Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Židé na odstřel?

S obdivem a zaujetím sleduji stopu židovstva v novodobých dějinách. Poté, co jsem v socialistickém dětství věděl jen to, že byli upřednostňováni k likvidaci za druhé světové války a znal o nich jen cynické vtipy, začali se mi postupně odhalovat.

Ti, co jsem poznal  osobně, byli vzdáleni praktikování víry, ale stigma židovství a vědomí společného osudu i u nich vyprovokovalo chování a postoje přinejmenším pozoruhodné.

Pominu-li ty, kteří se svým chováním nezpronevěřili vrozené schopnosti realizovat pro sebe výhodné obchodní smlouvy a schopnost vykouzlit zisk i ze vztahů osobních, ti ostatní měli vždy něco společného.

Byl to rychlý proces dospívání v osobnosti.  Nezávislé, s pestrostí a hloubkou zájmů a, schopností naslouchat, formulovat, prožívat i sdílet umělecké a vědecké myšlenky.

Přes všechny pozitivní osobní zkušenosti s jednotlivci, je tento národ v koncentrované podobě pro jiné národy problém. Realizuje úspěch skrze tisícileté zkušenosti, vzorce chování a pospolitost, vynucenou vývojem v diaspoře. Dříve nebo později vždy vyvolal u většinové společnosti záchvaty závisti a fóbií, následovaných pogromy.  Proto si na novodobém společenství národů vyvzdorovali vlastní, tvrdý a sebevědomý stát na místě, které na ně už dávno zapomnělo.

Jestliže se v národě, v jehož lůně židovská diaspora přebývá, objeví korporátní a mafiánské skupiny, vymezují se vůči jiným členům stejného národa jako nepřátelské. Tak se chová většinová společnost.

Může to být prostě jen statistický a sociologický problém malé skupiny, ale židé se v ghettech seskupovali kolem starého zákona a tóry a naučili se vycházet se sebou samými na malém prostoru s vědomím stejného ohrožení, bez rozdílu. Ani bohatství, vzdělání, či společenské zařazení nehrálo významnou roli ve společném ohrožení.

Židovská víra je privátní, spojená s národností po matce,  vylučující automaticky  góje z blahosklonnosti boží, protože jen židům zvěstovaná. Ještě ji umocňovala nám nesrozumitelná liturgická hebrejština, tvrdošíjně lpějící na rituálních úkonech, hraničících s pověrčivostí. Konfrontuje nás se starověkou kulturou, tak vzdálenou moderní době.

Uvolnění ghett mohlo vést k úspěšné asimilaci neortodoxních židů do většinové společnosti, ale nakonec je Evropané prostřednictvím Hitlera chtě nechtě vrátili do situace, v níž si museli najít své židovství, které vedlo v mnoha případech k odchodu do zaslíbené země.

Situace v dnešním USA napovídá, že židovská komunita, schopná a výkonná, v počtu 8 milionů, který ač převyšuje množství obyvatel  Izraele, nedosahuje ani 5% občanů USA, ovlivňuje rozhodování velmoci nenápadným lobováním svých vlivných doktorů, právníků, obchodníků více, než kterákoliv jiná menšina. V Evropě, byla jejich koncentrace před druhou světovou válkou podobná, v Anglii dokonce zachovaná.

Zkušenosti s větším množstvím Izraelců po hromadě mám. Mají je i známí a jejich slovy, po zážitcích s turistickými skupinami, dostali se na žebříčku prudilů, otravů a šetřilů na první místo mezi národy absolvujícími po Praze své návštěvy.

Je snad důvodem střelby do francouzských školáků jinakost židovské komunity vyvolených a vyděděných?

Francouzská škola, u níž byly zastřeleny děti a učitel, byla židovská. Možná svým způsobem i elitní. Jestliže se jeden národ izoluje v rámci státu, kde dominuje jiný, nabízí terč pro xenofoby extremisty a rasisty. Platí to pro všechny takové skupiny. Příštím cílem mohou být muslimové. Nic by radikály nepotěšilo víc než rozdmýchané nepřátelství mezi odvěkými rivaly.

Turbulence ve společnosti se vyskytují v cyklech a špatné ekonomické podmínky řadu neúspěšných přivede na myšlenku, že ti, co se vyrovnávají lépe s obtížemi doby, mohou být příčinou jejich neúspěchu, stejně jako afričtí nebo karibští vojáci, čerpající státní peníze.

 

Od: Tereza Boehmová Datum: 20. března 2012 10:04

Dobrý den,
váš text namířený proti židům:
http://danielrehak.blog.idnes.cz/c/251768/Zide-na-odstrel.html stahuji
na váš osobní blog, neboť porušuje kodex v bodě:
Bloger nesmí propagovat ani vyjadřovat rasovou, národnostní, náboženskou
ani jinou nesnášenlivost vůči jednotlivcům či skupinám osob, obzvlášť
pak vůči menšinám. Nesmí propagovat násilí a agresivitu jako prostředek
řešení konfliktů.
děkuji za pochopení
--
Tereza Boehmová
Administrátorka BLOGU iDNES.CZ

 

Dne 20.3.2012 13:04, Daniel Řehák napsal(a):

Zdravím
Neskrývám své překvapení. Vždyť jsem byl tak opatrný :)
Nezpochybňuji vaše právo nakládat s články podle podmínek, které jste vymezili a nebudu se domáhat nějaké opravy.
Pouze se vymezuji proti nařčení z toho, že bych byl proti židům zaujatý. (namířený)
Odpovídám Vám jako osobě, kterou nepovažuji za povrchní a neinteligentní a proto, že nejsem přesvědčen, že by jste ve smyslu zmíněného bodu v kodexu nepochopila obsah článku.
S výjimkou nadpisu, který by snad mohl někoho provokovat a měl za cíl pouze přitáhnout čtenáře, je fenomén zmíněný v článku pravděpodobně pro váš list nepřijatelný.
O něčem to vypovídá a doufám že se to týká jen vašeho vedení a nebudu muset měnit svou představu o Vás reprezentovanou vašimi příspěvky.
Mohu se jen domnívat, že zaměstnavatel by vám neodpustil, kdyby jakákoliv kontroverzní zmínka o menšinách unikla do nekonečné řeky blogů iDnes.
Je dobré vědět co všechno může vadit a jak korektnost omezuje vyjadřování názorů v tzv. civilizovaném světě. Vězte, že to může být jednou jeho hrob.
D. Řehák 

 

 

Dobrý den, pane Řeháku,
vás článek je plný stereotypních generalizací a soudů stigmatizujících židy, přesně tak, jak je popisovali nacisté - jako jednolitou skupinu zbohatlých vychytralců, kteří umějí na všem vydělat a tajně ovládají dění světa. Máte pravdu o podobné texty skutečně nemá iDNES.cz. zájem. Kromě titulku Jde především o následující (nevím, zda se vám v e-mailu zobrazí pasáže, které jsem označila, pokud ne, napište, pošlu i v příloze: (autor:vyjmul jsem ty závadné)

Židé na odstřel?

,začali se mi postupně odhalovat.

...u nich vyprovokovalo chování a postoje přinejmenším pozoruhodné.

se svým chováním nezpronevěřili vrozené schopnosti realizovat pro sebe výhodné obchodní smlouvy a schopnost vykouzlit zisk i ze vztahů osobních, ti ostatní měli vždy něco společného.

Situace v dnešním USA napovídá, že židovská komunita, schopná a výkonná, v počtu 8 milionů, který ač převyšuje množství obyvatel Izraele, nedosahuje ani 5% občanů USA, ovlivňuje rozhodování velmoci nenápadným lobováním svých vlivných doktorů, právníků, obchodníků více, než kterákoliv jiná menšina. V Evropě, byla jejich koncentrace před druhou světovou válkou podobná, v Anglii dokonce zachovaná.

Mají je i známí a jejich slovy, po zážitcích s turistickými skupinami, dostali se na žebříčku prudilů, otravů a šetřilů na první místo mezi národy absolvujícími po Praze své návštěvy.

Francouzská škola, u níž byly zastřeleny děti a učitel, byla židovská. Možná svým způsobem i elitní. Jestliže se jeden národ izoluje v rámci státu, kde dominuje jiný, nabízí terč pro xenofoby extremisty a rasisty.

 

 


Zdravím,
naposledy byla takhle červená moje písemná práce na gymplu. Díky za vzpomínku :)
Celé je to jak vidím o nepochopení. Jestli je to jen osobní nepochopení, pak mi to nevadí. A pokud se vás článek nějak dotkl, omlouvám se za svou stylistickou neobratnost.
Že moje tvrzení bude někdo srovnávat s nacistickou ideologií, to už jsem opravdu nečekal.
Slovo odhalení, které jste si asi přeložila jako stigmatizaci, bylo ve skutečnosti rozpoznáním a identifikací spolužáků, přátel, kteří do chvíle, než se náš vztah přiblížil, svým původem nechlubili.
Za to že uměli přežít a získávat za nevýhodných podmínek, bylo to, co jsem naopak obdivoval a rozhodně by to nebyl důvod k jejich odsouzení.
Nepotkal jsem žádného, který by to neuměl a nepřisuzuji to jejich genům, ale kulturnímu prostředí ve kterém vyrůstali.
Kulturní rozdíly a skupinové chování vykazovali i zástupci jiných národů, které jsem potkal, stejně tak oni škatulkovali mně a nikdy mně to neuráželo, protože vím, jak jsou jedinci rozdílní.
To že jsou židé v USA vlivná skupina a pro Izrael lobuje to snad nikdo kromě vás nepopírá.
Zkušenost s izraelskými turisty byla zkušenost známých, v turistickém ruchu se pohybujících. Potvrzena i mými zkušenostmi i když jen v oblasti ukázněnosti a pořádku.
A u toho francouzského dovětku, který mou úvahu vyprovokoval, jsem řekl jen to, že budou li ve frankofonním prostředí, zdánlivě multikulturním i základní školy rozdělené podle národnostního principu, lhostejno jestli židovské nebo arabské, musí počítat s nenávistí a ohrožením. Nikoliv mnou, ale tím okolím, kde se nalézají.
Je mi jasné, že ze svého stanoviska nemůžete slevit už se stalo. Stejně jako já bojuji za svůj pohled a pochopení, musíte si za svým stát i vy. Našla jste v mém článku nacismus, který v něm není, protože i já mám daleko k těm, kteří nenávidí.
D. Ř.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Daniel Řehák | úterý 20.3.2012 0:41 | karma článku: 9,37 | přečteno: 1007x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 368x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Požár století: Drogově závislý podivín čelí obžalobě z ohnivé apokalypsy

16. května 2024  7:53

Zničených 1600 hektarů lesa, shořelé domy, škoda 350 milionů korun. Před ústeckým krajským soudem...

Slunečno a teplo se na pár dní loučí. O víkendu přijdou přeháňky i bouřky

16. května 2024  7:18

Podle předpovědi počasí má být na většině území ČR slunečno a teplo. Nicméně déšť nebo přeháňky ve...

Volal na Fica, ať jde blíž, pak začal střílet, líčí svědci atentátu

16. května 2024  7:06

Lidé, kteří stáli v bezprostřední blízkosti atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica,...

Hrajeme o lístky na finále MS v hokeji. S iDNES Premium na 3 měsíce za 49 korun

3. května 2024,  aktualizováno  16.5 7:06

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe