Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Půjčky a půjčky

Lidé jsou bohatí z mnoha různých důvodů. Proto, že mají nějaké schopnosti, proto, že umí říkat ne, proto, že tvrdě pracují a nebo prostě mají štěstí, že se narodili na správném místě. Všichni si podle sebe určitě zaslouží, že jsou bohatí. Nepochybují, že se o to zasloužili tím, že byli pilní, že tvrdě pracovali a nebo i tím, že byli schopni využít skulin na hraně nebo za hranou zákona.

Ano oni nepochybují, že svět je za jejich aktivity odměnil po zásluze a každý to přece může zkusit. Většinu těchto činností je možné provozovat pouze v poměru tak 1:10 (1:100, 1:10000 to podle činnosti). Pokud by to ovšem činili všichni, nikdo by bohatý nebyl. Všichni přece žijeme z nějaké práce a to, že někdo jí dělá s lopatou je přece jeho chyba.

Přesun mezi majetné vás, bohaté, od hemžení lidiček chtě nechtě oddělí. Nechtě proto, že nemají tolik času na zdokonalování golfových úderů a že  si s vámi těžko můžou vyměňovat zkušenosti o tom, která jachta je pohodlnější nebo má lepší vybavení a navigační schopnosti. Chtě proto, že zřejmě zažíváte ataky známých a chudších příbuzných na vaše konto, žádostmi o půjčky na libovolný podnikatelský záměr, nebo jen výčitkami podložené žádosti o příspěvek na dovolenou. Opatrnost nebo zatvrzelost srdce je tu pochopitelná.

Peníze jsou od nepaměti nastaveny tak, že umožňují na jedné straně pohádkový život a na druhé existenční potíže. Způsob jak změnit nazírání na oběživo a jeho úpravu tak, aby oba extrémy byly potlačeny, jsem již naznačil ve svých humorných příspěvcích:

Čestné slovo s.r.o. http://danielrehak.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=185272 a

Revoluce bez gilotin http://danielrehak.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=174030.

Nyní se ovšem musíme potýkat s jevy, které tuto vlastnost peněz vyvolávají. Dary, půjčky, exekuce, podvody, krádeže, loupeže, vraždy. Jak u chudých tak i u bohatých.

Možná se vám to už také stalo. Byl jsem požádán o finanční výpomoc. Nebydlím za vysokými zdmi luxusního sídla hlídaném dvěma pitbuly. Nedostal jsem se do takového stavu, že by moje finance přesáhly rozměr, který vás donutí zcela se distancovat od tradičního malého anonymního života z práce do práce a posezení s přáteli (rozuměj – lidmi se stejným údělem) se kterými můžete společně žehrat na zdražování a nespravedlnosti světa.

Osloví li vás přátelé s žádostí o půjčku, která není jen výpomocí v případě zapomenuté peněženky, vzniká dilema, kde je v sázce i ono přátelství. Nevím, čím jsem si zasloužil onu magickou přitažlivost, zřejmě nedostatečnou tvrdostí, měkkosrdcatostí a schopností vysvětlovat si příčiny onoho stavu nouze po svém. Oni to rozpoznají velice dobře.

Celá léta jsem to řešil tak, že jsem půjčil částku větší než malou, ale takovou, kterou bych mohl postrádat. Přeci jen, přátel není mnoho a zahazovat je jen proto, že se s ním nechcete rozdělit o svůj „blahobyt“ za to nestojí. Přátelé jsou také lidé, jejichž osobní i ekonomickou situaci celkem znáte.

Mám to štěstí, že jsou to lidé z různých vrstev a každá taková osoba má trochu jiné pohnutky a důvody. Začněme těmi, kteří mají potíže dluhového charakteru a jejich práce nevyváží tuto ztrátu. Oni totiž zdroj příjmů mají, ale jen nárazově, nepravidelně a nebo sporadicky. Jsou schopni půjčit si částky, které jsou už za hranou rozumné investice do přátelství, ale jsou schopni ji i splatit. Ale jen proto, aby si od vás obratem půjčili ještě více.

Ten konkrétní případ je člověk, kterému už od sametové revoluce držíme palce, aby mu to jeho obchodování konečně vyšlo. Fandíme mu už tak dlouho, že se mezitím dostal do věkového pásma nezaměstnatelnosti, ale vybaveného takovou dávkou optimismu, že si ho jako vzácný květ pěstujeme dále.

Ten druhý je jiný. Obdivuhodný případ člověka, žijícího na hraně útesu civilizace, pod nímž už leží bezdomovci. Jeho dlouhodobé smluvní závazky se omezují pouze na bydlení. Všechny pravidelné poplatky a daně jsou něco, čemu se snaží úzkostlivě vyhnout, stejně jako pravidelné práci. Aby nevznikla mýlka. Neznám mnoho tak šikovných a pracovitých lidí. Jen soustavnost a rutina i zakotvenost je něco, co nedokáže unést. Tak tomu je snad lepší peníze přímo darovat, protože u něj právě systém návratu půjčky ke stanovenému termínu, který si sám stanovil provádí i za cenu půjčky jinde.

Po každé žádostí o půjčku, byl vystaven můj smysl pro čest a naše přátelství určitému sobeckému nechutenství, neboť jsem věděl, že období krize a zdražování, těmto lidem neumožní pohodlné přežívání, stejně jako latentně nemocnému propukne choroba, překročí li práh svých energetických zásob. Učinil jsem na základě opakované zkušenosti  pokus.

Poslední půjčku, pro mne únosné a postradatelné velikosti, jsem doprovodil nabídkou, že si ji mohou nechat, pokud už mně nikdy nepožádají o žádnou výpomoc, v naději, že mně vyškrtnou ze své databáze občasných věřitelů. A ejhle. Asi ta suma urazila jejich hrdost a samozřejmě tuto nabídku neakceptovali a po čase vrátili.

Že po cca měsíčním období „hájení“ jsem byl opět konfrontován s podobnou žádostí o půjčku a vím, že nouze a způsob jejich přežívání se nezastaví ani nad tou trapností okamžiku, kdy měli přijmout peněžitý dar, za  stanovené podmínky. Jsem trvalou součástí jejich portfolia, protože půjčování nevedlo k přerušení našeho přátelského vztahu.

Poslední případ je z jiného soudku. Ten člověk nouzí netrpí, ale je mu nepříjemné zaplatit vyšší částku, která se dá obejít formou pojistky, povinným ručením. atd. Ano, mám mezi svými přáteli a známými i lidi, kteří umí využít oněch skulin a mezer v zákonech a nelení je využít. Možná proto jsou movití. Potřebují k tomu ale druhé osoby. Tou osobou jsem měl být i já. Chápu, že je nepříjemné zaplatit nárazově sumu třeba za poškozené auto, ale mám li jako osoba, ač toto nezavinila, vstoupit do tohoto procesu jen proto, abych vyhověl prosbě, jsem vystaven tlaku na nekorektní jednání.

Zase je tu na vahách ono přátelství a snaha člověku pomoci, ale z trochu jiných důvodů. Možná namítnete, že se to běžně dělá, že pojištění je svého druhu také podvod a že se můžete také dostat do podobné situace. Nemám moc vodítek a zkušeností na řešení takových situací a bylo  mi nepříjemné, že jsem byl o takovou službu požádán. Trochu mi to obraz jednoho přátelství narušilo. V takovém případě mi napoví jen to, co bych učinil na jeho místě? Už vím co odpovím.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Daniel Řehák | čtvrtek 4.8.2011 15:09 | karma článku: 10,54 | přečteno: 1434x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 368x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V kancelářích farmaceutické firmy Novo Nordisk u Kodaně vypukl rozsáhlý požár

22. května 2024  13:52

Rozsáhlý požár zachvátil kanceláře dánské farmaceutické firmy Novo Nordisk nedaleko Kodaně....

Děti jsme nebily. Někdy nám ujelo nevhodné slovo, hájí se vychovatelky z jeslí

22. května 2024  13:41

Dvě vychovatelky, které se podle obžaloby nevhodně chovaly k dětem v žateckých jeslích, dnes před...

Radikální vizionář změní USA. Trumpův muž má plán, těží z něj i „křivák“ Biden

22. května 2024  13:40

Premium Spojené státy potřebují radikální ekonomickou léčbu, nulové překážky na trhu jsou nebezpečím pro...

Student vyhrožoval své škole ve Strakonicích, pak se sám přihlásil policii

22. května 2024  13:08

Policisté dnes zasahovali u střední odborné školy Euroškola ve Strakonicích, kde podle jejich...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1384x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe