Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K čemu jsou neužitečné vědomosti?

Na pravopis a větný rozbor se vykašlete, faktoriál a binomická věta nechť se vezmou za ruku s Tomášem Akvinským a geografickou polohou jezera Titicaca a odeberou se na smetiště dějin.

Klementinum a Ermitáž vystřelme na Měsíc, beztak jen zabírají místo, na němž by se dalo postavit něco užitečného, třeba školící středisko pro manažery lidských zdrojů.

 

Můj dědeček byl po většinu života továrenský dělník. S výjimkou protektorátu, kdy jezdil s tramvají. Coby předškolní dítko jsem napjatě poslouchala jeho vyprávění o Paridově soudu a o Héraklovi v zahradě Hesperidek. To strýček pracoval jako mistr v ČKD. Po příchodu ze šichty se natáhl na kanape, a místo aby se uvědoměle přikryl Rudým právem, zpozdile se zahloubal do Božské komedie. A táta, strojař-konstruktér, mi jako šestileté holce podával epický výklad k Mé vlasti, a pak mě s mámou, obchodní referentkou se základním vzděláním, vzal v první třídě poprvé do opery. O osm let později mi pod stromeček položil dvojalbum Stromboli. Shodou okolností pod jeden a týž stromeček, pod nějž můj bratranec, povoláním zámečník, přidal Kafkův Zámek.

Ani jeden z jmenovaných se nemohl pochlubit vysokoškolským titulem, ale ke vzdělání a vzdělancům, k lidem, kteří toho věděli a znali více než oni, vzhlíželi s úctou až posvátnou. Stejně jako jejich předci a předci jejich předků. A stejně jako předkům předků jim to přišlo zcela přirozené.

 

Popravdě, ono není bůhvíjak alarmující, když se gymnazista s vášní pro fyziku ofrňuje nad nějakými trapnými prokletými básníky a jeho soused z lavice, patrně budoucí muzejní kurátor, je dekadentně povznesen nad pohyb tělesa po nakloněné rovině. Jevy tohoto druhu totiž nijak nepřekračují rámec běžné klackovitosti, na niž máme v jistém věku nárok. Průšvih nastává až ve chvíli, kdy podobné adolescentní stesky posvětí vyšší autorita, tedy rodičovská, ministerská či celkové společenské milieu.

Stejně tak není třeba vyhlížet konec světa, obsahuje-li populace znepokojivé procento neotesanců. Ke katastrofě se začíná schylovat až tehdy, kdy se opovrhování neutilitární vzdělaností stane oficiální nebo polooficiální doktrínou. A nejen proto, že hlasité dehonestování vzdělanosti a ryčné vyzdvihování bodré omezenosti je odjakživa jedním z příznaků autoritářských režimů. (Ačkoli jistě nebude náhoda, že krátce po jejich nastolení se právě nepraktickým vzdělancům dostává privilegia houpat se na šibenici mezi prvními.)

Podstatnější je, že k rozkvětu společnosti vždy přispívá situace, kdy se ti méně nadaní či poněkud prostším a sociálně méně výhodným rodinným zázemím vybavení jedinci snaží „dohonit“ ty, jimž pánbů či štěstěna nadělili víc. A pravým opakem jsou období, kdy se vzdělanost „nenosí“ a kdy se ti, kdo tzv. mají na víc, přizpůsobují tupcům.

 

A na co tedy všechny ty vědomosti jsou? Inu, na dvě věci:

Za prvé: Všechny vědomosti, praktické i nepraktické, jsou především stavebním materiálem našich myšlenek. Míra jejich rozmanitosti určuje, o čem a jak budeme celých těch předlouhých sedmdesát či osmdesát let přemýšlet, i to, jak rozvěvená bude naše síť „vnitřních odkazů“.

Soubor našich znalostí je roven latentnímu obsahu naší hlavy, který se kdykoliv může stát obsahem aktuálním. Na jeho objemu a rozmanitosti do značné míry závisí, od čeho budeme odvozovat svůj obraz světa, kde vytýčíme své orientační body, čím budeme žít. Jestli budeme nacházet útěchu v analogii nebeské mechaniky se zvukem Bachovy fugy, nebo v utvrzování se v přesvědčení, že soused, jenž si obden vozí zadek taxíkem, je jistě lump a defraudant.

A za druhé: Vědomosti vám v kombinaci se zkušenostmi mohou poskytnout dostatečnou ochranu před šílenci a pábiteli slibujícími hladké nastolení režimu, jenž každé živé duši zaručí právo na to, aby jí v ústech třikrát denně přistál jeden pečený holub.

Z historie totiž budete vědět, že takováto nabídka nezazněla poprvé a taky to, jak dopadla realizace těch předchozích. Z biologie a fyziky budete poučeni o udržitelnosti systémů. A pokud nejste nedotčeni teorií jazyka, měli byste spolehlivě rozeznat sémantické znaky typické pro projev fanatiků, svůdců davu a sektářských blouznivců.

A nadto možná rozpoznáte, že ti, kdo tak horují pro utilitárnost vzdělání, si neuvědomují, že jejich pohnutky nejsou příliš vzdálené těm, jež před pár desítkami let pudily některé naše spoluobčany k tomu, aby se raději než na přednáškovém cyklu o Mozartově přínosu evropské hudbě dávali vidět na stranickém aktivu a svým dospívajícím dětem místo Prousta podstrkovali Marxův kapitál.

 

Nevím jak vy, ale já zpátečnicky tvrdím, že zemi prospěje, dočkáme-li se toho blaženého dne, kdy počet vzdělaných metařů výrazně převáží nad počtem zabedněných absolventů plzeňských práv a podobných bohulibých institucí.

Autor: Helena Čížková | pondělí 27.12.2010 17:56 | karma článku: 46,51 | přečteno: 10864x
  • Další články autora

Helena Čížková

Co víš o svém sousedovi?

Já o těch svých nevím nic. A také o nich nic vědět nechci, jsou mi srdečně ukradení. Nevím, jestli chodí v neděli do kostela, v pátek do synagogy, ve středu do kina, zda vstávají v šest nebo v jedenáct... a vědět to nehodlám.

12.1.2016 v 20:23 | Karma: 24,44 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Ostatní

Helena Čížková

Transka... aneb Jak si připadat jako ufon

Bylo nebylo, dávno tomu, kousek od mého pracoviště sídlila kavárna. Na stěnách zajímavé obrazy, na stole dobrá káva a zákusky, za barem milý personál. A tak jsme tam chodili. Na pracovní schůzky i posezení s přáteli. Až jednou...

9.10.2015 v 16:27 | Karma: 24,71 | Přečteno: 3216x | Diskuse| Ostatní

Helena Čížková

Podvlíkačky blaho cítí, mohou-li si v slunci vlát...

Svůj k svému, říkala moje babička. A taky říkala, že na hrubý pytel patří hrubá záplata. Samozřejmě na ty výroky neměla „autorská práva“, ta náleží lidem, jejichž jména nejspíš již nikdy nezjistíme.

20.9.2015 v 22:40 | Karma: 33,32 | Přečteno: 2471x | Diskuse| Ostatní

Helena Čížková

Pořiďte si trendového Downa

Přeháním. Zatím to tak daleko nedošlo. Ale co není, může být, jak praví nikoli klasik, nýbrž to, čemu se říká lidová moudrost.

15.9.2015 v 19:19 | Karma: 24,04 | Přečteno: 840x | Diskuse| Ostatní

Helena Čížková

Dopisy z Gottlandu XI.

Aneb všichni Češi jsou tlustí, smrdutí, závistiví, xenofobní a tak nějak celkově úděsní; až na mě, samozřejmě.

13.9.2015 v 19:16 | Karma: 18,88 | Přečteno: 608x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Po dvaceti letech v EU je načase skončit naši hru s Evropou

30. dubna 2024

Premium Evropskou unii dodnes tak trochu vnímáme, že jsou to „oni“. Přitom v ní sedíme a držíme ústa a...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1744x
...raději to nebudeme rozmazávat.

Více na Jazyková inkvizice