Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přesuny Mexico City - Xalapa - Coatepec - Cosautlan - Coatepec

Nový týden jsme začaly přesunem z Mexico City do hlavního města státu Veracruz Xalapy (čte se to chalapa a občas píše taky Jalapa a jsou podle toho pojmenované pálivé papričky jalapeños.) A jelikož Estela pojala péči o nás velice zodpovědně, rozhodla se poslat nás tím nejlepším autobusem (samozřejmě taky nejdražším) a přestože nás znala jen tři dny, půjčila nám na lístky peníze, protože terminál z neznámého důvodu odmítal přijmout naše karty..

Bus se jmenoval ADO platino, bylo v něm jen 25 sedadel možných uzpůsobit jako lehadla a před každým byla obrazovka. Každá jsme ji využily jinak, Maťa sledovala koncert Shariky a pak Britney Spears (?!) a já jakožto komiskový fanda koukala na Thora a Captain America (Maťa vzkazuje ?!) Po čtyřech hodinách jsme dorazily do cíle a tam na nás čekala další pečovatelka, Imelda. Imelda je zakladatelkou organizace Mujeres Productivas, která sdružuje ženy, které se pokoušejí o finanční nezávislost tím, že vyrábějí

šperky z kávových zrn, šijí košile, vyšívají, háčkují atd. Imelda se snaží jim pomoci tím, že píše projekty, aby získala peníze od státu na podporu jejich dílen a jejich výrobky potom prodává ve svých třech obchodech. Imelda nás svým autem přemístila do městečka se statusem "pueblo mágico" (uděluje mexický sekretariát turismu) Coatepecu. A jelikož je Imelda neskutečně akční a pracovitý člověk, který nikdy neztrácí čas, rovnou nás odvezla do redakce týdeníku El Regional, abychom poskytly interview. Interview s námi provedl Imeldin kamarád, novinář a manžel dcery majitele týdeníku, Hector, který nám dokonce zajistil i na tu noc ubytování. Po interview nás Imelda, Hector, jeho žena Mary Paz a jejich tři synové doprovodili do meditačního centra Ashram, kde jsme přespaly a druhý den ráno bio vegetariánsky posnídaly. 

 

V úterý dopoledne jsme vyjeli do Cosautlánu, který měl být naším působištěm na nadcházející dva měsíce. Podle Imeldina popisu je Cosautlán mini vesničkou, která má ovšem asi 10 000 obyvatel - holt mexická realita je taková, že se všechno pohybuje v trochu jiných číslech než u nás. V Cosautlánu měla proběhnout organizační schůzka s lidmi, kteří by k nám chodili na hodiny angličtiny, naší koordinátorkou měla být jakási Isela, která měla za úkol všechno domluvit a zorganizovat. Jenže když jsme dojeli po Isele ani stopy a po potenciálních studentech jakbysmet. Takové uvítání jsme neočekávaly, především absence osoby, která se o nás měla starat a se kterou jsme během našeho působení měly spolupracovat, nás vyděsila. Vida Matino zděšení, jala jsem se přesvědčovat Imeldu o návratu do Coatepecu a organizaci kurzů tam. Přestože Imelda s tímto scénářem nepočítala, povědomí o možnosti kurzů v Coatepecu předem nešířila a měla spoustu vlastní práce, vyhověla nám a my se s úlevou vrátily zpět. Imelda na změnu plánů zareagovala neuvěřitelně pohotově a okamžitě nám domluvila ubytování na následujících pár dní, než se zajistí nějaké permanentní. Následující tři noci jsme tedy strávily v chatičce u restaurace La Cabaña del Tío Yeyo na okraji Coatepecu u řeky obklopené lesy (nebo pralesy, neskáčou tam opice, ale český les to taky není.)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Daniela Hrušková | pondělí 9.7.2012 7:00 | karma článku: 7,58 | přečteno: 566x
  • Další články autora

Daniela Hrušková

Papantla, Voladoři a El Tajín

Cestu do Papantly jsme původně plánovaly na předminulý víkend, ale plány nám narušil Ernesto (hurikán, který se přehnal přes Yucatán a na sever cestoval dál přes Veracruz.) Tak jsme cestu o týden odložily, ale pak se stejně během 4-hodinové cesty autobusem děsily, že si Ernesto oblíbil Mexiko stejně jako my a nehodlá ho opustit. Celý pátek totiž lilo jako z konve...Papantlu jsme tedy první odpoledne prozkoumávaly v děsti. Za ty dva měsíce jsme už zmexičtěly a odvykly používání děstníků (svou roli hrálo i to, že jsme žádný neměly a v pláštěnkách jsme strašit nechtěly.)

27.8.2012 v 6:39 | Karma: 7,43 | Přečteno: 461x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Xalapa nebo taky Jalapa

Xalapa je hlavní město státu Veracruz, název města je čte "chalapa" a podle toho jsou pojmenované i slavné papričky jalapeños. Ve státě Veracruz už přes měsíc bydlíme a co chvíli kolem po silnici jezdí auta se zakuklenými vojáky na korbě, kteří v rukou drží samopaly. Včera jsme dokonce potkali menší kolonu takových aut a jedno mělo na střeše normálně kulomet! Naše původní doměnka, že jedeme do státu, který je od hranice s USA celkem daleko, takže je relativně klidný, byla mylná. Veracruz je naopak jeden z nejnebezpečnějších států Mexika, jeho největší město je totiž nejvýznamnějším přístavem země, kudy se dají pašovat všelijaké srandy...

13.8.2012 v 6:42 | Karma: 8,71 | Přečteno: 572x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Muzeum kávy a přestřelka

V pondělí a ve středu večer učíme pár kilometrů od Coatepecu v muzeu kávy v komunitě El Grande. A aby předávání informací nebylo jednostranné, jednoho dne jsme si od jedné z našich studentek vyžádaly výklad s prohlídkou muzea. A tak se potvrdilo naše podezření, že kafe neroste na policích v supermarketu..

6.8.2012 v 7:15 | Karma: 9,48 | Přečteno: 621x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Fiesta v Xicu

Ať přijedete do Mexika v jakoukoli dobu, určitě se vám podaří zažít nějakou fiestu. My jsme měly to štěstí, že během celého července ve vesničce Xico probíhají oslavy svaté Máří Magdaleny, jejíž kostel stojí v centru vsi (ves je velká asi jako menší české město, má 30 000 obyvatel). Na fiestu se sjíždějí lidé nejen z okolí, ale i z 5 hodin cesty vzdáleného hlavního města.

29.7.2012 v 4:33 | Karma: 7,72 | Přečteno: 711x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Zimpizahua a děti

Další týden jsme začaly učit kromě dvou kurzů dospělých i děti. Dětský kurz byl domluven na každý den od pondělí do čtvrtka na hodinu a půl na haciendě Zimpizahua. Zimpizahua je vesnička asi 3 kmza Coatepecem. Na haciendách dříve žili patroni (u nás bychom je asi nazvali velkostatkáři), kteří na svých pozemcích zaměstnávali v podstatě celou vesnici. Dnes v haciendě Zimpizahua žije rodina majitele a provozují tam restauraci a hotel (kdo by náhodou hledal ubytování v okolí Coatepecu http://www.haciendazimpizahua.com/)

23.7.2012 v 20:11 | Karma: 7,43 | Přečteno: 568x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

ANALÝZA: Válka mezi světem a Izraelem? Proč se po něm šlape a žádají sankce

28. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Od Izraele se v probíhajícím konfliktu s Hamásem část světa odvrací. Například zpravodajka OSN...

Byli jsme jen kořist. Získali mě přes nejistoty, vypráví exčlenka Sinčchondži

28. května 2024

Premium Před křesťanskou sektou Sinčchondži varují odborníci napříč celou republikou. Jak je možné, že...

Jedoucí auto zasáhl na Plzeňsku blesk, na místo museli přijet hasiči

27. května 2024  23:36

Málo vídaná situace se v sobotu odpoledne udála na Plzeňsku mezi obcemi Kožlany a Kralovicemi. V...

Potvrzeno, francouzští vojáci povedou výcvik na Ukrajině. Mají dorazit i F-16

27. května 2024  18:25,  aktualizováno  22:46

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj podepsal dokument umožňující...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 652x
Studentka FSV UK. Absolvent ročního programu AFS v Argentině. Dobrovolník neziskových organizací AFS a United Vision. Momentálně s United Vision na dva měsíce v Mexiku ve státě Veracruz v městě Coatepec.

Seznam rubrik