Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zpověď matky (6. část): Vyměnila nás za drogy

Život není vždycky jen krásný a jednoduchý. Prošla jsem si už mnohým, nevzdala jsem se, ani když jsem bojovala s rakovinou. Vždycky jsem se se vším poprala. Prala jsem se i v situacích, které pro mě byly nové, a neměla jsem vždycky po ruce osvědčené postupy. Klidně jsem bojovala systémem pokus-omyl, někdy úspěšně, někdy neúspěšně, ale vždycky bylo čím se poučit, někam se posunout a zkoušet to znovu a znovu až do úspěšného konce.

Teď jsem se ale cítila naprosto paralyzovaná, neschopná pohybu, neschopná myšlenky nebo rozhodnutí. Neměla jsem po ruce ani dobré ale ani zlé řešení, prostě nic. Poprvé v životě jsem přešlapovala na místě, neuměla se pohnout, rozhodnout, posunout se, fakt nic. Jako bych byla uzavřená v černé díře, neschopná vzpoury a vzchopení se.

Totální paralýza a beznaděj.

A rodina mě nepodpořila, ale spíš podtrhla.

Cítila jsem, že to chce jednotný postup, ale neměla jsem najednou s kým spolupracovat. Byla jsem sama, přesvědčená, že jsem udělala dobře, ale u ostatních jsem asi vypadala jako krkavčí matka.

V tomhle rozpoložení jsem vyhledala odbornou pomoc.

Začala jsem chodit do poradny do Prevcentra. Potřebovala jsem o tom s někým mluvit, ale jelikož se nejedná o obyčejné zlobení dítěte, nemohla jsem to rozebírat jen tak s někým. Styděla jsem se a nechtěla jsem, aby to vědělo okolí. Drogy pro mě byly vždycky odsouzeníhodné a tak jsem to taky brala u okolí. Říkala jsem si, že lidé okolo to musí vidět stejně a že mě nemá co omluvit. Prostě jsem máma narkomana a všichni musí vidět, že jsem jako máma tedy selhala a dopustila, aby se něco takového stalo. Neznala jsem odpověď na žádnou svoji otázku, nevěděla jsem kudy kam, přestala jsem si věřit, nevěděla jsem najednou, co je správné a co ne. A zoufale jsem chtěla zachránit svoji holčičku. Ubližovala sama sobě a já jsem jí proti ní samé nemohla bránit.

To je hrozný pocit. Ptala jsem se v poradně, co dělat, jak se zachovat a kupodivu mi řekli, že by nejlepší bylo, kdyby odešla z domova, pokud se drog nechce vzdát a stojí jí to za to, aby se o sebe starala sama. Řekli mi, že okamžité řešení je namístě a čekat není na co.

To byl přece i můj názor. To jsem přece už udělala.

Řekli mi také, že rodina musí spolupracovat. Že to nebude mít naději na úspěch, pokud se někdo z nás pokusí udělat razantní opatření a ostatní ho překazí.

Po pár návštěvách mi nabídli rodinnou poradnu pro mě i pro manžela a starší dceru. Starší dcera si udělala čas jen jednou, manžel byl ochotný začít chodit do poradny se mnou.

Jednou s námi šla i mladší dcera, ale bylo to fiasko. Začala jim dokazovat, že ona jejich pomoc nepotřebuje, že jí nemají co říkat, když sami nemají osobní zkušenost s drogou a že jsou vlastně všichni úplně mimo mísu. Návštěva skončila tím, že jsou ochotni jí nabídnout pomoc v případě, že se k tomu dobrovolně rozhodne a bude chtít spolupracovat. Proti její vůli jí nikdo nutit nebude.

Situace doma se nezlepšila a manžel došel také k názoru, že s drogami dál není možné žít. Tentokrát jsme se k tomu postavili oba stejně a dali jsme jí znovu na vybranou, jestli chce žít s námi nebo s drogami.

Rozhodla se pro drogy. Sbalila si jednu tašku a odešla.

Bolelo to. Vyměnila nás za drogy. Nechápačka.

Autor: Pavla Matějů | pátek 14.11.2014 23:55 | karma článku: 8,74 | přečteno: 1348x
  • Další články autora

Pavla Matějů

Zpověď matky (24.část): Zábava za mřížemi

Dcera žádala, aby mohla ve vazbě nosit vlastním oblečení. To ale znamenalo, že dostane z venku každý týden něco čistého, alespoň jedny spodní kalhotky, nebo ponožky, či tričko v obálce, aby si dozorci udělali u "civilu" příslušnou čárku. Pozor ale, nesmí se k tomu napsat ani krátký pozdrav nebo podpis. Pokud by v obálce přece jen existoval nějaký pozdrav, obálka bude jako ostatní dopisy předána policii k cenzuře a čistého oblečení by se nedočkala.

20.3.2015 v 23:55 | Karma: 20,93 | Přečteno: 12218x | Diskuse| Ona

Pavla Matějů

Zpověď matky (23.část): Mašinerie žádostí

Postupně se dopisy měnily. Psala jsem o tom, jak se cítím, jak mi je, jak mi to ublížilo a komu dalšímu to zasáhlo do života a ublížilo mu to. Když jsem to ze sebe dostala, mohla přijít na řadu podpora dcery. Dopisy začaly být optimističtější, mohla jsem v nich už popisovat, co děláme, kde jsme byli, co jsme kde viděli a co jí kdo vzkazuje. Bylo v nich i spousta dotazů, na které jsem nikdy nedostala odpověď.

13.3.2015 v 23:56 | Karma: 15,58 | Přečteno: 7492x | Diskuse| Ona

Pavla Matějů

Zpověď matky (22.část): Odpustit !

Je zvláštní nad tímhle vším přemýšlet, dávat si všechno na misku vah a dívat se, co převáží. Dopředu to člověk nikdy neví. Musí se ocitnout v té situaci, kterou právě řeší a pak je zajímavé pozorovat výsledek. Uvědomila jsem si, že mi kdysi hlavou při zprávách v televizi proběhla myšlenka, jak se asi cítí rodiče někoho, kdo je odsouzený.

6.3.2015 v 23:56 | Karma: 26,28 | Přečteno: 14316x | Diskuse| Ona

Pavla Matějů

Zpověď matky (21.část): Dopisy

V Ruzyni byla v celách nejen špína a smrad, ale taky tam byla velká zima a deky navíc nebyly. I kdyby byly, nejsou nijak příjemné, jsou to ty vojenské kousavé, kterým se člověk většinou raději vyhne, pokud může. Tam za každou deku byly ale vděčné. Jídlo tam taky stojí za prd. Člověk si ale může vybrat, jestli chce normální nebo vegetariánskou stravu. Dcera zkusila normální, ale pak to vzdala, protože maso se stejně nedalo pozřít, takže si objednala vegetariánskou a měla aspoň bílkoviny z jogurtu.

27.2.2015 v 23:56 | Karma: 18,26 | Přečteno: 9821x | Diskuse| Ostatní

Pavla Matějů

Zpověď matky (20.část): Jen sama se sebou

Náš první dopis dostala někdy po třech měsících. My jsme dopis dostali dřív. Věznice ho ze zákona také musí odeslat ten samý den, kdy ho od vězněného dostane, ale v případě koluzní vazby všechny dopisy posílá policii, ta je zcenzuruje a pak je posílá dál.

20.2.2015 v 23:55 | Karma: 18,04 | Přečteno: 12009x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4906x
Moje dcera brala drogy....toto je moje zpověď.

Seznam rubrik