Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pivo pro blondýny

Blondýny to na světě mají jednodušší zejména proto, že barva jejich vlasů má devastující vliv na inteligenci.

Jen tak lze totiž vysvětlit, že ta, o níž chci vyprávět, objeví pivo až ve věku pozdní dospělosti, byť jeho větší část strávila poblíž hlavního města piva – Plzně.

Pivo dřív bylo pro blondýnu hořkým nápojem, po kterém mužům roste břicho, choutky a agresivita. Dobře si z chmelových brigád pamatovala soutěže vrstevníků, schopných během večera vypít dvacet piv, a nic jí nepřipadalo méně přitažlivé než jejich pach po takovém výkonu. Po celý následující dospělý život rozeznávala pivo v pěti podobách – jako desítku (pro tchána k nedělnímu obědu), dvanáctku (pro nakládání masa), pivo tmavé (po němž rostou ňadra, což ovšem blondýna nikdy nepotřebovala), pak pivo zakalené (k dostání v Německu) a konečně ten divný anglický žlutý nápoj bez pěny. A tak se pivu pro jistotu kilometrovým obloukem vyhýbala, čehož využil její muž, který ji během let naučil rozpoznávat, vychutnávat, milovat a pít nápoj docela odlišný - víno.

Pivo zatím vědělo svoje a trpělivě čekalo na příležitost, na učitele, na pravý čas pro zasvěcení. Okamžik nadešel v loňském roce, byť první začátky nebyly nejjednodušší. Jako při každém vzdělávání se totiž i v této oblasti začíná s teorií, resp. s historií a se spoustou cizích a nezapamatovatelných slov. Ale běžte na blondýny s chemií a s pojmy jako rmutování, filtrace, kvasinky, slad nebo mladina, zejména pokud až včerejška byla přesvědčena, že základem každého piva je… nesmějte se… chmel. Nicméně i u piva platí, že opakování je matkou moudrosti, a když se k teorii přidá i degustace, blondýna objevila nepoznaný svět. Desítky pivních stylů (například kouřové pivo, stout, IPA, kriek nebo lambic). Kvašení spontánní, spodní, svrchní, zrání v sudech. Hořkost, kterou lze objektivně měřit. Pivo výčepní, ležák a speciál. Že pivo má říz a každé docela jinou vůni a chuť. Za studena, ale i za tepla, protože v teplém pivě vyniknou další nepoznané tóny. Plnost. Kulatost. Sladkost. Sílu. A mnoho jiných vzrušujících zajímavostí. Suroviny a technologický postup. Stupně a podíl alkoholu. Pivotéky. Knihy. Odborné časopisy. Soutěže, žebříčky a festivaly. A taky že není jedno, z jakého hrnku či skla se pivo pije. A taky že piva nemusí být půllitrový žejdlík. Že někdy stačí jenom deci. Na ochutnání. Že správné pivo se nepije na žízeň po hektolitrech, ale pro radost. Z chuti a z pospolitosti.

S pivem blondýna objevila nový svět a novou Plzeň. Mikropivovary a podniky, které nabízejí zajímavé pivo. Pivotečka. Pivstro. Beer Factory. Purkmistr. Lékárna a mnoho dalších. Místa, jež dříve běžně navštěvovala, leč v dobách, kdy nad pivem pyšně ohrnovala nos. Podobně Praha, tedy město, co blondýnu živí. Těch vzrušujících míst, těch chutí, těch zážitků. Kwak. Beer Time. Pivovar U Medvídků. Gulden Draak… Čtenář, který miluje pivo, pochopí, že není dost místa všechny podniky vyjmenovat. Že lepší než psát a číst je hledat a ochutnávat.

Úkolem blondýn je činit muže a svět hezčím, kterýžto účel je s pivem srovnatelný. A tak teď naše blondýna chodí světem, a kam přijde, tam potkává pivo. A jak se ptá, pivní nadšenci jí odpovídají. „Konečně s námi na ně můžeš chodit,“ říkají kamarádi a blondýna se diví, proč na tu větu čekala půlstoletí. A kolik je najednou kolem ní znalců, učitelů a pivních odborníků!

Žádné poznání však není bezbolestné, což v zájmu novinářské objektivity musí přiznat i blondýny poněkud zaostalé. Ta rozumná by totiž měla znát svou míru, aby se pak jako ve snách netoulala po nábřeží. Musí být otevřena novým chutím, současně však mít i vlastní preference (u naší blondýny jsou to aktuálně pšeničná, tmavá a ochucená piva). K pivu je třeba pít vodu a jíst. I když, jak říká jeden z pivních učitelů, ne vše se sice hodí k pivu, ale samo pivo se hodí ke všemu.

Tak tedy - nezbývá blondýně než říct: díky, pivo, že sis počkalo a ani s blondýnami jsi to nezabalilo! Jak jsi vědělo, že se ti to vrátí?

Autorka děkuje Dagmar Škrlantové, Jiřímu Kovářovi, Ladislavu Jaklovi, Johanu Justoňovi, Dárečkovi, Akčildejovi a dalším pivním kamarádům a učitelům, a taky všem vrchním a výčepním za vlídné rady, doporučení, konzultace a vstřícnost, s níž blondýně odpovídají na dotazy lehce naivní a notně všetečné.

Psáno pro Neviditelného psa

Autor: Daniela Kovářová | pátek 24.1.2020 8:30 | karma článku: 27,19 | přečteno: 1509x
  • Další články autora

Daniela Kovářová

O maličkostech se v Senátu debatuje hodiny, o podstatných věcech minuty

Zákony musí platit všude, a ty Parkinsonovy jsou nesmrtelné, na rozdíl od těch fyzikálních, které se v poslední době snažíme ignorovat.

11.6.2024 v 9:16 | Karma: 27,48 | Přečteno: 537x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Nadlidi na kolečkách

Jsou to nadlidi. Něco víc než my všichni ostatní. Jsou totiž na kolečkách. Řítí se po chodnících, po přechodech, po pěších zónách, proti autům, proti tramvajím, do protisměru, do zákazu vjezdu.

8.6.2024 v 12:35 | Karma: 38,65 | Přečteno: 1576x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Láska a její důsledky. Tedy ty právní.

Láska je silná emoce, a kdo ji zažil, si jistě pamatuje, jak mu životem zamávala. Určitě by vás zajímalo, jak lásku upravuje české práno. Tak vás hned na začátku zklamu – neupravují ji totiž nijak. Právo lásku prostě ignoruje.

30.5.2024 v 10:34 | Karma: 15,81 | Přečteno: 356x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Proč bojovat proti autocenzuře

Ti, co se pošklebují našemu strachu a našim obavám o svobodu slova a kteří žádný pocit obav o svobodu slova nemají, protože jejich názory jsou všudypřítomné a svobodomyslné.

23.5.2024 v 13:08 | Karma: 23,65 | Přečteno: 374x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Klima-klimakterium lidstva: víčka, brčka

Klima se prý mění, a to my nechceme. Chceme, aby zůstalo stále stejné. A to dá rozum, že se kvůli tomu musí něco obětovat. Rejpalové si furt jenom stěžují, ale je třeba vidět nesporné výhody.

15.5.2024 v 16:24 | Karma: 26,80 | Přečteno: 441x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Chceme posílit vztahy, řekl vietnamský prezident Putinovi. Chválil úspěchy Ruska

20. června 2024  9:07,  aktualizováno  13:28

Vietnam a Rusko mají zájem na posílení vzájemných vztahů, uvedli prezidenti obou zemí To Lam a...

Dvacet výrostků trýznilo v německém parku 14letého chlapce, natáčeli se u toho

20. června 2024  13:18

Na sociálních sítích koluje video, na němž parta asi dvaceti nezletilých v parku v německé Geře...

Do Prahy přijede argentinský prezident Milei. Česko si slibuje větší spolupráci

20. června 2024  13:08

Česko v pondělí navštíví zhruba půl roku po svém zvolení do funkce argentinský prezident Javier...

Muž v restauraci na Národní třídě civěl na dívky a onanoval, hledá ho policie

20. června 2024

Pražští policisté pátrají po muži, který v pondělí odpoledne onanoval v centru Prahy před dvěma...

  • Počet článků 196
  • Celková karma 25,71
  • Průměrná čtenost 2247x
Rodinná advokátka a spisovatelka, podle níž všechno začíná a končí v rodině. Senátorka ČR za obvod č. 7 (Plzeň - město).

Seznam rubrik