Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mnoho kverulantů - státu smrt!

V posledních dnech mě zaujaly dvě zprávy, jejich podtext je velmi podobný. Zastupitelstvo obce rezignovalo pod náporem stížností jediného stěžovatele a na jiném místě země opakovaně řídí a způsobuje dopravní nehody žena bez řidičského oprávnění. Podobné případy zná z osobní zkušenosti většina státních zaměstnanců, téměř každý soudce a každý advokát.

Jak se rodí kverulant

Kdo je to kverulant? Notorický stěžovatel, sudič, či – jak říká Wikipedie – svárlivý a nesnášenlivý člověk, který se neustále něčeho domáhá. Mnozí kverulanti jako skupina vykazují charakteristické znaky. Obvykle jsou bez práce, v důchodu, na podpoře nebo sociálních dávkách. Pracovat nemohou, protože se celodenně věnují agendě stížností, které píšou ručně na průklepový papír, v deseti kopiích, v délce dvaceti stran a nosí neustále sebou ve vytahaných igelitových taškách. Vyskytují se v oboupohlavní variantě a leckdy mají i vysokoškolské vzdělání. Bývají rozvedení, protože s kverulantem se prakticky nedá žít. Kverulant je velmi vynalézavý, pokud jde o adresáty svých podání a písemností. Nevynechá jedinou instituci v blízkém i dalekém okolí, zpaměti zná adresy veřejného ochránce práv, všech součástí Policie, jména a pracovní i soukromé adresy soudců. Kverulant bohužel není líný a je schopen přepravit se na značné vzdálenosti jen proto, aby svou stížnost či podání doručil na příslušný úřad osobně, ideálně jeho čelnému představiteli. Vyskytuje se i ve zdravotnictví, kde se dožaduje zvláštního zacházení či potvrzení neexistujících chorob. Kverulace je psychiatrickou diagnózou a ve slabší formě ji lékaři poznamenávají na chorobopisy, čímž se navzájem informují o problematickém pacientovi.

Kverulant a právo

Není samozřejmě vyloučeno, že se kverulantovi někdy v životě přihodí bezpráví či je vůči němu spáchán omyl, tak jak se to občas přihodí každému z nás. Normální člověk, slovy (nového) občanského zákoníku by se snad slušelo říci „člověk průměrný“, však rychle ověří, zda jde o problém tak podstatný, aby bylo zapotřebí si kvůli němu stěžovat, či snad dokonce někoho žalovat, a většinou mávne rukou, protože na světě jsou přece věci důležitější a život letí tak rychle, že ho soudný člověk nebude zabíjet sepisováním stížností, žalob nebo bezúčelným nadáváním. Ne tak kverulant, který naopak při bezpráví zajásá. Podá žalobu k soudu a žádost o ustanovení právního zástupce s odůvodněním, že je bez prostředků. Soud mu v zájmu chránění jeho práv a zájmů (v lepším případě zanedbatelných nebo nevýznamných, většinou však dokonce neexistujících) ustanoví právního zástupce z řad advokátů, jehož náklady platí stát. Advokát se snaží klienta uspokojit, nevěda, že kverulanta uspokojit nelze, že se uspokojuje kverulantstvím samotným. A tak podává jedno odvolání za druhým, žaloba stíhá stížnost a dovolání, ke všemu klient sepisuje dvacetistránková vyjádření, pak námitku podjatosti na soudce, či stížnost na advokáta nebo i trestní oznámení, a hned aby mu byl ustanoven advokát jiný. A náklady rostou a spis bobtná a cestuje od krajského soudu k nejvyššímu, a nakonec k ústavnímu, a to by v tom byl čert, aby některý ze soudů nenašel v tlustospise vadu, špatný paragraf nebo chybné jméno, protože lidé jsou omylní a i ta zapisovatelka se občas splete, jako každý z nás. To je však voda na kverulatův mlýn, a tak soud vyšší rozhodnutí zruší a věc se vrací zpátky nešťastnému soudci, který stejně žalobu kverulanta nakonec zamítne, jak bylo jasné od počátku a všem, kteří se kolem toho točí.

Jak z kolotoče ven

Nějak jsme to přehnali s právy a nároky, a tak jich využívají i ti, co si žádné ohledy nezaslouží a co jen ve shodě s Parettovým pravidlem svými dvaceti procenty blbin a pitomostí zatěžují osmdesát procent času, který pak nezbývá pro skutečné problémy, jejich řešení a rozhodování. Možná by nová sněmovna mohla říct, že zákony jsou tady pro ochranu slabších a pro spravedlnost, nikoli pro hnidopišské nimrání v nesmyslech, ale skoro se bojím větu dokončit, aby si z ní politik nezval tip na zákon proti kverulantům. Anebo se jednou najde veleodvážný soudce, který prostě řekne DOST, protože každý soud i soudce svých pár kverulantů zná. Takže by mohl třetí blbost hned na začátku zamítnout, anebo po třetí jízdě onu neposlušnou řidičku zabásnout. A pak jen tiše doufat, že ti nad ním, ba dokonce nejvýš, jeho rozhodnutí potvrdí. Právem a ve prospěch ostatních.

(Psáno pro Lidové noviny dne 21. 1. 2014)

Autor: Daniela Kovářová | středa 22.1.2014 20:48 | karma článku: 15,59 | přečteno: 768x
  • Další články autora

Daniela Kovářová

Evropa likvidační a zelený sliz

„Ty jsi Evropa!“ řvou na mě reklamní slogany Evropské unie, která si musí z našich peněz platit halasnou žlutomodrou reklamu v České republice, v cizí řeči a s obrázky cizích etnik.

9.9.2023 v 11:48 | Karma: 41,61 | Přečteno: 1772x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Náhradní mateřství – altruismus i tvrdý obchod

Náhradní mateřství vzniklo jako bohulibá služba pro neplodnou sestru či kamarádku. Když nemůže mladá česká žena donosit dítě, třeba protože nemá dělohu, odnosí je za ni někdo blízký, jiná zdravá žena.

7.9.2023 v 12:49 | Karma: 30,43 | Přečteno: 588x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Proč stát vyplácí důchody

Minulý týden jsme v Senátě projednávali novelu zákona o důchodovém pojištění. Tento zákon je z roku 1995 a od té doby byl měněn 90x. Změna, kterou Senát minulý týden schválil, byla 91. změna. Takhle vypadá jistota a stabilita?

28.8.2023 v 11:36 | Karma: 31,20 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Sociální sítě nemohou za vaše nenávisti

Tak nám chtěj zakazovat ty sociální sítě, protože ony jsou dnes pachateli všeho nedobrého. Kdyby nebylo Facebooku a Twitteru, lidé by si nenadávali a nešířili by poplašné zprávy,

1.8.2023 v 14:35 | Karma: 33,15 | Přečteno: 824x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Zneužitá legislativní nouze

Kdekdo se zaštiťuje dělbou moci, vyvážeností jejích jednotlivých pilířů a jejich vzájemnou kontrolou, a vytahuje je na světlo, kdykoliv se mu to hodí. Ale co vlastně ona dělba moci znamená?

27.7.2023 v 13:20 | Karma: 31,95 | Přečteno: 655x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 28,88
  • Průměrná čtenost 2291x
Rodinná advokátka a spisovatelka, podle níž všechno začíná a končí v rodině. Senátorka ČR za obvod č. 7 (Plzeň - město).

Seznam rubrik