Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Uzákonit právo na krádež

Kapitalismus není nic jiného než právo na hromadění kapitálu jednotlivcem nebo skupinou, libovolným způsobem, pokud se to zákonem neupraví. V principu se tak legalizuje i individuální a skupinová krádež. Komunismus zase vyznává zespolečenštění hodnot a výrobních prostředků, což je krádež komplexní. Omezuje také horní hranici hromadění hodnot jednotlivcem nebo skupinou. Co je z hlediska morálky lepší, není předmětem tohoto článku,

K dobrému finančnímu zabezpečení lze dnes u nás legálně dospět třemi způsoby. Dostat se na vysoký post ve státní správě, stát se dodavatelem státní správy a nebo podnikat se zaměřením na potřeby soukromých osob. Ve všech třech oblastech lze pracovat poctivě, nepoctivě a nebo v rámci zločinného spolčení.

Těch posledních, kteří dobrým nápadem a vlastním úsilím dosáhli úspěchu, skrze spokojené zákazníky, se to, co tady rozvádím, netýká. Stejně jsou to většinou jen živnostníci a nikoliv podnikatelé.

Pokud si  státní úředník chce přijít k penězům, které přesahují zákonný nárok, odpovídající tabulkovým odměnám,  musí mít postavení, kde rozhoduje o částkách, astronomicky přesahujících životní potřeby. Umožňuje tak podnikateli, ucházejícím se o státní zakázku,  poskytnout  z ní po straně úředníkovi podstatnou částku, která může překračovat celoživotní náklady na čistou mzdu onoho úředníka.

Ve státě, kde není možné takové obohacení efektivně postihnout, se úředníkovi vyplatí souhlasit s tímto typem korupce. Potom na dobře placeném postu sedí tak dlouho, dokud se to neprovalí, pokud vůbec.. Jeho kalkulace je jasná. Navíc, nazývat takové jednání, korupcí a  podplácením, stírá jednoznačnost pojmu krádež. Ten člověk dosáhne pocitu, že na takové jednání a výsluhu má právo.

Kdo je vinen víc? Podnikatel, který souhlasí nebo nabídne, nebo úředník, který navrhne a přijme. Oba jsou vinni stejně. Není u nás síla, která by tento jev vymýtila. Ono se to promítá do morálky a všimněte si, že tu nemluvím o politicích, oni jsou jen mazivem  mezi těmito polohami a také se z nich rekrutují.  Jen si vstupem do politiky zabezpečují legislativní rámec pro takové jednání.

Zatím s námi všichni tito lidé hrají podivnou hru na poctivost a po odhalení dál frustrují společnost a likvidují zbytky její morálky. Cítím, že pozdvihnout morálku je možné už jen jediným způsobem. Donutit tyto lidi krást legálně a naučit je být na to hrdými.

Představuji si to tak, že pokud bude vyhlášena nějaká veřejná zakázka, bude určena její cena průměrem nabídkových cen jednotlivých firem a úředník bude mít povinný nárok na určité procento ze zakázky, které by se určovalo dražbou.. Firmy by se pak předháněly jen v tom, kolik můžou dát úředníkovi, aby se jim ještě zakázka vyplatila.

Hrdý a bohatý úředník se tak stane neúplatným, protože to bude mít zákonem nařízeno, a ještě bude financován zprostředkovaně. Vlastně by ani nepotřeboval nějaký plat. Prostě by ho stát nemusel platit přímo. Místo úředníka by se později mohlo stát dědičné a nakonec se dočkáme vysokých úředníků, u kterých budeme obdivovat tu noblesu šlechty, která si podobný systém vynalezla už v dávnověku.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Daniel Řehák | čtvrtek 8.9.2011 12:13 | karma článku: 17,32 | přečteno: 1531x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 368x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Německý parlament zbavil Bystroně imunity, policie prohledala jeho kancelář

16. května 2024  10:55,  aktualizováno  14:46

Spolkový sněm zbavil imunity poslance Alternativy pro Německo Petra Bystroně. Bavorský zemský...

Atentátník je na svůj čin hrdý. Obvinili ho z pokusu o vraždu, hrozí mu doživotí

16. května 2024  10:44,  aktualizováno  14:39

Slovenská policie obvinila jednasedmdesátiletého Juraje C. podezřelého ze středečního útoku na...

Pražští policisté pronásledovali kradenou motorku. Spolujezdce mají, řidič uniká

16. května 2024  14:39

Pražští policisté ve čtvrtek dopoledne pronásledovali dvoučlennou posádku, která jim ujížděla na...

Fico je stále v ohrožení života, komunikovat dokáže jen omezeně

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  14:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe