Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O negativismu

Tak je to tu. To se tak jednou probudíte a z Vašeho roztomiloučkého batolátka, které Vám celičkou bytostí dávalo najevo, že jste jeho vesmírem, se stala ztělesněná negace. Kdo jste zažil, víte, o čem mluvím. Negativismus...

Tak je to tu. To se tak jednou probudíte a z Vašeho roztomiloučkého batolátka, které Vám celičkou bytostí dávalo najevo, že jste jeho vesmírem, se stala ztělesněná negace. Kdo jste zažil, víte, o čem mluvím. Negativismus, první puberta, či odborně „jáství“.

Batole se zkrátka jednoho (ani ne moc) krásného dne probudí a spolu s jeho sluníčkovým úsměvem ze sebe poprvé vyloudí NE. Vlastně ani nevíte (ono nejspíše také ne), kde k němu přišlo. Vždyť do včera umělo jen zvuky zvířátek, motoru, táta a gól, … A najednou i  Vaše oznamovací věty typu „A teď si oblečeme tepláčky“ odpálkuje svým „neee“.

Totéž se opakuje při jídle, oblékání, procházkách, hře, uspávání. Vystřílíte veškerou svou invenci, um i trpělivost, ale na každý z Vašich nápadů je jediná odpověď. Dokonale procítěné a -většinou- naprosto vážně míněné “neee“.

Negativismus se ovšem odehrává i na hladině non-verbální

Například při krmení je řeč těla poměrně výmluvná až decimující. Takové rtíky těsně před lžičkou pevně semknuté spolu se zákonem setrvačnosti učiní své. Dalším takovým pohybem umocňujícím záporku je intenzívní vrcení hlavičkou ze strany na stranu. Zákonitým důsledkem je, že je efekt síly setrvačné zesílen působením síly odstředivé. No a přidají-li se ručičky, je pohroma jasná. Nedojde pouze k vyprázdnění lžičky k ústům nesené, ale i talířku či misky.

Následné převlékání dítěte a umývání sedačky a jejího okolí je zapeklité. Je to taková hlava 22. Nemůžete uklízet, dokud omyté a čistě oblečené dítě bezpečně nezpacifikujete do sedačky a nemůžete dítě posadit, dokud takovou sedačku neuklidíte.

Neméně zábavné jsou i procházky s Jájáčkem. Negativismem potrefené dítko zásadně nepůjde tam, tudy ani takovým tempem, natož s takovou opatrností, jak chcete vy. Takže se doporučuje buď pacifikace kočárkem (občas kombinovaná se špunty do uší) anebo předvídat…

Hra je podobná. Dítko si chce sice hrát s hračkou A, ale protože to ve stejný okamžik napadlo i rodiče (anebo příliš rychle souhlasil), negativista si záměr rozmyslel a sahá po hračce B. Tu sice nechtěl a nikdy ho nebavila, ani teď ho nebaví, ale je jiná než ta odsouhlasená.

A uspávání je taky legrace. Celým tělíčkem dává najevo nesouhlas. Aby okamžitě po zalehnutí usnulo jako do vody hozené.

Pokud se, jako rodič znalý zákonitosti výchovy, vpravíte nad věc a dokážete potlačit zhrzené pocity, vztek či frustraci, můžete si užít i legraci.

Například úžas, když protest  dítka, prostě a jednoduše, respektujete. Odnesete dítěti jídlo, které sice odmítlo, ale vlastně o ně velice stálo. Totéž je s uklizením hračky, oblečením, zrušením procházky, odložením vztekajícího se dítěte na zem následované Vaším přesvědčivě hraným nezájmem… Například moje kamarádka řešila synkovo válení se po zemi tím, že si, coby podruhé těhotná, nosila židličku. Jakmile synek ulehl a jal se vztekati, ona ho odnesla ho zprostředka silnice do bezpečí, usedla vedle něj a otevřela časopis. Nepochybně si tuto chvíli neužívala, ale zabralo to.

Ještě lépe se pobavíte, když využijete sílu útočnou ve hru. Anebo v sílu pracovní.  Například taková židle, kterou dospělák zapomněl zasunout. Donedávna sloužila jako žebřík k cestě na stůl. A dnes je zasunuta, než byste řekli švec. Odhozenou věc zaměníte za papírovou kouli či míček, přinesete cokoliv, co připomíná koš a mládě si místo protestování hraje.

Zkrátka všechno jde, když se chce. Útěchou nám všem budiž, že tuto etapu si s námi užívali naši rodiče, s nimi nepochybně jejich rodiče a budou si užívat naše děti s jejich potomky. Je to jen prostředek matky Přírody, jak poznávat svět, sebe a reakce nejbližších. A naším úkolem je jen hlídat vymezené mantinely.

Tak mi napadá, jak by byl svět jednodušší, kdybychom si tu schopnost udrželi. Kdybychom, i jako dospěláci, každý uměli říci razantní a přesvědčivé „ne“. Ale také kdybychom dokázali dospěle si nést důsledky svých rozhodnutí. Třeba by spoustě násilníků ubyly cíle i prostředky. Třeba by nebylo ani tolik násilníků, protože by předtím nikdo nepáchal násilí na nich… A třeba by se, ve spoustě případů, ten kolotoč zastavil. Anebo ne? …

Autor: Dáša Stárková | úterý 12.4.2016 22:29 | karma článku: 15,18 | přečteno: 587x
  • Další články autora

Dáša Stárková

Ne, maminko, tyhle boty mi nekupuj

slyším přes regál prodejny s obuví. A nechtěně slyším i přemlouvání maminky. Argumenty jako kvalitní podrážka, nepromokavé, užiješ je. A současně i téměř plačtivé odmlouvání čerstvě vyčáplého náctiletého syna. A zažívám deja vu

16.4.2023 v 12:45 | Karma: 29,62 | Přečteno: 981x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Vnesme advent i do výběru prezidenta

Ve svém předchozím blogu jsem vyjádřila zklamání nad DN, ale současně opakuji, že ji zvolím, bude-li ve druhém kole místo mého favorita. Nyní prosím. Pojďme nehanit protikandidáty a namísto toho chvalme svého favorita, vysvětlujme

7.12.2022 v 15:02 | Karma: 15,06 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Proč v mých očích jediná skutečná kandidátka na prezidenta klesla

Aby bylo jasno, píši o paní Nerudové. Přiznávám, v době, kdy kandidaturu zvažovala, podporovala jsem ji. Imponovala mi představa, že bychom měli prezidentku, jako na Slovensku, dámu, která by důstojně reprezentovala naši zemi.

3.12.2022 v 23:11 | Karma: 40,20 | Přečteno: 4755x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem

Kovidová epidemie zaplať Bůh zažehnána, restrikce pominuly, život se navrací do starých kolejí. Bohužel do těch starých. Tatam se poděla ohleduplnost, na to, co životy chránilo, je považováno za omezení, jejich nositelé za exoty.

2.12.2022 v 21:41 | Karma: 26,31 | Přečteno: 1251x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Dušičkové pošli to dál aneb je to o lidech

Nepatřím mezi příkladné návštěvníky míst odpočinku mých předků. Nežiji poblíž žádného z nich, a tak často hřbitovy navštěvuji spontánně, nepřipravená. Místo toho vzpomínám a komunikuji s nimi při každém zapálení svíčky,

30.10.2022 v 11:10 | Karma: 19,47 | Přečteno: 352x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Zbytky kokainu na WC našla ochranka Pekarové. Ochranka s tím spojovala vysokého úředníka

1. června 2024,  aktualizováno  3.6 14:44

Premium Ochranka předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové nalezla loni v lednu na pánských toaletách...

Pláže v Normandii čeká zápis na seznam UNESCO. Včetně vraků pod hladinou

3. června 2024  14:35

Le Courbet, Centurion, Grief... Francouzské, britské a německé válečné lodě leží u pobřeží...

Předvolební sprint vrcholí. Orbánovci na síti rozhazují miliony, Češi paběrkují

3. června 2024  14:26

Kampaň před volbami do Evropského parlamentu vrcholí, strany utrácejí miliony eur nejen na setkání...

Odpor vůči mediální novele sílí. Nechtějí ji televize, rádia ani operátoři

3. června 2024  14:20

Kritika mediální novely se v posledních dnech ozývá ze všech stran. Mobilním operátorům se nelíbí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 334
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1773x
Jsem máma 3 dětí dvou generací. Chci psát o všem, co mne přiměje k zamyšlení, nadchne či rozhořčí. Jsem učitelka i věčný student. Miluji svou rodinu.