Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bohatý nemůže být každý

prohlásil jednou můj známý při společném venčení jeho malamuta. Tahle věta mi uvízla v paměti. Neuměl jsem k tomu tenkrát zaujmout stanovisko, bylo pár let po roce 1989 a stáli jsme na startovní čáře světa, který nabízel nekonečné možnosti.

Dnes, když procházím zapomenutými místy, dříve zdevastovanými nevýkonností socialistické ekonomiky, zdá se, že všechno odpovídá mému tehdejšímu přesvědčení, že země bude díky uvolnění ekonomiky bohatnout. Nové fasády rodinných domů, plné obchody a silnice plné moderních automobilů tomu nasvědčují. 

Socialistické výdobytky, které dobíhaly ještě celé desetiletí, dovolily málokomu pocítit bezmoc chudoby. Vznikla jakási sociální síť, do níž jako první spadli nepřizpůsobiví a senioři (zase ten newspeak). Málokdo si připouštěl, že jistoty, garantované ubohou a svobody prostou diktaturou, jmenovitě dopravní obslužnost, plná zaměstnanost, bezplatné zdravotnictví a školství pomalu erodují a už jen čekají na smrtelnou ránu. 

Aby mohly být jistoty socialismu zlikvidovány, musel stát nejdřív pořádně zchudnout. Pouštělo se mu žilou ze všech stran. Nejprve se rozpouštělo sádlo majetku a vařilo v polévce kupónové privatizace a čerpalo se ze zdánlivě bezedných fondů. Zdroje energie, vody a surovin vyprodány do cizích rukou, skrze legendu o státu, jako špatném hospodáři. Tunelování, odklánění. A všichni jsme při tom mejdanu asistovali, souhlasili, aplaudovali, ale jen někteří při tom mlaskali. 

Do toho přišly další negativní jevy, o kterých jsme v rybníku řízené ekonomiky neměli ani ponětí. Dopady globalizace ekonomiky, tj. zranitelnost finančních trhů, stěhování výroby za levnou pracovní silou, arogance a moc bankovního sektoru. V politice jsme zírali, jak lze adorovanou demokracii zneužívat kradením a lhaním, propojit ji s kapitálem soustředěným v rukou manipulátorů a předstírat v politice volnou soutěž. 

Jestliže kapitalismus potřebuje pro své fungování nezkaženou a morální společnost, pak snad v Česku ani neměl vzniknout. Deziluzi z naší varianty vývoje vystihuje věta odkudsi ze zdejších diskusí: "Komunisté nám lhali o socialismu, ale nelhali o kapitalismu. Tady těch chtivých a vychytralých co dovedli využít renezance kapitalismu za jakoukoliv cenu, vyrostly celé šiky.

Bohatý nemůže být každý. Přijmeme li tento fakt, staneme se obětí systému, který počítá a chudobou a dokonce ji potřebuje. Přitom jediná zbraň, kterou nás ovládá, jsou peníze a jejich právní ukotvení. Jeho vojáky se stáváme ve chvíli, kdy podlehneme sobectví.

V srdci každého z nás je dělící čára, která určuje, jestli jsme ochotni rozdělit se o to málo, co nám dovoluje přežívat nebo nám ze strachu z chudoby zamezí rozpustit své bohatství a myslet na druhé. Systém si vás kupuje na všech úrovních. Smutný pohled na chudého a zaměstnaného člověka, který doufá, že jednou bude na druhém břehu. Kdyby na to měl povahu, už by tam byl.

Dělali jsme si naději, že nám velké strany ODS nebo ČSSD zajistí, když ne bohatství, tak alespoň prostor pro bezproblémový, klidný život na práci. Jedna strana kapitál adoruje a druhá maskuje stejné cíle. Ne nadarmo byla sociální demokracie komunisty odhalena již kdysi, jako odpadlá od zájmů prostých voličů. Má stejné cíle, jako pravicové strany. Nahrabat pro své aktivisty co nejvíc ze společného. 

Demokratické strany jsou seskupení, přitahující osoby, které přijaly model světa, jehož hodnotový žebříček garantuje nekonečnou akumulaci moci, kapitálu a výhod na úkor zbytku společnosti. Motivace a otrlost lidí, vstupujících do komunistické strany v poslední fázi socialismu byla stejná, jako dnes, kdy se takoví lidé propůjčí k vykrádání státních prostředků pro sebe nebo ty, kteří zmnožují peníze, aniž by vytvářeli hodnoty a odmítají se o ně rozdělit se společností. 

Budu li mít někdy víc peněz, bude to jen za práci a ta nepřináší miliardy. Nemám obchodního ducha. Princip obchodu často láká ke zneužití, poctivost je ztrátová a soucit překážkou. Moje ukotvení je na straně těch, kteří neumí vydělat peníze za jakoukoliv cenu. Třeba za cenu ztráty svědomí. 

V každém z nás je podíl dobra i zla podobný. Nastavení současného světa přeje sobectví. Je na nás, co převáží. Lidé díky inteligenci překročili své ukotvení v přírodě. Ve společenských vztazích postupně vybudovali model podobně nemilosrdného světa, jakým je příroda sama. Že by to bylo správné a jediné možné?

Platí, že čím více inteligence, tím méně svědomí. Rozum stojí v protikladu k instinktům. Nejcennější z instinktů, je soucítění s ostatními zástupci svého druhu, rozšířené na všechno živé a neživé na celé planetě. Tento instinkt je jediné, co nás může zachránit před naší vychytralostí, ale zároveň nás odlišit od zvířat. 

Je to sci-fi, vymyslet a prosadit takový běh světa, který by bez ovlivňování člověkem udržoval lidskou aktivitu v mezích, kde by se vyplatilo nebýt chamtivý, a udržel činorodost zaměřenou na společnost?  Kohokoliv se zeptám, chtěl by bezpečný svět bez válek a přitom se dobrovolně podřizuje světu, který tyhle tužby maří. Přitom se to může stát realitou dřív, než si myslíme. Stačí chtít pojmenovat zlo a dohodnout se.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Daniel Řehák | čtvrtek 16.8.2012 15:45 | karma článku: 22,28 | přečteno: 1673x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 368x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Atentátník je na svůj čin hrdý. Obvinili ho z pokusu o vraždu, hrozí mu doživotí

16. května 2024  10:44,  aktualizováno  11:34

Slovenská policie obvinila jednasedmdesátiletého Juraje C. podezřelého ze středečního útoku na...

Prezident Pavel jmenoval Ženíška ministrem. Je to osmá změna ve vládě

16. května 2024  6:05,  aktualizováno  11:33

Přímý přenos Prezident Petr Pavel jmenoval ve čtvrtek Marka Ženíška z TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a...

S Ruskem podpoříme světovou spravedlnost, prohlásil Si po setkání s Putinem

16. května 2024  6:57,  aktualizováno  11:31

Čína je připravena posílit vztahy s Ruskem. Podle agentury AFP to řekl prezident Si Ťin-pching na...

Rána do srdce Slovenska, jsme země v rozkladu, píše tisk o atentátu na Fica

16. května 2024  9:08,  aktualizováno  11:30

Za ránu do srdce slovenské společnosti, která čelí pokročilému rozkladu bezpečnosti a společenskému...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe