Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Starej se o sebe!

V pátek večer pořádám doma neskutečné žranice. Přítelkyně totiž jezdí na víkendy k rodičům na venkov a já tak vyvěšuji svojí vlajku v kuchyni a zabírám tento posvátný prostor pro sebe.

Většinou vařím jedno a to samé. Prostě maso, maso, maso a sem tam nějaká klobása. Všechno to plave v oleji, který na pánvi prská tak, že za malou chvilku pokrývá celý prostor kolem sporáku. Přidám půl kila kari koření na chuť. Na druhé plotýnce se zatím smaží vejce a slanina. Občas i experimentuji. Třeba, když jsem před smažením obalil kotlety v hořčici. Nechápu, že v televizi z toho vaření dělají takovou vědu.

Přes týden jíme pořád nějaký špagety s bazalkou nebo penne se sýrovou omáčkou a já nevím co ještě. Dodneška nechápu, jaký je rozdíl v jednotlivých těstovinách. Podle mě, se všechny ty omáčky dají jíst normálně s kolínkama a vyjde to nastejno.

Každopádně, když je hotovo, nenesu si to klasicky k jídelnímu stolu, ale pěkně k televizi. A tam se do toho pustím. Občas mě z toho píchá u srdce, což mne utvrzuje v myšlence, že klobásou by se nemělo šetřit, jelikož je třeba ten náš motůrek řádně promazávat, aby se nezasekl.

No, a pak tam půl hodiny sedím a jenom oddychuji a mlátím se do hrudi, abych naskočil. Když se trochu vzpamatuji, jdu do komůrky pro víno, protože takové hodování si tu sedmičku červeného zaslouží. Jenže, komůrka je prázdná. No, ono při té spotřebě to ani jinak dopadnout nemohlo. Takže se oblíkám a chystám se do obchodu pro víno, alespoň mi cestou trošku slehne. 

V obchodě to je rychlá akce, regál s víny znám nazpaměť. Co se vína týče, nejsem zrovna znalec, takže beru modrýho portugala za 125 korun a mastím to ke kase. U pokladny jsou jen dva lidi. Pán, co stojí hned přede mnou, se na mne podíval a zeptal se, zda si nesu jen to víno. Chtěl jsem říct, že ne, že zbytek nákupu si nesu v neviditelném batohu, ale protože jsem věděl, že pán mne chce jistě pustit před sebe, řekl jsem tedy ano. "Tak pojďte přede mne, ať nečekáte," řekl pán a já jeho výzvu s radostí přijal. I on měl radost, protože sotva přijde domů, vybarví si políčko za dobrý skutek v modrém životě. Jen kdybych tolik nezanedbával to otužování, řekne si pro sebe.

Položím lahev na pás u pokladny. "Teda, to jste vyběhl jen kvůli jednomu vínu?" zeptá se mne pán a já, protože nerad přiznávám, že alkoholem zapíjím samotu, řeknu: "To víte, jdu na oslavu, tak nechci přijít s prázdnou."

"Tak to jste měl vzít něco lepšího, než tohle," řekne ten vtíravý pán, ukazuje na víno a kroutí hlavou. Áááá, tak tady máme znalce vín, říkám si pro sebe, teď čum, jak tě setřu! "Nemyslím si, že by víno za pětset korun bylo špatné." řeknu mu a arogantně se usmívám.

Pán nevěřícně kouká na lahev a říká: "Cože? Tohle, že stojí pětset? Tak to by mne tedy v životě nenapadlo." Arogance mi stříká z uší, podívám se na pána a řeknu: "Holt se v tom tolik nevyznáte..."

Paní pokladní vezme lahev z pásu a načte její čárkový kód, načež se na displeji objeví správná suma, kterou ještě pro jistotu prodavačka zařve na celý obchod. Slyším, jak se pán za mnou uchechtne a mumlá si pro sebe, že to bylo jasný. Tak dělám překvapeného a řeknu: "To je zajímavé, v regálu bylo na cenovce pět set," a rychle sahám pro peněženku, abych už mohl vypadnout.

"Pět set říkáte?" zeptala se paní prodavačka. "Tak počkejte, to je nějaké divné!" sáhla po mikrofonu a začala volat: "Pan Kováč na pokladnu číslo tři, prosím. Pan Kováč na pokladnu číslo tři." A to už vím, že jde do tuhého, protože teď přijde nějakej nasranej Kováč, co zrovna svačil, než se na pokladně objevil magor, co chce za víno zaplatit čtyřikrát víc, než skutečně stojí.

Pan Kováč přišel a vyslechnul si od prodavačky o co se jedná. "Tak jsem si řekla, že vás radši zavolám," končí prodavačka svůj raport a pan Kováč jí pohladí a řekne: "To jste udělala dobře, paní Makrlíková," a začne něco ťukat do počítače. Po chvilce se narovná, koukne na mne a řekne: "Tak, měl jste pravdu," zmáčkne enter a na displeji se objeví 500.

"Opravdu?" ptám se, tentokrát už překvapení nehraju.

"Ano," řekne pan Kováč a ukazuje na displej.

"Tak to jsem rád, že se to vysvětlilo," řeknu a při pohledu do peněženky zjišťuji, že mám jen tři stovky. "Berete karty?"

Sborově: "Ne!"

"Tak to se nedá nic dělat," povídám smutně. "Já si musím jít někam vybrat," a chystám se k odchodu. Paní prodavačka schovala víno pod pult a pan Kováč se šel zase zašívat do kanclu.

Nešel jsem do bankomatu, ale rovnou domů. Tam jsem se převlékl, udělal si jiný účes a nasadil si takový ten falešný nos i s obočím a brýlemi a vrátil se do obchodu. Vzal jsem si to samé víno, co předtím a šel zase ke kase. U pokladny jsou jen dva lidi. Pán, co stojí hned přede mnou, se na mne podíval a zeptal se, zda si nesu jen to víno.

"Ano"

"Tak pojďte přede mne, ať nečekáte."

"Starej se o sebe!"

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Daniel Tomáš | pondělí 10.10.2016 15:41 | karma článku: 25,10 | přečteno: 776x
  • Další články autora

Daniel Tomáš

Jak jsem koukal na Ordinaci

Každý člověk, pokud tedy není nějaký pošahaný workoholik, se těší na víkend. Jediné dva dny v týdnu, kdy nemusíte předstírat pracovní nasazení a donášet na kolegy.

6.5.2024 v 12:24 | Karma: 17,14 | Přečteno: 598x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Proč píšu knihu

Ona taková kniha, to není nějaká lecjaká věc. Mnohdy si jí lidé vůbec neváží, natož aby se jí svěřovali a rovnou jí hází do ohně. Jo, byli i takoví lidé. Ale pak sami shořeli. Na to bacha.

11.9.2023 v 15:09 | Karma: 10,22 | Přečteno: 207x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Mravenčí doktor odchází od soudu s podmínkou

Připomeňme si sled událostí případu, který otřásl naší republikou a o kterém slyšel snad úplně každý člověk v zemi. Na ostře sledovaný případ, který byl dnes završen vynesením rozsudku, jako první upozornil básník Jozef Kožíšek.

7.9.2023 v 14:33 | Karma: 16,79 | Přečteno: 818x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Braničtí rytíři

Dle starých pověstí českých, ukrývá se v katakombách pod branickým pivovarem mocné vlastenecké vojsko, které je připraveno v hodině temna vyjet na pomoc nepříteli národa českého.

19.5.2022 v 10:59 | Karma: 9,40 | Přečteno: 350x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Než rasistou, to radši vrahem bys bejt chtěl

Narazil jsem v minulém týdnu na dva zvláštní články. V jednom je hlavní postavou člověk, který před deseti lety v soukromé konverzaci použil rasistickou metaforu a nyní je bez práce. V druhém článku je pak člověk, který před...

18.10.2021 v 13:55 | Karma: 33,97 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

V celém Česku hrozí silné bouřky, meteorologové varují před větrem a kroupami

26. května 2024  10:54,  aktualizováno  11:01

Silné bouřky hrozí v Česku i v neděli odpoledne. Za krátký čas může napršet i přes 25 mm vody,...

Obří sesuv půdy pohřbil vesnici v Papui Nové Guineji, obětí už je přes 670

26. května 2024  10:25,  aktualizováno  10:50

Přes 670 lidí zahynulo při rozsáhlém sesuvu půdy v Papui Nové Guineji v provincii Enga, odhaduje...

Hulení už má v USA tradici. Kuřáků marihuany je poprvé víc než pijáků alkoholu

26. května 2024  10:47

Ve Spojených státech je poprvé více lidí, kteří skoro každý den užívají marihuanu, než těch, kteří...

Fiala pozval lídry zemí EU do Prahy, budou jednat o pomoci Ukrajině

26. května 2024  10:15,  aktualizováno  10:31

V úterý přijedou do Prahy na pozvání premiéra Petra Fialy lídři některých zemí Evropské unie....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 147
  • Celková karma 17,14
  • Průměrná čtenost 1508x
Jsem velekrál skladu v maličké firmě. Mám jen jediného podřízeného, a ani ten mne neposlouchá.. Dvakrát jsem neúspěšně studoval VŠ, tak jsem se dal na dráhu dělníka. Jsem pánem ještěrky a vozím palety z bodu A do bodu B, a když je frmol, tak i do bodu C, ale v žádném případě do bodu D.. Mám rád sport, pivo, rybařinu, pivo, dobré jídlo, přítelkyni, pivo, četbu, Bory, bory, skaliny, řeky, lučiny, českou hymnu, vychlazenou Plzeň a tak různě....

Tady mi můžete anonymně nadávat:

danieltomas08@post.cz

 

Seznam rubrik