Pečeme po anglicku aneb Piškotová pochoutka královny Viktorie

„Sem se za gastronomií nejezdí,“ prohlásil můj anglický kolega, zatímco si otvíral konzervu čehosi neidentifikovatelného a kydal to na připálený toust. Měl pravdu. Jestli je Anglie něčím slavná,tak je to zdejší neslavná kuchyně;

koneckonců sami Britové radši sáhnou po kari a číně než po svých tradičních pokrmech. Navzdory tomu by však bylo vysloveně nefér říct, že všechna anglická jídla jsou blivajs.

Přestože nedám dopustit na naše koláče, zákusky, rolády a štrůdl, anglickým buchtám jsem celkem přišla na chuť, a když loni starší dcera projevila zájem o kouzlení s troubou, briskně jsem jí k Vánocům nadělila obrazovou kuchařku. Na knihu se poté dva měsíce prášilo. To teda vlastně není zcela pravda - knihu trochu provětrala v lednu, když hledala dárkový poukaz na Spotify a vzpomněla si, že ho pod stromečkem použila jako záložku. Tuhle se však v pátek večer rozhodla něco upéct, a začala hezky prakticky na straně číslo jedna, kde byl recept na Viktoriin piškotový dort.

"Viktorie" je nejtradičnější anglický dezert, vytvořený na oslavu vynálezu kypřicího prášku Alfredem Birdem roku 1843. (A pak že jsou Angličané kulinářsky neschopní!) Piškotové těsto samotné je známé už z období renesance a pravděpodobně pochází ze Španělska, ale než Alfred objevil tak zvaný prdopeč, byla to pořád jen placka, byť díky vyšlehaným vejcím o dva milimetry vyšší než ostatní dorty. Tomu udělal pan Bird jednou pro vždy šmitec, a vynález kypřicího prášku se oslavil patriotickým dortem, pojmenovaným po královně zlatého věku. Ta jej prý navíc velmi milovala a každý den si kousek dopřávala k odpolednímu čaji.

Viktoriin piškot se dělá ze stejného množství mouky, cukru a másla, následně se těsto upeče ve dvou formách a po vychladnutí spojí krémem a džemem. Nikdy, nikdy nikdy se dort nezdobí navrch ničím jiným než poprášením lehkou vrstou cukru, tedy žádný krémček nebo zdobení. V devatenáctém století se dort podával ještě bez krému, a někdy se mu proto říká cake sandwich – dortový sendvič. "Viktorie" je nedílnou součástí každé letní slavnosti a pekařských soutěží, a k čaji s mlékem ji podává každá solidní kavárna.

Dceři se dort velice povedl – a neříkám to jenom proto, že jsem její hrdá matka – a byla jsem ráda, že po dobré české svíčkové budeme mít o víkendu ještě vynikající anglický dezert, a ne jako obvykle jenom mandarinku, případně oschlé sušenky z loňských Vánoc. V tom jsem se ovšem přepočítala – když jsem šla před půlnocí spát, dort už byl z poloviny sežraný, a ráno ho tam byl poslední díleček. Já přitom měla jeden malý kousek! Tak jsme zase skončili u zdravých mandarinek. 

Ale třeba se zadaří tento víkend - asi dceři připomenu, že v neděli tady v Anglii slavíme Den matek, a že na výlet do cukrárny si letos můžeme nechat tak akorát zajít chuť!

P. S. Udělala jsem vám chutě? Vyzkoušejte sami, je to hračka! (Případně zaúkolujte děti, mají teď ostatně času víc než dost a aspoň si procvičí matiku a budou dělat něco užitečného...)

 

Viktoriin piškotový dort

200 g cukru krupice

200 g změklého másla

200 g hladké mouky

4 vejce

1 lžička kypřicího prášku

Cukr moučka na posypání dortu

 

Náplň:

100 g změklého másla

140 g cukru moučka

Lžička vanilkové esence / vanilkový cukr

170 g kvalitního jahodového nebo malinového džemu

(Komu máslový krém přijde příliš těžký, může nahradit doma ušlehanou šlehačkou.)

 

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 190 ° a vymažte dvě dvaceticentimetrové formy.
  2. Do hladka vyšlehejte cukr, máslo, vejce a mouku smíchanou s prdopečem.
  3. Těsto rozdělte do dvou forem a pečte asi 20 minut do zlatova.
  4. Nechte zchladnout.
  5. Krém: Do hladka utřete cukr s máslem a rovnoměrně naneste na jeden z piškotů.
  6. Krém potřete džemem a přikryjte druhým piškotem.
  7. Lehce pocukrujte.

(Zdroj receptu: BBC Good Food)

 

 

Autor: Alena Damijo | pátek 20.3.2020 10:00 | karma článku: 21,38 | přečteno: 1486x
  • Další články autora

Alena Damijo

Tulipánové radovánky

1.5.2024 v 11:00 | Karma: 9,96

Alena Damijo

Jak jsem potkala anglického krále

29.3.2023 v 10:30 | Karma: 32,86

Alena Damijo

Půl života za Malou louží

6.9.2022 v 10:45 | Karma: 30,09

Alena Damijo

Co je láska?

14.2.2022 v 10:45 | Karma: 26,00