Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo nekřičí s Vámi : „nepusťte je“, křičí proti Vám : „vítejte“???

S úžasem a úděsem sleduji proměnu spousty lidí kolem sebe. Z mnoha lidí se za poslední týdny  stali antiislamisté non plus ultra a kdo nekřičí rezolutní a extrémistická hesla, je odsouzen a hozen do jednoho pytle se „sluníčkáři“

Tak se stalo, že jsem byla v jediný den v diskusi pod mým posledním blogem označena jedním diskutujícím za nebezpečného šiřitele anitislamistických myšlenek a druhým za „sluníčkáře“, který se chce s přistěhovalci domlouvat a kamarádit.

No, necítím se být ani jedním z extrémů. Popravdě, velmi se snažím uchovat si zdravý rozum a vyvarovat se jakéhokoliv extrémistického vnímání situace a potažmo i extrémistických projevů.

Stále se bojím nekontrolovatelného přílivu imigrantů (bez ohledu na způsob a důvod jejich příchodu, statut, náboženství i založení) a ještě více se bojím neovladatelně rostoucího množství muslimů. Na tomto mém postoji se nic nezměnilo a nezmění. Uvědomuji si, jaký dopad bude mít jejich příchod na státní pokladnu, na běh naší ekonomiky, na rozdělování peněz potřebným, na uchování si životní úrovně, a především na naše hodnoty a zásady.

Nevidím pražádný přínos v jejich přítomnosti pro naši malou zem. Nevěřím, že by se ujali vykonávání prací, jsou-li tu vůbec ještě nějaké, které se zdráhají vykonávat naši občané a příslušníci jiných již zdomácnělých národností a etnik. Nevěřím, že by soužití dvou tak odlišných věr a potažmo životních postojů mohlo probíhat bez problémů a vesměs negativních následků.

Zásadní překážkou ale je, že nevidím, jak tomu všemu v reálu zabránit. Tak, jako nelze postavit zeď okolo celého afrického pobřeží a zabránit imigrantům v nastupování na pašerácké bárky, tak jako nelze rozbít všechny tyto bárky a zabránit pašerákům lidí postavit jiné, tak jako nelze v dohledné době předělat Afriku tak, aby žití v ní bylo pro Afričany únosné a stejně atraktivní jako pokus o žití v Evropě, stejně tak vidím nereálné uchovat si tak výsostné postavení, aby sem dříve nebo později imigranti nepřišli. Karel IV sice vystavěl za účelem obrany Hladovou zeď, ale obávám se, že nelze zařídit, aby stavba sebevyšší sebevýkonnější hradby (ať už hmatatelné či imaginární) kohokoliv zastavila před tím, co je, obávám se, nevyhnutelným.

Nemyslím, že by migranty, zvláště ty ekonomické, lákala naše malá zemička (ačkoliv, kdo ví), ale už teď je nasnadě, že naši silnější a bohatší sousedi (Francie, Německo, Rakousko) již vyčerpali své možnosti (či jsou tomu blízko) a své hranice pro imigranty uzavírají. A ti, vcelku pochopitelně a pro nás bohužel, chytají za kliky vedlejších „dveří“, zda se, alespoň ony, otevřou.

Rozhodně si nemyslím, že bychom je v tu chvíli měli uvítat chlebem a solí, ale v takovém případě se jimi zkrátka budeme muset zabývat. A tím je myšlena stavba azylového tábora, mobilizace zdravotnického personálu na ověření jejich zdravotního stavu, administračních pracovníků azylového úřadu, kteří začnou prověřovat identitu žadatelů o azyl, ochranné složky, které budou hlídat klid v azylovém táboře, ale i ochranu místního obyvatelstva před imigranty (ať se Vám to líbí, okovy je spoutat k sobě nemůžeme) a taktéž zdroje finanční, právní a exekuční k tomu, abychom byli schopni (de jure i fakticky) neúspěšné žadatele o azyl či ty, kteří se budou proceduře přijímání/odmítání podrobit, vyhostit. To vše v žádném případě není záležitostí minut ani hodin, ale týdnů a měsíců, nezřídka let.

A ať BPI (IvČRN) a jejich skalní příznivci křičí a burcují ve Vás, milí spoluobčané, sebevětší nenávist a odpor (vůči imigrantům, naší vlastní vládě a jejich představitelům i sluníčkářům), vězte, že jsme, jako stát, podepsali a do ústavy vložili Listinu základních lidských práv a svobod. S ohledem na tuto skutečnost výše uvedený proces zkrátka obejít nelze, a to dokonce ani kdybychom vystoupili z EU, jak znějí některé hlasy (podotýkám, že jsem od počátku euroskeptik). Můžeme sebevíce sočit jeden na druhého, ale pokud se nedomluvíme my mezi sebou, jak chceme, abychom byli vyslyšeni a následně respektováni?

Já také nechci, aby byla naší malá krásná země k prasknutí  přeplněna lidmi, nemocemi, nesváry ani půtkami. Ale také chci jednou umřít s pocitem, že jsem tu pro své děti něco vybudovala a že jsem se kvůli tomu, aby to zůstalo zachováno, nepoprala nejprve  se sousedem či spolubojovníkem.

Rezolutně však odmítám, aby míra mého přesvědčení a odhodlání situaci řešit byla poměřována nenávistí, kterou mám vyzařovat a vykřikovat vůči každému, kdo se nechová, potažmo nesmýšlí stejně.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dáša Stárková | pondělí 15.6.2015 14:33 | karma článku: 21,21 | přečteno: 1496x
  • Další články autora

Dáša Stárková

Ne, maminko, tyhle boty mi nekupuj

slyším přes regál prodejny s obuví. A nechtěně slyším i přemlouvání maminky. Argumenty jako kvalitní podrážka, nepromokavé, užiješ je. A současně i téměř plačtivé odmlouvání čerstvě vyčáplého náctiletého syna. A zažívám deja vu

16.4.2023 v 12:45 | Karma: 29,62 | Přečteno: 980x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Vnesme advent i do výběru prezidenta

Ve svém předchozím blogu jsem vyjádřila zklamání nad DN, ale současně opakuji, že ji zvolím, bude-li ve druhém kole místo mého favorita. Nyní prosím. Pojďme nehanit protikandidáty a namísto toho chvalme svého favorita, vysvětlujme

7.12.2022 v 15:02 | Karma: 15,06 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Proč v mých očích jediná skutečná kandidátka na prezidenta klesla

Aby bylo jasno, píši o paní Nerudové. Přiznávám, v době, kdy kandidaturu zvažovala, podporovala jsem ji. Imponovala mi představa, že bychom měli prezidentku, jako na Slovensku, dámu, která by důstojně reprezentovala naši zemi.

3.12.2022 v 23:11 | Karma: 40,20 | Přečteno: 4755x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem

Kovidová epidemie zaplať Bůh zažehnána, restrikce pominuly, život se navrací do starých kolejí. Bohužel do těch starých. Tatam se poděla ohleduplnost, na to, co životy chránilo, je považováno za omezení, jejich nositelé za exoty.

2.12.2022 v 21:41 | Karma: 26,31 | Přečteno: 1251x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Dušičkové pošli to dál aneb je to o lidech

Nepatřím mezi příkladné návštěvníky míst odpočinku mých předků. Nežiji poblíž žádného z nich, a tak často hřbitovy navštěvuji spontánně, nepřipravená. Místo toho vzpomínám a komunikuji s nimi při každém zapálení svíčky,

30.10.2022 v 11:10 | Karma: 19,47 | Přečteno: 352x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Dillí naměřili rekordních 49,9 stupně. Šetřete vodou, nabádají úřady občany

29. května 2024  11:04

Meteorologové v indickém hlavním městě Dillí v úterý naměřili rekordní teplotu 49,9 stupně....

Před volbami v Mexiku zabili už 22 kandidátů. Favoritkou na prezidentku je žena

29. května 2024  11:01

Necelý týden před prezidentskými, parlamentními a komunálními volbami v Mexiku byl zastřelen další...

Středočeští policisté pátrají po uprchlém vězni. Může být nebezpečný, varují

29. května 2024  10:55

Policisté pátrají po jednatřicetiletém vězni, který v úterý večer odešel z nestřeženého pracoviště...

KOMENTÁŘ: Ústavní soud hájí hlavně svoje platy. Zdá se, že sobě pomůže vždycky

29. května 2024  10:54

Ústavní soud zrušil snížení platů představitelů státu od roku 2024. Zatímco však pro soudce toto...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 334
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1773x
Jsem máma 3 dětí dvou generací. Chci psát o všem, co mne přiměje k zamyšlení, nadchne či rozhořčí. Jsem učitelka i věčný student. Miluji svou rodinu.