Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vnitřní hodiny

Ten den,  kdy jsme ve skautské klubovně hráli poprvé hru, při které jsme měli bez hodinek určit pětiminutový usek, jsem byl tak přesný, že mně vedoucí, bratr Bob podezříval z podvodu. Vzal nám tenkrát hodinky, takže můj úspěch byl zasloužený. Když se ptal jak jsem to dokázal, zaměřil moji pozornost na fenomén času.

Školní docházka vyžadovala  nutnost vstávání. Tehdy jsem to zajišťoval mechanickým budíkem s odporným  zvoněním, které jsem nesnášel. Vypracoval jsem si tak instinkt, probudit se těsně před zvoněním. Budík jsem zaklapl, přenastavil o dalších pět minut a ještě dalších pět, abych se dozvěděl jak dopadne můj sen, nebo aby se mi zdál ještě další. Byla to zřejmě příčina úspěchu v té hře, kde Bob stanovil náhodou stejný časový úsek.

Ranní potřeba spánku byla enormní, stejně jako u většiny mladých a vydržela mi tak do pětatřiceti let. Dodnes si vybavují, jak jsem přišel pozdě, kolem půl jedenácté na přednášku z fyziologie, začínající v deset hodin ráno. Slova "zaspal jsem" vyvolala smích spolužáků. Tolerantní pan doktor Kvapilík řekl jen, " To vám závidím, to se mně už nepodaří..."  Moc jsem to tenkrát nechápal, vždyť ten ranní spánek je tak sladký, že bych si ho nikdy nenechal vzít a když to bylo jen trochu možné, tak jsem si ho dopřál měrou vrchovatou.

Tyhle vzpomínky, trochu vybledlé se mi vybavily, když jsem se po mnoha letech, kdy už potřeba ranního spánku nebyla tak naléhavá, chodil na sedmou do úřadu a někdy v tomto období jsem přestal potřebovat budík. Zprvu jsem si ho nastavoval pro jistotu o čtvrt hodiny později než jsem vstával a pak už jsem ho využíval jen, když jsem vstával brzy na nějakou služební cestu. Nakonec jsem jeho primární funkci vyřadil úplně. Zkazili mi spaní, říkával jsem.

Připadal jsem si pak skoro jako magor, který celou noc počítá. Konsternoval mně první ranní pohled na hodiny, v okamžiku, kdy se vteřinová ručička dotkla dvanáctky přesně v šest ráno. Nedalo mi to a pátral jsem po tom, jak je něco takového možné. Přečetl jsem od té doby řadu článků o vnitřních biologických rytmech živých organismů, o výzkumnících co strávili mnoho dní v jeskyních, aby zjistili, jak je vnímání času závislé na denním světle atd., atd.

Do skládačky o čase se mi vybavila zkušenost z podstaty  digitálních hodin, založených na kmitání krystalu. Jeho vibrace jsou zaznamenány dělícím elektronickým obvodem. Takto jsou kmity krystalů děleny na polovinu a zase na polovinu tak dlouho, až se počet kmitů přibližuje časovému úseku jedné vteřiny a ta je pak v hodinách základní jednotkou pro znázornění minut a hodin. Starší hodiny dokonce měly dostupný regulační šroubek, umožňující seřízení. 

Počet kmitů nepokoje z mechanických hodinek se tak ve chvění krystalu zmnohonásobil a zpřesnil měření času. Atomové hodiny pak využívají nepoměrně většího počtu kmitů při vibraci atomů plynu a přesahují přesnost kosmických cyklů (1sekunda je 1/86 400 středního slunečného dne), ze kterých bylo počítání času původně odvozeno. Do jedné sekundy se podle definice  vejde 9 192 631 770  kmitů atomu cesia s chybou 1s za 300 let.

Vrátím se teď do doby středoškolských studií, kdy jsem byl v hodině tělocviku donucen běžet trasu přesahující můj tehdejší sportovní limit 100 metrů. Obíhali jsme už po třetí škvárové hřiště nad školou, kolem občerstvovací stanice v podobě našeho tělocvikáře, pana  Kubce, nabízející pouze pokyny typu "přidej, přidej, ještě máš čtyři kola.". Zátěž ve mně vyvolala fyziologický jev, který jsem od té doby zažil už jen jednou. Vyčerpaný organismus začal z nedostatku energie produkovat optickou iluzi v podobě dvou větrníků a třetího nad nimi, někde půl metru před očima. Spíše než otáčení, produkovaly ta kola, kromě barevných efektů, jakési vrnění o frekvenci, jakou mávají křídla čmeláků.

A mám to. Viděl jsem vnitřní frekvenci elektrických obvodů biologického stroje člověka, sice za cenu vysílení a vyčerpání, ale stálo to za to. Propojily se mi zkušenosti s konstrukcí hodin a tenhle zážitek přinesl výsledné poznání. Ano, jsem magor. Opravdu dělím kmity a ten čas počítám.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Daniel Řehák | úterý 26.4.2011 10:17 | karma článku: 15,87 | přečteno: 1617x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 368x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  18:36

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

V pankrácké věznici je kritický nedostatek dozorců. Chybí i jídlo pro vězně

22. května 2024  18:28

Ministerstvo spravedlnosti žádá vládu zhruba o 1,2 miliardy korun navíc pro Vězeňskou službu. V...

V kancelářích farmaceutické firmy Novo Nordisk u Kodaně vypukl rozsáhlý požár

22. května 2024  13:52,  aktualizováno  18:06

Rozsáhlý požár zachvátil kanceláře dánské farmaceutické firmy Novo Nordisk nedaleko Kodaně....

Má místo končetin protézy. Britský parlament tleskal „bionickému poslanci“

22. května 2024  17:45

Britští politici ukázali výjimečnou jednotu, když společně potleskem ve stoje přivítali zpět v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1384x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe