Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S vyloučením nepravosti

Tak, teď ještě pěkně uděláme tohle a tamto, naplánujeme tohleto, zavedeme onohle a pak – už samá pozitiva a (nejen) sociální jistoty (snad mi klasik to dohubybraní promine)... Jinými slovy, svědomitě se snažíme sprovodit ze světa i tu nejposlednější nepravost.

Je to posedlost? Je to nedílná součást lidské psýché? Je to obsedantní psychóza? Nebo je to přirozený pud? Je to danost? Nebo se s tím dá něco dělat?

 

A má se s tím vůbec něco dělat? Totiž... víte, kolik nástrah na vás číhá, milostivá paní? Tak jen namátkou:

Co když si koupíte pomazánkové máslo, a hle – doma zjistíte, že to je skutečně pomazánkové máslo, a nikoliv máslo „bezpřívlastkové“? Dobrá, možná to nakonec přežijete. Ale považte, že i když si koupíte máslo skutečné, můžete tím vážně poškodit své zdraví! Víte vy vůbec, milostivá paní, že máslo je tuk? Ba co víc, živočišný tuk!

A víte, že dokud stát nezavede elektronické mýto pro všechna vozidla, přichází o závratné sumy v podobě poplatků nevybraných od toho nezměrného kvanta lotrů, co si to nestoudně drandí světem bez dálniční známky? (Těch pár korun na vybudování, provoz a údržbu systému elektronického mýta je oproti tomu směšný pakatel.)

A je vám známo, že vás mohou v tomto zlém světě přepadnout? Kamery na každém kroku, jsou proto nutností, víme?

A věděla jste, že rodné číslo je nebezpečný identifikátor, z nějž se každý jouda dozví, že vy, paní Jarmila Novotná, jste osobou ženského pohlaví a zřejmě u vás již nastala menopauza? Otisk palce na ně, na záškodníky jedny! Ale ale, přece nechcete tvrdit, že k identifikaci stačí mít na občance fotku! Símvás, kdo vás pozná podle fotky?

A nezbytnost jezdit tramvají na čipovou kartu taky jistě chápete, viďte? Vždyť – toho papírování s papírovými tramvajenkami! Ta byrokracie! Těch pracovníků u prodejních okének s kupóny, a ty všechny platíme z daní!

Ale něco za něco, ju? My Vám zaručíme, že už vás nikdy nikdo nepřepadne, protože každý potenciální rabiát si řekne: „Ha! Kamera! Bojim, bojim...“ Pročež ani tu občanku už vám nikdo neukradne – a i kdyby – otisk palce nenasimuluje. A už nebudete ze svých daní sponzorovat přeplácené babky za okénkem, kde se prodávají kupony na šalinu, ani nebudete doplácet na dareby bez dálniční známky.

A co za to? Maličkost. Jen budeme vědět o každém vašem kroku, o tom, kam, s kým a za kým jste kdy šla, kam jste kdy jela autem nebo tramvají. Protože – neberte si to osobně – i vy jste potenciálně nebezpečná, to jsme zkrátka všichni, s tím musíme počítat. Takže jen tak, pro případ... rozumějte, že bychom vám potřebovali dokázat, že jste někde byla-nebyla, to a to tam dělala-nedělala a tak vůbec.

A další výhody? Nebudete muset tolik myslet! Nebudete si muset říkat: „Je to máslo – není to máslo?“ Ostatně, to pravé máslo si taky nekoupíte, víte? Nebudete se muset rozmýšlet: „Mám já to máslo koupit – nemám já to máslo koupit?“ Ne, vy si ho nekoupíte, neboť na vše, co obsahuje více jak 0,01 procent tuku, moudře uvalíme takovou daň, že při pohledu na cenovku vám to bude jasné jak facka. A nadto nebudete zatěžovat zdravotníky a státní kasu svým infarktem, obezitou a vysokým krevním tlakem.

A víte co? Jak jsme nastínili tu vaši potenciální nebezpečnost, tak čím méně myslíte, tím více se tato snižuje. Takže vidíte – vydělávají na tom obě strany. No není to balada, milostivá paní?

*** *** ***

Tak co? Je to posedlost? Je to nedílná součást lidské psýché? Je to obsedantní psychóza? Nebo je to přirozený pud? Je to danost? Nebo se s tím dá něco dělat?

Kde se v nás bere tahle představa, že ještě dáme do cajku tohle a tamto, a pak bude na světě bezpečno a nastane hotový Ráj na Zemi? Povedlo se to už někdy? Může se to vůbec povést? Musí se vůbec něco povést jen proto, že si myslíme, že se to prostě povést musí, že jednou prostě musíme vymýtit všechny nepravosti?

Já tvrdím: Přepadnou vás, kamery-nekamery. Potřebujeme schopnou policii, která pachatele s velkou pravděpodobností vypátrá i bez nich. Potřebujeme pořádný trestní zákoník, vězeňství a soudnictví, aby např. pachatel sexuálního násilí (nejlépe na dítěti) nemohl být po půlce už tak směšného trestu propuštěn za „dobré chování“. Potřebujeme státní moc, která stíhá skutečné padouchy, místo aby preventivně pohlížela na každého občana jako na zločince. A hlavně potřebujeme nebýt slepí a hluší, a když nám někdo pod oknem volá o pomoc, měli bychom se aspoň podívat, jestli ji fakt nepotřebuje přivolat.

Nedokonalosti se nezbavíme. Nikdy. Bažení po dokonalosti a po vymýcení nepravostí vede jen k dalším, novějším a rafinovanějším nepravostem. Jakmile se vynoří nová, nezmapovaná nepravost, obvykle se hned volá po novém zákonu, který by ji postihoval. Ale čím víc zákonů, tím víc skulinek se v nich najde. Voláním po nových zákonech však hlavně nevědomky přispíváme k budování situace, kdy nás vždycky na něčem chytnou, když budou chtít (lhostejno, zda stát, jednotlivec, firma, prostě kdokoliv).  Proto blahořečena budiž vláda, kterou napadne, že státotvorné úsilí lze projevit i zjednodušováním zákonů a redukováním jejich počtu.

Někdo možná řekne: „Ovšem, Desatero by stačilo.“ Co to zjednodušit ještě víc? Mně osobně by stačilo tohle: Nikdo nesmí narušit fyzickou integritu druhého. Nikdo si nesmí bez dovolení brát, co není jeho. Kdo se stane obětí člověka, jenž jedno či druhé z výše uvedeného nedodrží, smí se bránit.

Pokud má platit, že neznalost zákona neomlouvá, musí být zákonů jen tolik, aby každý, koho se týkají, mohl být s to je všechny znát – tedy co nejméně. A musím vědět, nebo aspoň mít pádný důvod věřit, že když se mi stane bezpráví, dostane se mi zastání. Nejen od státu (policie, soudů, zákonů), ale hlavně od ostatních lidských bytostí. Směrnice proti nepravostem to nevytrhnou.

Nikoliv „s vyloučením nepravostí“, nýbrž „s vyloučením bezpráví“ – o takovou societu já stojím.

Autor: Helena Čížková | pátek 7.1.2011 15:16 | karma článku: 13,86 | přečteno: 1070x
  • Další články autora

Helena Čížková

Co víš o svém sousedovi?

Já o těch svých nevím nic. A také o nich nic vědět nechci, jsou mi srdečně ukradení. Nevím, jestli chodí v neděli do kostela, v pátek do synagogy, ve středu do kina, zda vstávají v šest nebo v jedenáct... a vědět to nehodlám.

12.1.2016 v 20:23 | Karma: 24,44 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Ostatní

Helena Čížková

Transka... aneb Jak si připadat jako ufon

Bylo nebylo, dávno tomu, kousek od mého pracoviště sídlila kavárna. Na stěnách zajímavé obrazy, na stole dobrá káva a zákusky, za barem milý personál. A tak jsme tam chodili. Na pracovní schůzky i posezení s přáteli. Až jednou...

9.10.2015 v 16:27 | Karma: 24,71 | Přečteno: 3216x | Diskuse| Ostatní

Helena Čížková

Podvlíkačky blaho cítí, mohou-li si v slunci vlát...

Svůj k svému, říkala moje babička. A taky říkala, že na hrubý pytel patří hrubá záplata. Samozřejmě na ty výroky neměla „autorská práva“, ta náleží lidem, jejichž jména nejspíš již nikdy nezjistíme.

20.9.2015 v 22:40 | Karma: 33,32 | Přečteno: 2471x | Diskuse| Ostatní

Helena Čížková

Pořiďte si trendového Downa

Přeháním. Zatím to tak daleko nedošlo. Ale co není, může být, jak praví nikoli klasik, nýbrž to, čemu se říká lidová moudrost.

15.9.2015 v 19:19 | Karma: 24,04 | Přečteno: 840x | Diskuse| Ostatní

Helena Čížková

Dopisy z Gottlandu XI.

Aneb všichni Češi jsou tlustí, smrdutí, závistiví, xenofobní a tak nějak celkově úděsní; až na mě, samozřejmě.

13.9.2015 v 19:16 | Karma: 18,88 | Přečteno: 608x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1744x
...raději to nebudeme rozmazávat.

Více na Jazyková inkvizice