MP

Jsou to hajzlové na kolečkách, ne nadlidi. A nejhorší je, že už to dělají i důchodci. Já to fakt nechápu, ale v tomhle státě poslední dobou nechápu skoro nic. Děkuji za přesný rozbor, velmi rád čtu vaše články. Hezký den.

KT

Buďte rád, pane Pohanko, že ten hjzl nejste Vy!

VF

Zde vidíme a čteme klasicky zbytečnou a marnou povídačku o tom, jak někteří bezohlední se chovají bezohledně (na kolečkových bruslích, koloběžkách, kolech i jiných pojezdech). Jenže úplně totéž můžeme pozorovat v dopravní džungli na ulicích, silnicích i dálnicích, totéž v tlačenicích v dopravních prostředcích. Merito věci je bezohlednost, arogance, zpupnost, sebestřednost a pocit nadřazenosti prostupující celou společnost jako výsledek ideologicko psychologických blábolů o idnividuální výlučnosti, sebeprosazení a nárocích a právech o uspokojování vlastních nároků a potřeb na úkor všech ostatních s pocitem potřeby vítězit na všech okolností a ve všech situacích. K tomu slouží veškerá reklamní, filmová a jiná mediální produkce vyzvracená ze stříbrných obrazovek. Dobře nám tak.

MP

V tom máte pravdu. Nicméně ta koncentrace arogance a bezohlednosti je mezi cyklisty opravdu mimořádná. Pro ně (většinu z nich, čest výjimkám) neplatí opravdu nic: jízda v protisměru, po chodníku, po pěších zónách atd., atd.). Teď jsem byl právě v Unětickém pivovaru. Kohopak tam bylo nejvíc? Cyklistů. A copak že pili? Samozřejmě pivo. A podle vyřvávání a motání měla většina z nich dost. Myslíte, že půjdou pěšky a budou kola tlačit? Ovšem že ne. Odjížděli houfně, podnapilí na kolech.

VR

Přiznám se, že v e svém více než pokročilém věku poměrně špatně slyším a pokud mně na chodníku v těsné blízkosti předjede podobné řítící se vozítko - jsem rád, že mne nesrazil. Přimlouval bych se, aby chodníky zůstaly pro chodce a (asi budu pro někoho nesnášenlivý) kolům i dalším podobným dopravním prostředkům bych tam ježdění zakázal.

MP

Ale copak je kolům jízda po chodníku povolena? Tuším, že dětem dl 13 let. Ale copak tady někdo dodržuje zákony?

VF

Politická aréna - pro politiky. Tak politici už i na kolečkách.

Foto

Když má o kolečko méně, tak závidí jiným.

JJ

Pán je chodníkový cyklista? Teď nemluvím o těch normálních, ale o těch ukutých ze zvláštního materiálu, ze kterého se vyráběli a vyrábějí nadlidi. Schovají se za helmičku a brejle, aby byli dostatečně anonymní a vyrazí na chodníky (teď nemám na mysli cyklostezky, ale opravdové chodníky jen pro lidi). A když jim nejdete dostatečně rychle z cesty, jsou ještě sprostí. A týká se to všech pohlaví i věkových kategorií, nejen "pánů tvorstva" a mladší generace.

PK

Proč proboha tento článek? Také si zanadávám na ignoranty. Ale také vím, že jsou vždy na obou stranách barikády.

Dočkáme se od vás příště příspěvku o pejskařích na cyklostezkách, jejichž vodítka vedou přes cestu? O běžcích se sluchátkami na uších, kteří ignorují všechny okolo? O maminkách s kočárky, promenádujících se po cyklostezkách, neb tam je cesta nejrovnější?

A to jsem věřil, že senátor má hájit zájmy všech.

A aby bylo jasno. Nejsem cyklista. Jen mám pro cyklisty, pejskaře, maminky s kočárky i běžce a další, pochopení. Mějte krásný den.

MP

To je OK, ale přece nemůžete mít pochopení pro nedodržování zákonů. Zákon říká, že chodník je vyhrazen výhradně pro pohyb chodců. Cyklista na něm nemá co dělat, s výjimkou, kde je to povoleno dodatkovou tabulkou "Stezka pro chodce s povoleným vjezdem kol." Senátor by měl hájit dodržování zákonů, řekl bych. A v Praze cyklisté prostě problém jsou. Hezký večer.

PL

Jenom malá technická poznámka:

Elektrokola váží tak 25-27 kg, což není víc než lidi, co chodí po dvou (jak píšete).

Myslím, že většina elektrocyklistů jsou spíše starší, umírněnější lidi, co si jízdu chtějí ještě užít a na plnohodnotné výkony jako za mlada už nemají. Pokud někdo dělá na kole a zejména na chodníku binčus, obvykle je to vystajtovaný špekoun nižšího nebo středního věku na celoodpruženém horokole v Praze či Polabí, jedoucí ze záchlastu s jemu podobnými v hospůdce u asfaltové cyklostezky. Pár takových asociálů už mě taky na chodníku ohrozilo/ vylekalo/ naštvalo. (To píšu coby milovník cyklistiky ve výslužbě.)

  • Počet článků 196
  • Celková karma 25,71
  • Průměrná čtenost 2247x
Rodinná advokátka a spisovatelka, podle níž všechno začíná a končí v rodině. Senátorka ČR za obvod č. 7 (Plzeň - město).

Seznam rubrik