Vánoční pudink. Vánoční pudink? Vánoční pudink!
získal dojem, že pokud se k této věci jen přiblíží, tak se osype (v lepším případě), nebo rovnou zdechne (v horším případě).
Pravda, takový vánoční pudink je poměrně hutný a nezapírám, že v ingredieních jsou poměrně překvapivé potraviny, jako třeba lůj, který my středoevroopané považujeme za pouhé žrádlo pro sýkorky, a vše je v kombinaci s brandy a černým pivem, oslazené melasou, lehce osolené. Navíc ta barva a konzistence… Prostě fakt nic lákavého. Ale věřte nevěřte, není to tak hrozné. Ba je to dokonce i docela dobré, zvlášť když se to polije custardem (pudinkovým krémem), kterým Britové jen tak mimochodem polévají snad všechny moučníky kromě narozeninových dortů.
Dnešní vánoční pudink je výsledkem receptur, přetrvávajících staletí. První zmínky o něm pocházejí ze 14. století (!), ale tehdy to byla spíš taková kaše nazývaná frumety, jež obsahovala vařené hovězí a skopové v kombinaci s vínem a kořením. Jedlo se to hlavně před Vánocemi a bylo to takové lehké postní jídlo jako příprava před těžkými vánočními chody.
Už na konci 16. století ale vypadal pudink zhruba tak, jak ho známe dnes. Frumety byla zahuštěna kousky chleba, vejci a sušeným ovocem, k vínu se přidalo pivo a destiláty. Není divu, že tento pudink byl čím dál tím populárnější. Pak ho ale roku 1664 zatrhli puritáni, zjevně se jim tam nelíbilo množství alkoholu a další vydatné složky. Když ale dosedl na trůn George I., který se mohl utlouct po švestkovém pudinku, a tak Frumety rehabilitoval a ustanovil za součást vánoční tabule.
Přestože lecjaké skupiny měli vůči Jiřího rozhodnutí jisté přihlouplé náminky, pudink se udržel a v době viktoriánské už byl nedílným pokrmem na vánočním stole. Tehdy se také z pudinku odstranila masa, a díky tomu se stal sladkým pokrmem, desertem.
Přestože dnešní pudinky mají spíše bábovkovitý tvar, tradičně to byly koule, a to díky tomu, že se hmota před svým vařením v páře balila do vlhkého mušelínového hadru.
Tradičně se má pudink připravovat hodně dopředu, aby se suroviny dobře nacucaly, naležely a měly díky tomu větší říz. Poslední příležitostí k jeho udělání bývala dle nepsaných zákonů poslední neděle před adventem, zvaná též Stir up Sunday (“Míchací neděle”).
K pudinku se samozřejmě vázala spousta dalších tradic, které už dnes málokdo zná, natož aby je dodržoval. Podle jedné má být v pudinku 13 ingrediencí, představujících Ježíše a jeho 12 apoštolů. V jiných domácnostech se zase všichni členové rodiny střídali u míchání a přitom vyslovovali svá přání. Do pudinku byla přidávaná stříbrná mince, a tomu, kdo ji našel, se jeho přání vyplnila. Míchání mělo být prováděno dřevěnou vařečkou a míchat se smělo zásadně jen směrem od východu k západu v upomínku na tři krále, kteří přišli právě od východu. Už od středověku se na vrch pudinku dávala větvička cesmíny (anglicky holly), jež podle jedněch měla přinést štěstí a měla uzdravující moc, podle druhých zase byla symbolem Kristovy trnové koruny.
V dnešní době se dá takový vánoční pudink samozřejmě koupit v kdejakém obchodu a v jakékoli cenové relaci. Ale kdo se nebojí vlka nic, nechť si anglický pudink sám zkusí udělat (a sníst). Tady je jeden z mnoha receptů:
Suroviny
240 g rybízu
240 g sultánek
480 g rozinek
120 g citrusové kůry
240 g chleba, nakrájeného na kostky
240 g loje
240 g měkkého hnědého cukru
120 g hladké mouky
1 velká mrkev
30 g drcených mandlí
1 kávové lžičky pudinkového koření (směs drcené skořice, hřebíčku, zázvoru, muškátového oříšku)
4 vejce
2 polévkové lžíce černé melasy
2 polévkové lžíce “golden syrup”[1]
1 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
nastrouhaná kůra z 1 citronu
118 ml brandy
237 ml černého piva
špetka soli
Postup:
1. Smíchejte všechny “suché” ingredience.
2. Oloupejte a nastrouhejte mrkev, přidejte do směsi.
3. Přidejte rozšlehané vejce spolu s brandy, melasou a golden sirupem.
4. Vlejte černé pivo, ale dávejte pozor, aby směs nebyla příliš tekutá.
5. Vše dobře promíchejte dřevěnou vařečkou a nechte chvíli stát.
6. Vymastěte formu (ideální by bylo mít přímo pudinkovou, ale ta v ČR není tak úplně obvyklá, takže to prostě narvěte, kam se to vejde), směs do ní vložte a formu přikryjte fólií nebo pečícím papírem tak, aby tam zároveň bylo dost místa, když směs nabude.
7. Pudink můžete buď vařit v páře (což je tradiční metoda) nebo v tlakovém hrnci. V páře se pudink vaří 8 – 9 hodin, v papiňáku jen 2,5 h. Při vaření v páře dejte pozor, aby se voda zcela neodpařila a pravidelně ji dolévejte.
8. Po uvaření uchovávejte v chladném a tmavém místě až do Vánoc.
[1] Nejsem si jistá, zda jde sehnat v ČR. Místo něj tam lze ovšem vrazit javorový sirup, v nejhorším případě med.
Alena Damijo
Tulipánové radovánky
Miluju jarní květy, a když dcera navrhla, že bychom mohli zajet na tulipánové pole na jihu Anglie, nadšeně jsem souhlasila. Už léta toužím navštívit Holandsko a procházet se tam mezi nekonečnými lány
Alena Damijo
Jak jsem potkala anglického krále
„Příští středu teda děláme ty pohovory na novou školní účetní, platí to?“ ptám se ředitelky, zatímco listuju diářem. „Jo vidíš, to musíme přesunout, protože jsme byli pozvaní na setkání s vysokým královským hodnostářem."
Alena Damijo
Půl života za Malou louží
Nedávno jsem oslavila své dvacáté přivandrovalečtiny do Anglie. Z tehdejší vyjukané aupairky se stala úča na základce, místo (nuzného) kapesného beru (nuznou) výplatu a stav svobodná, bezdětná se léty proměnil ve vdaná, sdětná.
Alena Damijo
Co je láska?
Jako spousta náctiletých, i já měla v šestnácti pocit, že jsem prakticky expert na vztahy mezi mužem a ženou. Jednak jsem přečetla všechny "Rudolfovky", a pak jsem taky měla sešit s citáty moudrých filozofů, autorů a umělců.
Alena Damijo
Je to jen drobnost, taková maličkost
Možná jsem to slovo jen měla dát do uvozovek. Maličkosti jsou totiž obrovská věc! Koho někdy týral zub, ten rozumí; koho trápí teď, ten při čtení těchto řádků horlivě přikyvuje a na oteklé tváři má bolestí lehce zkroucený úsměv.
Další články autora |
Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky
Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...
„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici
Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...
Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím
Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...
Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali
Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...
Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní
Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...
Novela o léčivech má zajistit dvouměsíční zásoby i přehled dostupnosti léků
Držitelé rozhodnutí o registraci léčiv budou nově muset zajistit měsíční až dvouměsíční dodávky...
Putin radil, kdo má vést Ukrajinu místo Zelenského. Hleď si svého, reagoval Kyjev
Ruský prezident Vladimir Putin znovu zpochybnil legitimitu ukrajinského prezidenta Volodymyra...
Ortel zahraje v dětském zábavním parku. Totální přestřel, nechápou rodiče
Pražský zábavní park Krtkův svět v Horních Měcholupech ohlásil na 7. července koncert. U lunaparku,...
Opozice vytýká Jurečkovi tvrzení, že lidé v penzi stráví v průměru 21,5 roku
Přímý přenos Poslanci opozičního ANO se přou s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou z KDU-ČSL...
- Počet článků 111
- Celková karma 10,18
- Průměrná čtenost 1990x
KNIŽNÍ VÝPLODY:
Anglické listí (2017)
Mé anglické sezony (2018)
Angličan v Česku aneb Czech Me Out (2019)
Češka v Anglii aneb T(r)ipy za všechny prachy (2021)
Rozmarná Anglie aneb Nikdy není tak zle (2023)
PŘIPRAVUJE SE:
Srdečné pozdravy z Řecka (Ikar, 07/24)
Detaily knih:
https://www.knizniklub.cz/autori/59210-alena-damijo.html
Kontakt: damijoa@gmail.com