Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jde-li o rodinu, jsou všichni stejného náboženství

Jeden by řekl, že diskuse na téma Rodina v českém právu vyvolá nejen obrovský zájem odborníků různých odvětví, neboť rodina je pojem multidisciplinární.

Jeden by řekl, že diskuse na téma Rodina v českém právu vyvolá nejen obrovský zájem odborníků různých odvětví, neboť rodina je pojem multidisciplinární, ale též že se přítomní  neshodnou a diskuse bude bouřlivá, konfrontační a nesmiřitelná.

Žijeme ovšem v době navýsost paradoxní. Vrchnost naše i bruselská cukrem a bičem, nařízeními i tučnými dary podporuje genderovou rovnost, politicky korektně zakazuje nazývat věci pravými jmény, honí otce na rodičovskou dovolenou a matky nutí ke kariéře, zatímco registrovaným partnerům slibuje děti na počkání podivujíc se, že mužů i žen není ve všech profesích přesně polovina a na výplatní pásce že jsou stále rozdíly, navzdory přednáškám, trendům, milionům podpory i snaze mnoha neziskových organizací.

Předpokládala jsem, že většina modernistů hájících základní svobody a lidská práva na cokoliv odlišného či menšinového bude vnucovat tradicionalisticky orientované menšině svůj názor na rodinu a pod praporem Evropské unie, pokroku a svobodné honby za štěstím prosadí legalizaci manželství nejen pro osoby stejnopohlavní, ale i pro tři a více osob, zvířat či věcí, o náhradním mateřství s mimozemšťany ani nemluvě. Ale příspěvky přednesené na sympoziu Pražského právnického podzimu 8. září 2016 v pražském hotelu Olšanka zněly ve skutečnosti docela jinak. Nelze vyjmenovat všechny diskutujících či citovat vše přednesené, zájemcům proto doporučuji nejbližší čísla odborného časopisu Rodinné listy, v elektronické podobě dosažitelná i v systému ASPI, a na tomto místě zmíním jen pár ochutnávek.

Kdy bude rodina šťastná

Co tvoří rodinu? Péče, láska a respekt (ředitel Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí Zdeněk Kapitán). Pokud rodina funguje, má ji stát nechat být a do vztahů a výchovy dětí nemá co zasahovat (ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková). Funkční rodina si zaslouží uznání, fungující vztahy však trestuhodně opomíjíme. Pokrokem je nazývána tekutá společnost, v níž má právo sexu každý s každým. Takové soužití možná není nepřirozené, nikdy však nenahradí svazek muže a ženy (zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček). Tradiční rodina si zaslouží ochranu, netradiční vyžaduje kontrolu, a zatímco ztrácíme čas partikulárními problémy, skutečné hodnoty upadají (advokát Václav Vlk). A tak pseudověda klopotně potvrzuje feministický blud, že muži a ženy jsou totožní a rozdíly že jsou jen kulturně podmíněné, ačkoliv v celé samčí říši platí, že samice jsou biologicky odolnější a samci naopak vydrží menší zátěž. I proto každé pohlaví inklinuje k jiné práci (sexuolog Jaroslav Zvěřina).

Svět se mění a společnost a rodina s ním, české právo však na změnu nereaguje, neboť právní úprava je stále konzervativní ignorujíc, že polovina společnosti žije nesezdaně (ústavní soudce Jaromír Jirsa). Bodejť by tak nečinila – manželství je ochrannou institucí pro slabšího, tedy typicky pro ženu s malými dětmi, zatímco nesezdané soužití je prosto povinnosti a bohužel také odpovědnosti. Proto tak láká, proto tak přitahuje (bývalá děkanka Právnické fakulty v Olomouci Milana Hrušáková). Proto se muž, jenž sezná manželské povinnosti, racionálně rozhodne se radši neženit. Úpadek rodiny však nezastavíme penězi ani paragrafy, a tak budujeme domy, ale nikoliv domovy (psychiatr Max Kašparů). K tomu se přidává nově se rodivší právo na dítě (emeritní ředitel Ústavu sociální práce Miroslav Mitlöhner), k jehož zdárnému vývoji arci stačí tak málo: láskyplní vychovatelé, příznivě nakloněné další blízké osoby a elementární ekonomické zajištění (sexuolog Radim Uzel). Milující rodina v sobě nenese negativní sociální dědičnost bez ohledu na to, odkud se vzal původní genetický materiál. Proto téměř vždy v životě selžou děti z ústavů (moderátorka Pošty pro tebe Ester Janečková), proto by rodičovský pár měl být párem sezdaným (senátorka Milada Emmerová). Matky by měly být mladší a dítě by nemělo být jedináčkem. Dříve měli jedni rodiče více dětí, dnes má jedno dítě více rodičů (Lenka Westphalová z olomoucké Právnické fakulty). A všichni biologičtí, právní i sociální příbuzní by se měli rozumně domluvit. Nic jiného totiž stejně nefunguje (senátorka Zuzana Baudyšová).

Závěr jednoznačně tradiční

Tak to bývá s očekáváními, jež se nepotvrdí. Nejlepší a nejstabilnější rodinou totiž byl, je a bude milující manželský pár s dětmi. S maminkou pečovatelkou a tvůrkyní domácího tepla, s tatínkem, který rodinu ochrání a zabezpečí. Teprve pokud toto řešení není možné, přicházejí na řadu modely náhradní. A ústavní péče je spolehlivě tím nejhorším (ministryně Michaela Marksová).

Psáno pro Rodinné listy

Autor: Daniela Kovářová | středa 21.9.2016 12:44 | karma článku: 24,99 | přečteno: 638x
  • Další články autora

Daniela Kovářová

Náhradní mateřství – altruismus i tvrdý obchod

Náhradní mateřství vzniklo jako bohulibá služba pro neplodnou sestru či kamarádku. Když nemůže mladá česká žena donosit dítě, třeba protože nemá dělohu, odnosí je za ni někdo blízký, jiná zdravá žena.

7.9.2023 v 12:49 | Karma: 30,43 | Přečteno: 588x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Proč stát vyplácí důchody

Minulý týden jsme v Senátě projednávali novelu zákona o důchodovém pojištění. Tento zákon je z roku 1995 a od té doby byl měněn 90x. Změna, kterou Senát minulý týden schválil, byla 91. změna. Takhle vypadá jistota a stabilita?

28.8.2023 v 11:36 | Karma: 31,20 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Sociální sítě nemohou za vaše nenávisti

Tak nám chtěj zakazovat ty sociální sítě, protože ony jsou dnes pachateli všeho nedobrého. Kdyby nebylo Facebooku a Twitteru, lidé by si nenadávali a nešířili by poplašné zprávy,

1.8.2023 v 14:35 | Karma: 33,15 | Přečteno: 824x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Zneužitá legislativní nouze

Kdekdo se zaštiťuje dělbou moci, vyvážeností jejích jednotlivých pilířů a jejich vzájemnou kontrolou, a vytahuje je na světlo, kdykoliv se mu to hodí. Ale co vlastně ona dělba moci znamená?

27.7.2023 v 13:20 | Karma: 31,95 | Přečteno: 655x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Občané mají šetřit, a stát ne?

Tak prý mají šetřit jen občané. Víc zaplatí každý majitel chatky, auta či manželky, studenti, podnikatelé a všichni s vyšším příjmem, každá malá firma a každý, kdo kouří či si koupí alkohol.

17.7.2023 v 19:41 | Karma: 39,33 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 190
  • Celková karma 30,09
  • Průměrná čtenost 2303x
Rodinná advokátka a spisovatelka, podle níž všechno začíná a končí v rodině. Senátorka ČR za obvod č. 7 (Plzeň - město).

Seznam rubrik