Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Skončí už někdy tohle Nečasí?

Někdy v druhé půlce roku, po dovolených, bylo v politice ještě leccos jakž takž. Co se dělo v pozadí, nevěděl nikdo kromě dotčených poslanců.  Naděje lidí sledujících pranýřování tunelářů, skrze státní zastupitelství, trochu kalily turbulence na postu policejního prezidenta. 

internet

Původně s nedůvěrou pozorovaný Lessy, se mi ve chvíli odvolání za „nemístné“ řeči, stal docela sympatický. A pak to začalo, Ráthovo zatčení, odvolání Pospíšila, tahanice o Bradáčovou, oranžové krajské volby s červenou příchutí, vydírání pravice tlupou korytářů, zoufalý nedostatek sebereflexe na sněmu ODS, který se řešil, jako vždy handlem a přestupy poslanců, povoláním pravomocně odsouzeného.  

Na pravici se to mlelo a přeskupovalo.  V okamžiku, kdy si Nečas s tváří nenápadného jelimana spočítal příslušníky utužené ODS a špinavého odřezku VV jménem LIDEM (navzdory), včetně podobně vzniklé TOP09, zjistil, že má těsnou většinu. Začal v panické hrůze, že to nestihne, schvalovat jeden prů*er za druhým.

Nepovedený registr vozidel utopený v medu byl jen nedůležitou předehrou. Drábek trhal sociální sítě, rozkopáním sociálních odborů na městech a zavalením pracovních úřadů agendou dávek a příspěvků, na které nebyly připraveny, ve snaze oholit co se dá. Personifikoval na sebe nenávist každého, pro koho byly dávky posledním zdrojem příjmů a při tom stačil nadzvednout a aktivizovat invalidy i nemocné úspěšněji, než jejich doktoři.  

Po té, co mu ústavní soud vyškrtl otrockou práci, už to ustát nedokázal a byl pro jistotu odejit chvíli před nevinným Sašou Vondrou, který se teď určitě v klidu někde chystá převzít nějaký lukrativní post. Že to byly poslední pozitivní zprávy z našeho politického chléva, jsem nečekal. Marně jsem doufal v nějaké jednoznačné zakončení kauzy CASA Parkanové, na nějaký posun u aféry Ráth (že by konečně někoho naprášil, když se mu ve vězení tak nelíbí) Nic, Nic.

A pak už to šlo v rychlém sledu. Církevní restituce, zvýšení DPH a všeho možného, odporné alibistické kroky nebo prohlášení Klause k těmto zákonům a smrtící tečka v podobě nejostudnější amnestie, které jsem byl dosud svědkem. Abyste rozuměli. Těm tisícům bezejmenných, kteří mají kam jít, a které zákon semlel až do kriminálu, když by stačilo domácí vězení, to přeju. Sám bych tu instituci poznat zevnitř nechtěl. Ale s jakou rychlostí se po kontrasignaci Nečas ujal její realizace, je hodně podezřelé.

Buď o ní věděl mnohem dřív, než nám chce tvrdit, nebo chce zametat a konat dřív, než to opozice dokáže  vstřebat a zareagovat. Těch podezřelých náhod kolem těch z druhého článku je nějak moc. Vypadá to že Pitr je z nich největší kámoš kohosi, takový úspěšný hráč na schovávanou přijel nejdřív. Přijeli i takoví, které jsem předtím ani nezaregistroval. Tak dlouho byli pryč. Vypadá to, že i Krejčíř a Kožený měli dobré informace, když zůstali tam, kde jsou. Zatím v průjezdech a na ulicích potkávám trochu ošuntělé a v obličeji poznamenané osoby, na které, kdybych se usmál, budou si myslet, že se jim posmívám.

Málokdo z nás asi vloni podrobně studoval prováděcí zákon o přímé prezidentské volbě. Také vás tak překvapilo, jak krátký čas na ně byl vymezen. Metoda, kterou znám z cinknutých výběrových řízení na bytový fond měst, (než se nájemníci vzpamatují) se použila i tady. Ostudné chyby v nominační fázi o podmínkách pro podpisové archy by si nikdo ani nevšiml, kdyby se ještě v téhle padesátitisícové podmínce nešťoural ministerský úředník, který svou školáckou početní chybou upozornil na diskriminaci kandidátů veřejnosti, proti těm stranickým. 

Proč byl nastaven takový vysoký limit, který už v počátku favorizuje movitější uchazeče nebo budou  nějak spojeni se sponzoringem pochybného původu, se můžeme jen dohadovat.Myslím, že z obav o ztrátu kontroly nad tupým davem. Že si naše zastupitelská demokracie tady za 23 let už zvykla jen vrchnostensky nadělovat omezení, místo poskytnutí většího podílu demokratických nástrojů referend a přímých voleb, víme.

Stejně jako v soutěži o Miss ČR nejsou nejkrásnější kandidátky, ale jen ty, které mají  o sobě přebujelé představy nebo mají ambiciózní partnery nebo rodiče, stejně i při nominaci prezidentských kandidátů se nepřihlásí ti, které bychom tam rádi viděli. A zdá se, že už se vrchnost naučila manipulovat s davy tak, že si nakonec  instalují toho svého. Kdyby náhodou vyhrál někdo mimo mainstream,  stejně najdou u těch ostatních něco, čím je koupí, nebo utáhnou na vařené nudli.

Pěkně je to rozdělené a, kromě těch iluminátů, jako je Fišer, Zeman a Schwarzenberg, jsou preference ostatních téměř shodné. Tří lidí, kteří mohli odčerpat hlasy jejich favoritům, do nichž už toho tolik nainvestovali, se chtěli elegantně zbavit. U Bobošíkové jim to nevyšlo, ale tahle dáma je naštěstí pro ně, vnímaná většinou voličů jako příliš dychtivá.  Doufají, že je neohrozí exot Franz, který toho koneckonců o politice mnoho neví. O paní Fišerové, šíří pověst mimózy, aby náhodou nikdo nepoznal, že je slušná a normální. O paní Roithové ví, že zázemí KDÚ-ČSL je zajímavé tak pro Moravu a v Česku ji vnímají spíš jako tchýni. Můžou jí mít rádi, hlavně když je daleko, nejlépe v Bruseli.

A kdo nám tam zbývá? No Dienstbier. Vám nestačil jeho taťka? Ještě počkej, vyzraj hochu. Aha a ještě Sobotka. Málem jsem na něj zapomněl, to snad hovoří za vše. I když, jak už jsem v jiném blogu z frustrace, že fakt nevím koho volit, řešil, že  jeho jméno se hodí do řady prezidentů nejlépe a za dvě stě let by to mohli potomci vnímat jako návrat ke kořenům a pokračování dynastické tradice. Ale, slovo Sobotka je odvozeno od šábesu, tak vám nevím. Není jich mezi kandidáty nějak moc?

Hlavně, kdyby se už konečně objevilo to sluníčko, na které tak dlouho čekáme.   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Daniel Řehák | pátek 11.1.2013 18:25 | karma článku: 27,19 | přečteno: 1495x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 368x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fico je nadále ve vážném stavu, oznámil Kaliňák. Operace trvala pět hodin

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  8:51

Aktualizujeme Stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl ministr obrany...

Slunečno a teplo se na pár dní loučí. O víkendu přijdou přeháňky i bouřky

16. května 2024  7:18

Podle předpovědi počasí má být na většině území ČR slunečno a teplo. Nicméně déšť nebo přeháňky ve...

Volal na Fica, ať jde blíž, pak začal střílet, líčí svědci atentátu

16. května 2024  7:06

Lidé, kteří stáli v bezprostřední blízkosti atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica,...

Hrajeme o lístky na finále MS v hokeji. S iDNES Premium na 3 měsíce za 49 korun

3. května 2024,  aktualizováno  16.5 7:06

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe