Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O takzvaném zdravotním pojištění

Naše zdravotnictví, vrcholně citlivé politikum a dlouholetý komplex nedořešených problémů. Jako naprostý laik a nezdravotník, který služby tohoto resortu pouze občas konzumuje, jsem se tak trochu zajímal o tento obor a zamýšlel se nad hlavními příčinami stávajícího stavu.

Pokud bereme v úvahu ekonomickou stránku věci, zásadním problémem se jeví prohlubující se nedostatek peněz v systému zdravotního pojištění, generující na jedné straně snahy o omezení hrazených zdravotních služeb a léků a na druhé straně například oprávněné snahy o zvyšování mezd některých pracovníků ve zdravotnictví, udržovaných na nezdravě nízké úrovni. Tuto problematiku samozřejmě nelze nikterak zjednodušit, neboť již páně Miloš Zeman řekl něco jako "Na každý složitý problém existuje řada jednoduchých, všem srozumitelných nesprávných řešení".

Je mi jasné, že se opět snažím kecat do něčeho, čemu "vůbec nerozumím", ale to už je život. Budiž mi ku cti že se nikomu nesnažím svoje názory vnucovat a pokud laskavý čtenář uváží, může samozřejmě kdykoliv přestat číst. Podle mého blbého laického názoru je třeba zdravotní pojištění nejdříve začít chápat alespoň částečně obdobně jako každé jiné pojištění se všemi důsledky z toho vyplývajícími jak pro zdravotní pojišťovny, pro lékaře i pro pacienty. Stávající systém takzvaného zdravotního pojištění totiž není pojištěním v pravém smyslu slova, kdy pojištěný na základě pojistné smlouvy obdrží pojistné plnění v případě že nastala pojistná událost, uvedená ve smlouvě, přičemž je v této smlouvě rovněž stanoven druh, termín, rozsah a kvalita pojistného plnění. Na podmínky této neexistující pojistné smlouvy ani na výši pojistného čí rozsah a kontrolu pojistného plnění nemá pojištěnec pražádný vliv. Důvody jsou jasné, nicméně jsou také jasné základní hrubé nedostatky tohoto tzv. pojištění, které umožňují tento systém nadužívat a zneužívat (a tím pádem ho finančně likvidovat) hned na několika úrovních.

Prvním a základním nedostatkem je naprostá absence systematické kontroly provedených zdravotních úkonů a poskytnutých léků, a to na více úrovních. Od rodičů jsem se dozvěděl, že za první republiky bylo naprosto samozřejmé, že pacient byl povinen každý lékařský úkon či předpis opatřit vlastnoručním podpisem. Pak teprve byl úkon proplacen zdravotní pokladnou. Oba rodiče si nechali před několika lety udělat výpis lékařských výkonů a léků, které byly čerpány na jejich rodné číslo. Ani v jednom případě nebyl výpis v pořádku, pokaždé na něm byly uvedeny některé lékařské výkony nikdy neprovedené. Je tedy pravděpodobné neřkuli zřejmé, že takto vypadá mnoho výpisů zejména starých lidí či třeba dětí, u nichž je pravděpodobnost pořízení si takového výpisu a následná reklamace a stížnost na konkrétního lékaře věcí prakticky nemyslitelnou. A nikdo jiný kontrolu provést nemůže, než pacient. Jak z toho ven? Není to jednoduché, ale myslím si, že jediným řešením je zpřístupnění všech těchto informací pacientovi on-line po internetu. V době, v které se provádí po internetu většina bankovních operací je přece takové řešení bezpečné, laciné a velmi operativní. Za starší lidi či děti by tyto osobní účty mohli kontrolovat jejich pověření příbuzní či známi. Proč tato možnost není ještě zákonně vyžadovaným standardem, když zdravotní pojišťovny mají pro takovouto aplikaci všechny předpoklady i prostředky? To je politika - tomu nerozumím....

Druhou záležitostí je spoluúčast pacientů. Systém, v kterém je "všechno zadarmo", je zcela logicky zneužíván či v mnoha případech nadbytečně využíván, nehledě na skutečnost, že "zadarmo" - alespoň co se léků týče - je zejména "to laciné", což je jeden z paradoxů našeho zdravotnictví. Lék za 15 Kč je proplacen zcela a vždy a na drahý potřebný lék pacient doplácí pravidelně třeba několik set. To přece není princip pojištění, to by mělo právě krýt větší a zpravidla neočekávané výdaje. Na druhé straně pobyt v nemocnici včetně hotelu i plné penze zcela "zdarma". Druhý extrém. Pobyt v nemocnici by si měl pacient zcela normálně platit, zdravotní pojištění by mělo krýt zejména výlohy za léčení a léčebnou péči. Další extrémy - za zuby platíme desetitisíce, za brýle platíme desetitisíce. Chiméra "zdravotnictví zadarmo", která zde přežívá z dob komunistické totality, je totiž dlouhodobě "politicky chráněná", i když ve skutečnosti již dávno zadarmo není. Žádná politická strana totiž nechce riskovat hlasy ve volbách a systém skutečně změnit směrem k adresnější a aktivnější spoluúčasti pacientů s konečným cílem zkvalitnit tuto péči. Přitom je to podle mého blbého názoru tak jednoduché. Příklad: 50 Kč za návštěvu lékaře v ambulanci, 100-200 Kč za jeden den pobytu v nemocnici (lůžko,jídlo), atd, atd. "Ne. To nejde." -říkají naši zvolení představitelé. A myslí si: "Ti chudí by nás nevolili."

Třetí bolestí zdravotnictví je podle mého názoru - nevím jak to správně nazvat - pevně vyžadované absolutní rovnostářství v kvalitě a rozsahu poskytované péče (jejíž rozsah i kvalita je ovšem nejasná a diskutabilní). Dlouhodobě zakořeněný axiom, který se stejně hromadně obchází například formou sponzoringu a stejně neplatí všude. Pokud obdržím zubní náhradu zdarma či si mohu koupit zuby za 10 či 100 tisíc, pokud mohu obdržet brýle zdarma či si mohu koupit brýle za 10 či 20 tisíc, a je to zcela v pořádku, nevidím jediný důvod, proč by si pacient nemohl koupit lepší ubytování či jídlo v nemocnici, proč by si nemohl legálně zaplatit lepší čočku do oka či lepší kloubní náhradu či lepší pooperační lék atd atd.

Další věcí je, že lidé, kteří do systému zdravotního pojištění platí, by měli mít nárok na určitý jakýsi osobní účet pojištěnce, z kterého by se takovéto "nadstandardy" třeba částečně hradily. Nemám ambice výši takovéhoto účtu kvantifikovat či popisovat a řešit všechny navazující problémy a vazby. Jako princip se mi to ale zdá v zásadě správné a řešitelné. Je to samozřejmě velmi citlivá záležitost, zdánlivě porušující deklarovaný princip absolutní solidarity v oblasti zdravotního pojištění a poskytování zdravotní péče. Spravedlnost a solidarita ovšem podle mého názoru spočívá spíše ve správné a jednoznačné definici a nastavení a dodržování toho, na co se tato solidarita a rovnost vztahuje takovým způsobem, aby byla absolutní solidarita skutečně (a ne pouze na papíru) zachovávána na určité žádoucí úrovni. Myslím si ale, že je zcela zřejmé, že ne všichni za tohoto stavu mohou mít tu nejdražší kloubní náhradu za 200 tisíc, že ne všichni budou mít v nemocnici k obědu minutky. Těm, kteří si chodí k zubaři pro nové zuby či nosí brýle nebo kontaktní čočky, je to jasné už dávno.

Problémů a pro mne nejasných souvislostí a vazeb je v systému našeho zdravotnictví mnoho. Tento příspěvek si neklade v tomto směru žádné ambice na jejich řešení, je pouze názorem na podle mého názoru jedny z klíčových problémů, které bych možná souhrnně nazval "absence kontroly" a "aktivní spoluúčast pacientů". Uvítám jakékoliv další názory na danou problematiku či osobní zkušenosti.

( článek byl rovněž zveřejněn na www.jiricisar.com )

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Císař | úterý 31.7.2007 20:22 | karma článku: 16,38 | přečteno: 1662x
  • Další články autora

Jiří Císař

Nedejte se ve volbách přinutit k něčemu, co nechcete.

Důsledkem předvolebních "průzkumů" bývá odrazení voličů od výběru strany s - podle něho - nejlepším programem a lidmi a předání jejich hlasů stranám, které figurují na těchto průzkumech a jsou pro ně "nejmenším zlem".

16.10.2017 v 9:35 | Karma: 26,19 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politika

Jiří Císař

Žádejme na politicích jejich 100% kontrolu tak, jako je zavedli pro nás.

V posledním čase jsme svědky a bohužel hlavně účastníky zcela nových typů státních kontrol. Jedná se o stoprocentní kontrolu občanů, daňových poplatníků, řidičů. Proč bychom my tedy nemohli stejně kontrolovat politiky ?

12.9.2016 v 15:04 | Karma: 47,83 | Přečteno: 11205x | Diskuse| Politika

Jiří Císař

Jak zvýšit výběr daní? Spolu s důvěrou ve stát.

Stát od nás vymáhá procenta za každý přesun majetku od jednoho vlastníka k jinému. Říká tomu daně. Není jasné, za co přesně. A jelikož se jedná navíc o monopol, chce po nás stát stále víc a víc. Prostě proto, že má tu moc.

12.6.2015 v 8:25 | Karma: 24,63 | Přečteno: 539x | Diskuse| Politika

Jiří Císař

Myslíte si, že neplatíte EU daně ? Chyba lávky.

Byl jsem donedávna přesvědčen, že daně platím pouze do českého státního rozpočtu a že příspěvek ČR do rozpočtu EU se děje tak nějak mimo mě a jakýmsi převodem mezi státním rozpočtem a rozpočtem EU. O tom, že bych platil daň přímo do Bruselu, jsem nebyl dosud informován. Možná je to moje chyba, ale domnívám se, že takto neinformovaných může být mnohem více, proto následující řádky.

11.7.2014 v 11:09 | Karma: 26,14 | Přečteno: 1092x | Diskuse| Ostatní

Jiří Císař

Chceme on-line sledovat celníky

Neschopnost celní správy spolu s plodným hlasovánim sněmovny zplodila další legislativní paskvil. Celníci si tentokrát vzali za vzor televizní show a uzákonili si nový nekonečný seriál Big Brother pro celníky.

31.1.2014 v 7:24 | Karma: 21,74 | Přečteno: 672x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Nemovitosti bez majitele? Rusové chtějí na Ukrajině zabavit přes 13 tisíc bytů a domů

21. května 2024  7:59

Ruské úřady chtějí na okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 13 tisíc bytů a domů, které...

Prezident Pavel navštíví Explosii, děti v léčebně i podebatuje ve Vysokém Mýtě

21. května 2024  7:30

Poslední kraj, který v roli prezidenta České republiky Petr Pavel ještě oficiálně nenavštívil, je...

Kolony brzdí provoz na D5 a D8 před hranicemi, důvodem jsou německé kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

Neapolí otřáslo zemětřesení. Bylo nejsilnější za posledních 40 let

21. května 2024  6:16,  aktualizováno  6:29

Okolím jihoitalské Neapole v pondělí večer otřáslo zemětřesení, podle agentury AFP nejsilnější za...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1551x
Rocker klávesák "ve středním věku" s potřebou občas něco pochválit, okomentovat nebo i pohanět, tak jak to cítí.