Vodopády Texolo a de la Monja

V neděli (8.7.) jsme vyjeli s Imeldou autem do Xica prozkoumat jí navrhovanou eko-stezku k vodopádům Cascada de Texolo a Cascada dela Monja(čti moncha, ne moucha ale jeptiška). Navrhuje celkem 6 různých eko-stezek, které by Mujeres Productivas nabízely turistům.

Cesta do Xica z Coatepecu trvala asi 30 minut, nebýt cestou neuvěřitelné množství zpomalovačů umístěných na naprosto nepochopitelných místech, byla by cesta podstatně rychlejší. Když jsme došly k první vyhlídce na vodopád po cestičce lemované obchůdky s řemeslnými výrobky a jídlem, otevřel se nám hezký pohled na vodopád shůry. Udělaly jsme pár fotek, vodopád pochválily, ale nijak nás to neohromilo. Ty nejkrásnější výhledy si totiž člověk musel zasloužit. Kolem vodopádu a přes něj vedla cestička, která se posléze dělila na schůdky vedoucí dolů tak blízko k vodopádu, až se člověk osvěžil vodní párou-mlhou. A druhá cestička vedla nahoru k vyhlídce a restauraci El Mirador, kde s ohledem na atraktivitu místa nebyly ani nijak šokující ceny. Z vyhlídky u Miradoru se otevíral pohled nejen na vodopád a údolí řeky mezi horami, ale i na vesničku Xico a krajinu kolem.

Z Miradoru se dá sjet do dalšího městečka Teocelo, anebo se vrátit zpátky a popojít ještě na další trochu menší vodopád de la Monja. Po asi dvouhodinové procházce po vodopádech a vyhlídkách jsme vyjeli přímo do vesnice Xico. Stejně jako cestou k vodopádu nám cestou z něj nabízeli místní prodejci ochutnávky likérů Torito v arašídové, pistáciové, kávové a dalších verzích. Kdo má rád hodně sladké pití, tak si pochutná, ale nám už se při druhém panáku lepily rty k sobě. Když jsme se dodrkotaly po oblázkové cestě od vodopádu do Xica, začalo (jako tady už klasicky) pršet, a tak jsme jen vběhly do kostela de Maria Magdalena na náměstí a pak už jen autem projely hlavní ulici vedoucí z náměstí směrem do Coatepecu. Xico je malé, ale milé a prý hodně nábožensky založené, mají tam spoustu kapliček různých svatých a ty prý rádi oslavují. Zrovna teď v červenci budeme mít příležitost zúčastnit se jejich nejvýznamnější oslavy, a to právě Máří Magdaleny. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Daniela Hrušková | čtvrtek 12.7.2012 4:18 | karma článku: 9,47 | přečteno: 609x
  • Další články autora

Daniela Hrušková

Xalapa nebo taky Jalapa

13.8.2012 v 6:42 | Karma: 8,71

Daniela Hrušková

Fiesta v Xicu

29.7.2012 v 4:33 | Karma: 7,72

Daniela Hrušková

Zimpizahua a děti

23.7.2012 v 20:11 | Karma: 7,43