dneska mi to maminka pověděla a přitom to bylo jasný už dlouho. A začalo to tak nevinně.

20.12.2013 v 7:45 | Karma: 10,59 | Přečteno: 505x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Špičky ODS řeší, jak naloží s Novotným. Ve hře je vyhazov i výzva k odchodu

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  18:35

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to není úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Děti málo sportují, tloustnou. Změnit to má nový taneční projekt

14. května 2024  18:33

Sportovní aktivita dětí klesá, naopak se zvyšuje výskyt nadváhy, nebo i obezity. Jedním z důvodů je...

Bulovka po záměně pacientek propustila zaměstnankyni, další je pod dozorem

14. května 2024  18:18

Fakultní nemocnice Bulovka propustila kvůli tragické záměně pacientek jednu zaměstnankyni. Další...

Prezident fandil na střídačce. Hokejové mistrovství přitahuje známé osobnosti

14. května 2024  17:52

Mistrovství světa v hokeji přilákalo pozornost politiků, sportovních hvězd a dalších známých...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 941x
Vystřídala jsem řadu profesí – od učitelky v mateřské, posléze střední škole, konzultantky na Lince bezpečí, koordinátorky a manažerky vzdělávání dospělých, občasného lektorování pro učitele a vedení adaptačních soustředění pro studenty prvních ročníků středních škol, vytvářela jsem a tutorovala e-learningové kurzy. Většinu z toho najednou, jinak bych se asi nudila. Abych se nenudila ani na mateřské dovolené, narodila se mi dvojčata. Dlouho jsem psala jen pro své známé – baví mě zachycovat ta kouzla okamžiku a jedinečnost zážitků, na které by se jinak zapomnělo, či si jen tak rovnat myšlenky – až mě přesvědčili, abych si založila blog.