Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vyspíš se s každou kamarádkou, nesnáším Tě za to!

Krásný slunečný srpnový den, někdy začátkem 2007. Žádné starosti, až na to stěhování. Naše první opravdové společné bydlení. Luxusní byt v podkroví rekonstruovaného starého domu přímo v centru města. Zdálo se, že žádný problém nás nemůže odradit. “Kolaudace“, pozvání přátelé, kolegové – všichni z mé strany, ona nikoho nepozvala. Už v té chvíli byly vidět první drobné rozdíly, hlavně v našem životním postoji.

V současné době pozoruji, že je velmi oblíbené bydlet sám. Třeba v pronájmu. Je to sice trošku dražší, ale kdo by si za ten komfort nepřiplatil? Nese to s sebou řadu výhod. Bydlíte-li ale s někým, je třeba ho dobře znát, aby vás nepřekvapil. Jak ale někoho dostatečně poznat, když s ním nežijete? Pravda, leccos lze bystrým okem vypozorovat, odhadnout, ale bydlení je bydlení…
Tenkrát jsme do toho skočili po hlavě, bez rozmyslu  a bylo to krásné – možná proto to trvalo tak krátce. Po pár měsících jsem si začal všímat, že jeden druhému lžeme, což byl pouze jakýsi útěk od problémů, které se postupně objevovaly. Naše společné bydlení nakonec skončilo – oficiálně – z finančních důvodů. I když se jednalo o pronájem, náklady s ním spojené a vynechání příjmů partnerky ukázaly, že bez přípravy, plánování (jak to všechno zaplatit) to prostě nepůjde.

Po rozchodu jsem se vydal svou cestou, byl jsem hodně v práci, poté jsem si našel brigádu. Pak druhou. Pak jsem zjistil, že brigády mi nepomůžou a začal jsem šetřit a hledět více dopředu, ve snaze předvídat možné blížící se problémy…
Začal jsem se zajímat o českou historii, včetně historie českých politických stran; o historii i současnost výroby “českých“ vozidel… Po rozchodu jsem se najednou začal setkávat s přáteli, které jsem za tu dobu dost zanedbal, ale snaha napravit to tu byla a rozhodně bylo i o čem hovořit, což ve mně vzbudilo další touho po poznávání. Pomáhal jsem s přípravou učebních podkladů pro doučování dětí, sám jsem měl pocit, že než přečtu vše, co bych chtěl, budu v penzi, ale o to intenzivněji jsem přečtení informace vstřebával a odpoledne na šachovém posezení nebo po tenisovém zápasu o nich diskutoval. V tu chvíli se okruh přátel, se kterými jsem se aktivně stýkal rozšířil a po chvíli jsem začal mít pocit, že opravdu žiju. Pocit, že mě někdo poslouchá a naopak já poslouchám jeho reakci, jsem do té doby neznal.

V této euforii jsem se začal stýkat s ní – moji bývalo spolubydlící, která ale, jak jsem záhy zjistil, žádný posun neučinila. Ani krůček. Slyšel jsem pouze, jak moc mě miluje. Chtěl jsem jí ale ukázat, co všechno jsem se za poslední dobu dozvěděl; seznámit ji s novými přáteli, s lidmi, kteří by ji mohli obohatit… Ne. Nic z toho nechtěla. Tupé sledování filmů, seriálů bez nějakého přemýšlení člověka ani nikam posunout nemůže. Zbývala tedy  jediná možnost – hovořit s ní. Někdy v té době jsem se rozhodnul, že lidem, na kterých mi alespoň trochu záleží, nebudu lhát. Nejen proto, že jsme spolu kdysi bydleli a hodně toho spolu zažili, jsem ji automaticky zařadil do oné skupiny a odpovídal na otázky pravdivě.
I když ze začátku jsem se snažil rozhovorem pomoct, zjistil jsem, že je to úplně k ničemu. Dočkal jsem se nadávek, nepěkných přirovnání a vyčítání, že mám moc kamarádek. Což je, dle jejího názoru, samozřejmě špatně. Při pozorování lidí kolem sebe jsem zjistil, že existuje poměrně početná skupina pánů, kteří se s holkama nekamarádí. Z různých důvodů, přesvědčení, co já vím. Tato skupina měla ale hodně společného – chyběl jim ucelený pohled na věc, objektivní přehled a hlavě – byli (a jsou) se svou partnerkou přes veškeré neshody a hádky dále. Masochismus? Žít s někým 8 let a téměř celý vztah se živit tím : “Hele, podívej se na něj, co zas dělá…“ nebo: “Viděl jsi to včera v televizi?“
Ať se každý zařadí sám, ale řekl bych, že některé názory mých blízkých asi nikdy nepochopím. Nechodit na pivo proto, že by se partnerka zlobila, nebo nenosit tričko s límečkem (nikdy a nikam) proto, že se jí to nelíbí. Při grilování na zahrádce si dávat pozor, aby se tam náhodou neobjevila nějaká slečna – proboha hlavně né nezadaná – a pokud už se objeví, tak všem sebrat fotoaparáty… Žijeme pouze tehdy, začneme-li být upřímní sami k sobě.

Autor: Daniel Mraz | čtvrtek 28.6.2012 10:59 | karma článku: 20,19 | přečteno: 2298x
  • Další články autora

Daniel Mraz

Vyspal jsem se s Tvojí nejlepší kamarádkou, Jani

Ten pocit, když máš chuť žít. Nepotřebuješ ráno budík, vstáváš sama a ráda a těšíš se na nový den. Každý den přináší nové a krásné zážitky. Pamatuji si, když jsme jeli prvně na hory. Tenkrát jsem netušil, že jediné, co zůstane, jsou jen a pouze vzpomínky. Bylo to krátké, ale krásné a člověk měl tolik energie, že snad ani nepotřeboval spánek. Ale zpět do reality, na horách jsme byli před rokem a pár měsíců nato všechno skončilo. A potom... jsem potkal Tebe.

17.5.2014 v 19:59 | Karma: 12,21 | Přečteno: 1643x | Diskuse| Osobní

Daniel Mraz

Co pro mě znamená soubor Jiskra?

Soubor písní a tanců JISKRA vznikl v roce 1958 v Plzni. V současné době je tvořen 3 složkami - taneční, pěveckou a hudební, dohromady zhruba 40 členy. Od počátku svého působení se věnuje zpracování a interpretaci folkloru jihozápadních Čech, především rozsáhlých národopisných oblastí Plzeňska, Chodska a Žinkovska.

8.10.2013 v 11:59 | Karma: 6,34 | Přečteno: 317x | Diskuse| Občanské aktivity

Daniel Mraz

Výzva k úhradě příspěvku nepojištěných

ČKP: "Vážený pane, dle §24c odst.2 zákona č.168/1999 Sb, o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, Vás vyzýváme k úhradě zákonného příspěvku nepojištěných ve výšil 1220,00 Kč. Částku uhraďte ve lhůtě 30 dnů od doručení této výzvy na náš bankovní účet. Specifikace nárokované částky je je uvedena náže v části I."

27.1.2013 v 16:39 | Karma: 10,68 | Přečteno: 847x | Diskuse| Společnost

Daniel Mraz

Čekám na odpověď na seznamce

Hledám obyčejného pohodáře, se smyslem pro humor i zodpovědnost. Muže, který je aktivní, ale občas i lenošivý. Vypisovat tady můžu mraky vlastností, ale stejně záleží na tom, jestli přeskočí jiskra. Tak jestli budou sympatie na Tvojí straně, napiš a uvidíme ;) Já sympatická, usměvavá a podporující slečna. Přeji všem krásný den ;) Ivča

18.11.2012 v 16:55 | Karma: 16,38 | Přečteno: 1652x | Diskuse| Ona

Daniel Mraz

Zítra přestávám honit!

Honibrk , onanista, honimír, a další označení lze nalézt pro poměrně tučnou skupinu tvořenou převážně mladší částí populace.

2.11.2012 v 14:13 | Karma: 13,23 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Člověk cítící se často osaměle - pozorujíce ostatní ve svém jednání a myšlení. V minulosti jsem přemýšlel nad jednáním těchto lidí, dnes se zamýšlím pouze sám nad sebou a nejbližším okolím.