Tatínek a trampolína (jen tak povídka)

Seděli jsme s bratrem v pokojíku u stolu a dělali si domácí úkoly na druhý den do školy. Slyšeli jsme, jak v zámku vchodových dveří do bytu zarachotili klíče a zanedlouho stál u nás tatínek a nadšeně nám vyprávěl, že nějaký blázen

dal venku k popelnicím fungl novou trampolínu, a že si ji o víkendu odvezeme na chatu. Později se ukázalo, že trampolína nebyla tak úplně u popelnic, nýbrž opřená o zeď domu, zatímco zmíněný blázen se prohraboval věcmi v kufru svého auta a náš tatínek lapka tak unikl jeho pozornosti, čímž opět obohatil naší rodinu. Já byl nadšený a už jsem se viděl, jak budu na chatě skákat a metat salta, ale bratr, který již procházel pubertou, nesdílel mé a otcovo nadšení. Jen se ušklíbnul a dál hleděl do učebnic a sešitů, ve kterých měl beztak založený komiks a učení jen předváděl. Bratrův nezájem tatínka trošku zklamal, ale ne natolik, aby se s radostí nerozběhnul do ložnice, pochlubit se mamince svým novým úlovkem.

Z ložnice jsme chvilku slyšeli tlumený rozhovor a pak maminky radostné zavýsknutí. Hovor utichnul a po chvilce se z ložnice ozývalo jen divné rytmické vrzání postele. "Já vím, co tam dělají," řekl bratr a nezvednul při tom oči od komiksu. Já jsem si nedokázal představit nic, co by se tak mohlo v ložnici odehrávat. Bratr moji zvědavost ještě navýšil, když řekl, že bych mu stejně nevěřil, kdybych to nespatřil na vlastní oči. Tak jsme se potichu vyplížili z pokojíku a šli ke dveřím do ložnice. Vrzání postele teď bylo jasně zřetelné, ale ještě se k tomu přidal podivný mlaskavý zvuk, jakoby někdo tleskal, napadlo mne. Bratr opatrně otevřel dveře a nám se tak naskytl pohled na manželskou postel, na které tatínek skákal skoro až do stropu a při tom si mumlal: "Takhle budu skákat na trampolíně. Budu skákat výš a výš." Maminka seděla v křesle u postele, pozorovala skákajícího tatínka a tleskala. Bratr dveře opět zavřel a řekl: "Přesně to jsem si myslel." 

V pátek, když se maminka s tatínkem vrátili z práce, jsme zabalili všechny věci a chystali se odjet na chatu. Bohužel nastal problém, když jsme chtěli naložit do našeho Oltcitu trampolínu. Nakonec přišel tatínek s bezvadným nápadem. Maminka seděla na místě spolujezdce a bratr si sednul na zadní sedadlo za ní. Oba si stáhli okýnka na své straně a vystrčili z nich své pravačky. Já a tatínek jsme jim do nich podali trampolínu a oni ji tak drželi celou cestu až na chatu, kterou máme u hracholuské přehrady, což je dobrých čtyřicet kilometrů. Po příjezdu na chatu si maminka stěžovala, že je trošku unavená, ale tatínkovo nadšení jí strhlo, a dala se do sestavování konstrukce, zatímco my ostatní jsme si šli odpočinout k vodě. Když jsme se vrátili, měla maminka již trampolínu postavenou a připravenou k použití.

Tatínek si vzal slavnostní řeč, ve které zmínil, že sen, po kterém toužilo mnoho generací před námi, se stal skutečností. Zul si pantofle a nadkročil nad trampolínu. Ještě naposled se na nás podíval a řekl: "Je to malý krůček pro člověka, ale velký skok pro lidstvo." Pak se jeho chodidlo konečně dotklo gumového plátna a nejdříve lehkými a nesmělými poskoky se tatínek dostal do extáze. Skákal skutečně vysoko, a ač se to zdálo nemožné, neustále výšku zvětšoval. Jen bratr se opět tvářil nakysle. Říkal, že tohle je pěkná nuda a nutil tatínka, aby předvedl nějaký trik, nejlépe salto, ale pak ještě vždycky dodal, že si na to otec určitě netroufne, čímž ho vyhecoval. "Tak netroufnu, jo?" řekl otec. "Tak se dívejte!" Mohutným odrazem se vznesl do výšky, ale špatně zkoordinoval tělo a jeho pohyb nešel kolmo nad trampolínu, nýbrž šikmo ven z trampolíny. Tatínek opustil naší zahradu stylem, jakým létají skokani na lyžích a přistál v sousedově křoví, těsně za plotem. Seběhli jsme se k plotu a volali na tatínka, který nebyl vidět. Tatínek nám oznámil, že v trnkovém keři je jakýkoliv pohyb nemožný, a že máme vymyslet plán, jak ho dostat zpět k nám. Bratr navrhl, aby se otec nezvedal, ale pokusil se podplazit křovím na sousedovu zahradu. Tatínek se pokoušel plazit, ale nadělal přitom příliš hluku, což upozornilo sousedova dobrmana Rustyho, který přiběhl ke křoví do míst, kam se tatínek pokoušel doplazit. Tam dobrman zaujal své postavení a silným hrdelní vrčením a štěkotem držel otce přibitého k zemi. 

Maminka dostala skvělý nápad, jak odvést pozornost psa. Běžela do chaty a po chvilce se vrátila s klobásou, která uvnitř skrývala prášky na spaní a jiné oblbováky. Z našeho postavení jsme však nemohli hodit klobásu k dobrmanově čenichu, proto jsme jí museli nejprve mrštit směrem k otci, a ten jí měl prostrčit až k psovi. Tatínek náš plán však nepochopil a klobásu považoval jako zdroj pro doplnění své energie a tak ji snědl. Když tatínek usnul, vzala maminka mne a bratra kolem ramen a řekla, že už tatínkovi více pomoc nemůžeme a šli jsme se dívat na televizi. Pro dobrmana to byla těžká rána, když viděl, jak tatínek spokojeně usnul, navzdory psí mordě osázené ostrými zuby. Pes zalehnul, hlavu si položil na přední packy a smutně kňučel. 

Už za tmy, když my v chatě dávno spali, se z odpolední směny vrátil soused Karel Lokomotiva, a překvapen absencí vítajícího psa, se dal do hledání čtyřnohého mazlíčka. "Co to tam máš, Rusty?" ptal se dobrmana, když ho našel ležet u křoví. Zaklekl a podíval se směrem, kterým se díval Rusty. "Pane Tomáši, co to tu proboha děláte?" Náš tatínek se probral, ale stále byl ještě omámen uspávacími prášky, takže zcela nelogicky zvolal: "Pane profesore vzdejte se! Celý les je obklíčený!" 

Pan Lokomotiva, který své vzdělávání ukončil sedmou třídou základní školy, považoval oslovení "profesor" za urážku a provokaci a nedbaje pichlavého křoví, si razil cestu směrem k tatínkovi. Když nad ním stanul, vzal ho za límec a kalhoty do svých tvrdých rukou, připomínající lopaty a mrštil s otcem zpět na naší zahradu. Tatínek dopadnul na trampolínu, od které se odrazil a vletěl otevřeným oknem do ložnice a přistál vedle maminky v posteli. 

Druhý den ráno byl tatínek celý neklidný. Stál mezi dveřmi a v rukou se mu houpala sekera. Pak vyšel ven na zahradu. Chléb, který jsem měl ke snídani, solily mé vlastní slzy, zatímco se z venku ozývalo zlověstné řinčení zbraní a trampolína sváděla svůj poslední boj, který byl dopředu rozhodnut v její neprospěch. 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Daniel Tomáš | sobota 17.9.2016 16:55 | karma článku: 16,75 | přečteno: 353x
  • Další články autora

Daniel Tomáš

Jak jsem koukal na Ordinaci

Každý člověk, pokud tedy není nějaký pošahaný workoholik, se těší na víkend. Jediné dva dny v týdnu, kdy nemusíte předstírat pracovní nasazení a donášet na kolegy.

6.5.2024 v 12:24 | Karma: 17,14 | Přečteno: 598x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Proč píšu knihu

Ona taková kniha, to není nějaká lecjaká věc. Mnohdy si jí lidé vůbec neváží, natož aby se jí svěřovali a rovnou jí hází do ohně. Jo, byli i takoví lidé. Ale pak sami shořeli. Na to bacha.

11.9.2023 v 15:09 | Karma: 10,22 | Přečteno: 207x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Mravenčí doktor odchází od soudu s podmínkou

Připomeňme si sled událostí případu, který otřásl naší republikou a o kterém slyšel snad úplně každý člověk v zemi. Na ostře sledovaný případ, který byl dnes završen vynesením rozsudku, jako první upozornil básník Jozef Kožíšek.

7.9.2023 v 14:33 | Karma: 16,79 | Přečteno: 818x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Braničtí rytíři

Dle starých pověstí českých, ukrývá se v katakombách pod branickým pivovarem mocné vlastenecké vojsko, které je připraveno v hodině temna vyjet na pomoc nepříteli národa českého.

19.5.2022 v 10:59 | Karma: 9,40 | Přečteno: 350x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Než rasistou, to radši vrahem bys bejt chtěl

Narazil jsem v minulém týdnu na dva zvláštní články. V jednom je hlavní postavou člověk, který před deseti lety v soukromé konverzaci použil rasistickou metaforu a nyní je bez práce. V druhém článku je pak člověk, který před...

18.10.2021 v 13:55 | Karma: 33,97 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

Programátoři z Úřadu práce. Kvalifikaci změnilo 15 tisíc lidí, chválí si jeho šéf

26. května 2024  19:20

Zvýšit svou kvalifikaci nebo se naučit úplně nový obor. Úřad práce má projekt za více než 5 miliard...

Boj o zlato je tady. Staroměstské náměstí zaplnily davy, metro pojede déle

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  19:09

Česko v neděli čeká hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Útočník v metru ve francouzském Lyonu zranil nožem čtyři lidi

26. května 2024  17:33,  aktualizováno  18:31

Čtyři lidé utrpěli zranění při útoku nožem v metru ve francouzském městě Lyon. Policie zadržela...

Teroristé vábí mediální mudžahedíny. Základem je znalost umělé inteligence

26. května 2024  18:03

Umělá inteligence v posledních měsících pronikla do všech sfér lidské činnosti. Ke generování...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 17,14
  • Průměrná čtenost 1508x
Jsem velekrál skladu v maličké firmě. Mám jen jediného podřízeného, a ani ten mne neposlouchá.. Dvakrát jsem neúspěšně studoval VŠ, tak jsem se dal na dráhu dělníka. Jsem pánem ještěrky a vozím palety z bodu A do bodu B, a když je frmol, tak i do bodu C, ale v žádném případě do bodu D.. Mám rád sport, pivo, rybařinu, pivo, dobré jídlo, přítelkyni, pivo, četbu, Bory, bory, skaliny, řeky, lučiny, českou hymnu, vychlazenou Plzeň a tak různě....

Tady mi můžete anonymně nadávat:

danieltomas08@post.cz

 

Seznam rubrik