Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Recenze filmu Někdo klepe na dveře - 60 %

Mladý pár s dcerou je zajat skupinou fanatiků, kteří je postaví před nezáviděníhodné rozhodnutí. Blíží se konec světa a jedině oni tři tomu mohou zabránit tím, že jednoho obětují na oltář smrti. 

To uvidíme v mysteriózním a hororovém dramatu od známého režiséra a mistra napětí M. Night Shyamalana. V hlavních rolích se představí Dave Bautista, Jonathan Groff a Ben Aldridge.

Osmiletá Wen vyrazila se svými otci (Jonathan Groff, Ben Aldridge) na dovolenou do chaty v lesích. Právě chytá kobylky do sklenice, když v tom se k ní začne přibližovat neznámý muž (Dave Bautista). Obrovský svalnatý potetovaný chlap se představí jako Leonard a začne Wen pomáhat s lovem kobylek, při kterém se dají do řeči. Ovšem zanedlouho se začnou přibližovat další neznámí lidé, což Wen vyburcuje k útěku za rodiči.

Vše hned poví otcům a začne zběsile zavírat okna a zamykat dveře. Vzhledem k jasně viditelnému strachu na tváři dcery je jasné, že nejde pouze o bujnou fantazii. Stačí chvíle a obří Leonard a trojice ozbrojených kumpánů stojí za dveřmi. To není zrovna skupina, kterou byste si chtěli pustit domů. Ovšem návštěvníci jsou neodbytní a začnou se dobývat dovnitř, což se brzy podaří. Otcové se samozřejmě snaží bránit dceru a sami sebe, nicméně, než se nadějí, tak jsou přivázáni k židlím.

Věznitelé brzy odhalí svoje úmysly. Všichni čtyři měli vizi o brzkém konci světa, která je dovedla na toto místo. Ovšem mladá rodina je bohužel také součástí jejich plánu. Musí si vybrat jednoho člena rodiny a toho zabít pro dobro lidstva. S tím samozřejmě odmítají souhlasit. Únosci proto přistoupí k další části úkolu. Sami si vyberou jednoho svého člena a toho zabíjí. Možná jako ukázku svojí odhodlanosti nebo jako nutnou součást. Ale mrtvolu ještě ani nestihli odnést a už se v televizi objevuje zpráva o velké katastrofě v Oregonu. Tak že by na tom vážně něco bylo?

Začátek filmu působí velmi obyčejně jako v každém druhém hororu. Většina diváků si v hlavě už vytváří představu o tom, co bude následovat a možná se trochu začínají bát možné nudy. Ale naštěstí se postupně začne ukazovat, že se jednalo spíše o takový zastírací manévr na začátek, aby to potom bylo větší překvapení. Později se totiž začne ukazovat, že námět filmu je celkem zajímavý. Nejprve to je spíše plíživé, kdy nesedí pouze pár detailů. Ovšem brzy se to rozjede a ukáže v celé své originální kráse. Pokud tempo vydrží, tak by to mohlo být velmi dobré.

Nicméně po první smrti a sdělení vražedného plánu na záchranu světa to zase začne upadat. Začneme se tak trochu točit v kruhu událostí, které jsme už viděli a jejichž intenzita nijak negraduje. Takže je to spíše taková výplň, která má diváka udržet u obrazovky a nenudit ho, aby si počkal na poslední část filmu, která je zase na úrovni. Uvidíme zajímavé zakončení, kde se konečně dozvíme, jak to se všemi postavami dopadne a jak je to vlastně s tím koncem světa. Tudíž nakonec stojí za to vydržet ten slabší prostředek filmu.

Velmi důležitou součástí celého filmu je kvalitně navozená silná atmosféra. Nejdříve to začíná u slabého napětí, které pramení především z neznalosti budoucích událostí. Ovšem i když tato neznalost opadne, tak atmosféra neutrpí, spíše naopak. Její síla totiž začne pramenit ze záporných postav. Jejich monology a dialogy dokážou vytvořit lehké mrazení. Nemusí ukázat žádné hrozné věci, a přitom strach a obavy s nich přímo čiší. Jenom jejich přítomnost a hlasy dokáží vytvořit takové sympatické atmosférické hororové tajemno. Ale není to pouze případ obřího Leonarda, ale i ostatních věznitelů.

Vzhledem k hlavnímu námětu filmu ve formě konce světa je asi jasné, že se nelze vyhnout odkazům na křesťanství a bibli svatou. Naštěstí se autoři drželi při zemi, takže ani neznabozi či vyznavači jiných náboženství se nebudou muset ošívat.

Nicméně zarputilost věznitelů a jejich utkvělou představu o vlastní pravdě je možné vztáhnout na jeden významný problém dneška, což jsou dezinformace a fake news. Jejich zastánci či oběti jim také bezmezně věří a nejsou schopni přijmout argumenty protistrany. Tady budeme svědky přesně takového střetu v celé své kráse, jenom dovedené do přehnané úrovně, aby to dostatečně vyniklo. Pokud přistoupíme na mimonáboženský pohled na věc, tak uvidíme, že je kvalitně provedený a jde i nečekaně do hloubky, samozřejmě v rámci žánru hororu.

Jedná se zajímavý komorní thriller, který má celkem originální námět. Uprostřed lesní idylky dokážou postavy vytvořit vcelku fungující temný příběh s hutnou atmosférou. Celý tento film by se také dal brát tak trochu jako originálně pojatý náhled do jednoho významného společenského problému, který trápí dnešní západní společnosti. Takže tady máme kombinaci hororu a thriller, která zrovna nevyděsí, ale může zaujmout netradičním námětem příběhu.

Automobily

Rodina přijela na chatu v Land Roveru Discovery, zatímco fanatici se na místo dopravili pick-upem GMC Sierra.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1094004-nekdo-klepe-na-dvere/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt15679400/?ref_=nv_sr_srsg_0

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Daniel Trojan | pátek 17.3.2023 19:00 | karma článku: 7,25 | přečteno: 175x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Opičí muž: Vykořisťování chudých se nakonec vždy krutě nevyplatí (72,5 %)

Drsný indický mladík se vydává na cestu odplaty za smrt svojí matky, kterou připravila o život zlovůle bohatých a mocných. Vzhlédl se v bájném opičím hrdinovi Hanumanovi a bojuje tak za všechny chudáky vykořisťované těmi nahoře.

10.5.2024 v 19:00 | Karma: 5,80 | Přečteno: 133x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Případ Goldman: Lupič, co se ve vězení proměnil v symbol boje proti útlaku (67,5 %)

Aktivistický židovský lupič čelí před soudem obvinění z chladnokrevné dvojnásobné vraždy. Svou vinu vehementně popírá a staví se do role názorového oponenta, na kterého si zasedl nespravedlivý a diskriminační donucovací aparát.

3.5.2024 v 19:00 | Karma: 2,92 | Přečteno: 70x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Hlasy mrtvých: Se silami pekelnými si není radno zahrávat (57,5 %)

Žena pronásledována neúspěchy zdědí starý hostinec, jehož sklep bohužel ukrývá děsivé tajemství. Nebezpečnou čarodějnici schopnou zprostředkovat kontakt se zemřelými, což se v okamžiku může proměnit v boj o holý život.

26.4.2024 v 19:00 | Karma: 2,87 | Přečteno: 70x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,59 | Přečteno: 127x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Mladá dáma: Představa dokonalého rytíře na bílém koni je pouhá iluze (65 %)

Princezna už vyhlíží svou zářnou budoucnost v přepychu po boku zámožného následníka trůnu, což je ale pouze lákavá vějička, jak ji obětovat na oltář zlého draka. Od toho okamžiku má vlastní záchranu pouze ve svých rukou.

12.4.2024 v 19:00 | Karma: 5,61 | Přečteno: 117x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  21:51

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 85
  • Celková karma 7,26
  • Průměrná čtenost 138x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.