Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Neobyčejné dny s naším „Divískem“

Náš chlapeček se ráno, ještě než otevře očička, překulí mrštně na všechny čtyři a usměje se, počastuje nás pusinkami a  cokoliv vidí, komentuje citoslovcem :„jué, jué“. On se totiž krásně a ustavičně DIVÍ.

Už po probuzení se usmívá, přitulí se na střídačku k mamince i tatínkovi. Poslední dny už své tulení komentuje ta-ta a ma-ma (tedy ono je ňá-ňa). Přiznám se, že jsem mu své oslovení nevěřila, a proto jsem mu často říkávala nene, maminka nedá „ňam ňam“ (kojení), maminka dá „ham ham“. No, tak mě chlapeček „přečůral“ a naposledy vysekl větu „ňá ňa ňam ňam nene, ňá ňa am am jó“.

Citoslovce souhlasu a nesouhlasu totiž naplno chápe, což mi nedávno předvedl v supermarketu. Jak tak seděl ve svém vozíčku, otáčel hlavičku všemi směry, opětoval lidem, co se na něj usmáli, úsměvem králíčka (pokrčený nosíček) a všechno a všechny komentoval svým hlasitým „jué jué“. Kdybyste ho viděli, jak má nadšená očička a našpulenou hubičku. No a když jsme dojeli k pokladně (znáte tu uzoučkou chodbičku s lákadly po obou stranách), radostně vykřikl „jóóó“. Ale pak se podíval na mne, ukazováčkem udělal „ty ty ty“ a prohlásil „ne ne ne“. A věřte či ne, nic si do ručičky nevzal.

Většinu jídel baští s chutí a komentuje slovy mňam mňam. Když má dost, zavrtí hlavičkou a občas i sousto vyplivne, ale poslední dobou se naučil jednoduché gesto. Zatleská si a zvedne ručičky nad hlavu, což si překládám jako „už jsem veliký dost, jsem šikovný kluk“. Je velký statný chlapeček a vím, že i kdyby neměl dost, dopije se ode mne, takže se s ním nikdy „nedohaduju“.

Celé dny pak tráví hraním s hračkami, naháněním našich koček a voláním na ně „č-č“. Ty se buď benevolentně nechají „hladit“ anebo znechuceně odejdou. Poslední dobou čteme knížky, napodobujeme zvířátka a zkoušíme říkadla.

Pokud jste nezažili „mezidruhovou sourozeneckou rivalitu“, přijďte k nám. Máme 7 letého zlatého retrívra, donedávna „jedináčka“. Přála bych Vám vidět jeho smutné oči, když se věnujeme malému, a na Samíška zapomeneme. Kdybyste viděli jeho trpitelský výraz, když se s ním snaží malý komunikovat „no dobře, já to vydržím a pak půjdeme na procházku bez něj, že?“ A to blaho v očích, když malý usne a pejsek je zase na chvíli jedináčkem. Rázem se stane rozpustilým hravým štěnětem. A večer, když uléháme a on se ujme hlídání, je zase veledůležitým strážcem svých dvojnožců.

Procházky, cvičení, plavání, ale i rodinné aktivity nejen že snáší, ale účastní se jich s neskonalým entusiasmem a skoro ustavičným úsměvem. Drobné prohry, úrazy a neúspěchy buď přejde se smíchem, nebo si malinko brekne, ale stačí pošušňat a vyloudit pusinku a zase je radost sama.

Nedávno jsme byli na roční prohlídce. Jen jsme vešli do ordinace, malý pro nesl své „jué“ a počastoval jím pana doktora, sestřičku, rybičky v akváriu, výhled z auta. Pan doktor prohlásil : „No ty jsi ale Divísek, teď se skoro bojím  Tě oočkovat, abys na nás nezměnil názor“. No riskli jsme to. Chlapeček se sice při každé z injekcí rozplakal a prohlásil „jué nééé“, ale po pomazlení a pochování mu pak pak doktor povídá :“tak co, Divísku, přijdeš se nám brzy zase ukázat?“ prohlásil „jóóó“ a usmál se svým nádherným úsměvem.

(Pro odpůrce očkování, ani nyní, počtvrté, se –díky Bohu- nekonaly žádné komplikace, ani zvýšená teplota. Ale je pravda, že dodržuji 48-hodinový klidový režim v domácím prostředí)

Veškeré usínání je o tulení, „nosíčkování“ (uhlazení nosíčku od kořenu ke špičce) a tím zavírání očíček a mazlení. V noci občas zlobí zoubky či bříško, ale mámina či tátova náruč, případně „ňam ňam“  to vždy spolehlivě spraví.

A věříte, že občas i ze spaní radostně vykřikne a prohlásí „jué, jué“ či „jóóó“???

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dáša Stárková | sobota 5.9.2015 18:09 | karma článku: 13,02 | přečteno: 296x
  • Další články autora

Dáša Stárková

Ne, maminko, tyhle boty mi nekupuj

slyším přes regál prodejny s obuví. A nechtěně slyším i přemlouvání maminky. Argumenty jako kvalitní podrážka, nepromokavé, užiješ je. A současně i téměř plačtivé odmlouvání čerstvě vyčáplého náctiletého syna. A zažívám deja vu

16.4.2023 v 12:45 | Karma: 29,62 | Přečteno: 980x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Vnesme advent i do výběru prezidenta

Ve svém předchozím blogu jsem vyjádřila zklamání nad DN, ale současně opakuji, že ji zvolím, bude-li ve druhém kole místo mého favorita. Nyní prosím. Pojďme nehanit protikandidáty a namísto toho chvalme svého favorita, vysvětlujme

7.12.2022 v 15:02 | Karma: 15,06 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Proč v mých očích jediná skutečná kandidátka na prezidenta klesla

Aby bylo jasno, píši o paní Nerudové. Přiznávám, v době, kdy kandidaturu zvažovala, podporovala jsem ji. Imponovala mi představa, že bychom měli prezidentku, jako na Slovensku, dámu, která by důstojně reprezentovala naši zemi.

3.12.2022 v 23:11 | Karma: 40,20 | Přečteno: 4755x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem

Kovidová epidemie zaplať Bůh zažehnána, restrikce pominuly, život se navrací do starých kolejí. Bohužel do těch starých. Tatam se poděla ohleduplnost, na to, co životy chránilo, je považováno za omezení, jejich nositelé za exoty.

2.12.2022 v 21:41 | Karma: 26,31 | Přečteno: 1251x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Dušičkové pošli to dál aneb je to o lidech

Nepatřím mezi příkladné návštěvníky míst odpočinku mých předků. Nežiji poblíž žádného z nich, a tak často hřbitovy navštěvuji spontánně, nepřipravená. Místo toho vzpomínám a komunikuji s nimi při každém zapálení svíčky,

30.10.2022 v 11:10 | Karma: 19,47 | Přečteno: 352x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

D4 uzavřel náraz auta do stromu. Pro těžce zraněné dítě přiletěl vrtulník

27. května 2024  18:07,  aktualizováno  18:57

Dálnici D4 na Příbramsku dnes v podvečer uzavřela nehoda osobního auta, které vyjelo mimo vozovku a...

Fiala podepisoval knihu, aktivisté za Palestinu ho nepustili ke slovu

27. května 2024  18:49

Premiér Petr Fiala v pondělí odpoledne uvedl svou novou knihu Vládnutí v čase krizí 2022-2023. Na...

Potvrzeno, francouzští vojáci povedou výcvik na Ukrajině. Mají dorazit i F-16

27. května 2024  18:25

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj podepsal dokument umožňující...

KLDR odpálila další raketu. Tokio je ve střehu, Soul reagoval leteckým cvičením

27. května 2024  16:39,  aktualizováno  17:15

Severní Korea v pondělí ze svého západního pobřeží odpálila raketu zatím neupřesněného typu, uvedla...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 334
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1773x
Jsem máma 3 dětí dvou generací. Chci psát o všem, co mne přiměje k zamyšlení, nadchne či rozhořčí. Jsem učitelka i věčný student. Miluji svou rodinu.