Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

maxas

10. 9. 2011 6:29
Neodttranitelnost korupce,

je, jak se domnívám , hlavně v tom, že trestné je jak dávání úplatků, tak jejich přijímání. Tento systém pak praktický znemožňuje získat hodnověrné důkazy o proběhlém uplácení. Pokud by nabízení a dávání vlastně již jenom darů přestalo být trestné, zatímco přijímání, nebo dokonce požadování takových "darů" v souvislosti se zneužitím pravomoci ve veřejné zprávě by trestné zůstalo klidně ve zvýšené podobě, přineslo by to jistě množství důkazů o zkorumpovanost i konkrétního úředníka během krátké doby.  Dokonce i tak umanutý politický režim jako socialismus si byl této skutečnosti vědom, a pokoušel se to řešit zavedením institutu "účinné lítosti", která za určitých podmínek beztrestnost  "dávání" umožňovala. Byl to ovšem "kočkopes" a výsledky nebyly nijak převratné. Politická vůle pravicové reprezentace ovšem jeví evidentní snahu nikoli o potlačení korupce, ale o soustavné prohlubování korupčního prostředí, a to je ten nejhlavnější důvod , proč je prozatím korupce neodstranitelná.

0 0
možnosti

redan1

8. 9. 2011 18:56
Jak tohle může někdo vzít vážně?

Snad jen zapřisáhlí obhájci kapitalismu :-)

0 0
možnosti

Edmund Černá Zmije

8. 9. 2011 17:32
Tentokrát jste úplně mimo

Kapitalismus nelegaizuje krádež, ale vytváření a reinvestování zisku. Pokud považujete zisk za krádež, pak vězte, že to bývá často pracná nebo riziková záležitost. Pracná proto, že najít na trhu to, co bude řinášet zisk, případně v konkurenci ostatních tohoto zisku dosáhnout, chce tvrdě pracovat. Riziková proto, že pokud se při investování spletete, přijdete o spoustu peněz.

-

Je to trochu jako loterie, investice je druh sázky. Ovšem zatímco u loterií je obvykle zakázáno ovlivňovat výsledky, u investování je nějaká ta činnost na ovlivnění výsledku žádoucí. Sázení pak přináší oddělení části prostředků jako odměny pro provozovatele loterie, kdežto investování samo může vytvořit hodnoty, takže k tomu, abyste při investování vyhrál, nemusí nikdo jiný prohrát.

-

Díky investování pohádkově zbohatlo mnoho lidí, ale především díky němu zbohatla celá naše civilizace. Bohtství, které nás obklopuje, nevzniklo kvůli tomu, že by se dělníci rozhodli něco vyrábět nebo stavět.

0 0
možnosti

PeTaX

9. 9. 2011 11:03
Re: Tentokrát jste úplně mimo

Jo, Edmunde. Ale říkejte to některým svým bližním.

0 0
možnosti

korzár

8. 9. 2011 14:38
Divné

Váš názor na kapitalismus je opravdu zvláštní. Zamyslete se, prosím, jestli by nepomohlo, kdyby úředníci nerozhodovali o penězích, tzn. kdyby stát plnil své základní funkce a přerozdělování by neprováděl. Pak by nedocházelo k uplácení, defraudaci a podobným jevům, které stejně nikdy nelze vymýtit. Ona totiž stará otázka "kdo bude kontrolovat kontrolora" pořád platí. [>-]

1 0
možnosti

mbem

8. 9. 2011 14:47
Re: Divné

R^

0 0
možnosti

lomihnát.

8. 9. 2011 13:32
Koukám, že houbičky rostou ...

0 0
možnosti

mbem

8. 9. 2011 12:34
Nebo

A nebo tlačit množství záležitostí, ve kterých třeba rozhodnutí úředníka, někam k nulové hodnotě.

0 0
možnosti

PeTaX

9. 9. 2011 11:04
Re: Nebo

No jistě.

0 0
možnosti
  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe