Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak zvýšit výběr daní? Spolu s důvěrou ve stát.

Stát od nás vymáhá procenta za každý přesun majetku od jednoho vlastníka k jinému. Říká tomu daně. Není jasné, za co přesně. A jelikož se jedná navíc o monopol, chce po nás stát stále víc a víc. Prostě proto, že má tu moc. 

Stát v současné podobě spotřebovává a přerozděluje úžasnou spoustu peněz. A to zdaleka nejen na vlastní provoz, tedy na státní úředníky a úřady, policii, obranu, soudy, krajské, městské a obecní úředníky a úřady, politické strany a např. výstavbu a údržbu silniční a železniční sítě, ale hlavně na přerozdělování, tedy důchody, sociální dávky, školství, zdravotnictví, základní výzkum, dále na příspěvky na stavební spoření, zateplování budov, provoz nejrůznějších státních ústavů, příspěvky všem možným i nemožným organizacím,, atd, atd. 

Na shromáždění takové spousty peněz stát postupně vydal mnoho zákonů, které nutí osoby i firmy platit státu nejrůznější daně. Přesně a včas. Jinak hrozí přísné tresty. Daní se v podstatě jakýkoliv přesun majetku či peněz mezi lidmi či firmami. Za tento přesun stát „trestá“ účastníky tohoto přesunu výběrem daně.

Podmínkou úspěšného výběru daně ovšem je, že se stát o tomto přesunu „dozví“. Běžně se o něm dozví na základě oznamovací povinnosti jednoho nebo obou účastníků této transakce, dané daňovými zákony. Stát má proto neskutečnou hrůzu ze situace, kdy se uskutečňují přesuny peněz nebo jiného majetku od vlastníka A k vlastníkovi B s tím, že o tomto přesunu není nijak informován a nemůže jej tak zdanit. Pokud se totiž účastníci takového přesunu dohodnou, že „o něm státu neřeknou“, je na ně stát krátký. Takovýto přesun se uskutečnil v rámci tzv. „Šedé ekonomiky“. Stát tvrdí ve svých zákonech, že účastníci takového přesunu jednali protizákonně. Tedy nelze to udělat samozřejmě u jakéhokoliv majetku, například nemovitostí, kde jeho vlastnictví eviduje státní úřad, nebo u bankovních úroků. 

Stát ovšem evidentně nezajímá, proč vlastně takovéto situace vznikají a jak by se jim dalo předejít či je alespoň podstatně omezit bez další represe. Lidé totiž čím dál tím více nevěří státu, že je dobré platit daně z jakéhokoliv pohybu peněz a majetku a hlavně nevěří, že s těmito penězi stát naloží hospodárně v souladu s jejich zájmy a potřebami. Kdyby bylo na nich, neplatili by daně žádné. Stát to ví, přesto vymýšlí stále nové zákony a nákladná opatření, kterak takovéto nezdaněné transakce pokud možno svým obyvatelům prakticky znemožnit. Stát evidentně nechce hospodárně a transparentně hospodařit, aby vzrostla důvěra daňových poplatníků ve stát. Stát prostě potřebuje čím dál tím víc peněz. A je mu jedno jakým způsobem je získá. Má tu moc je od daňových poplatníků v podstatě v libovolné výši vybrat, tak ji využívá. 

Stát také nemusí šetřit. Když se mu nedostává peněz, může si půjčit kdykoliv libovolně vysokou částku a na zaplacení úroků z ní si třeba zase půjčit. Může si dokonce půjčovat permanentně a tyto dluhy dlouhodobě nesplácet. Může se tedy chovat naprosto finančně nezodpovědně a většina současných států se takto i chová. Ovšem takto se chovající daňový poplatník by dávno přišel v exekucích o všechno a spal by v lepším případě pod mostem, v horším ve vězení nebo na hřbitově. To stát ne. Jak je to možné? Je to jednoduché. Existuje totiž zaklínací sousloví „politické rozhodnutí“ a „politická zodpovědnost“, což už je na úplně jiný článek.

Ale vraťme se k příčinám nezdaněných majetkových přesunů, tedy k příčinám „šedé ekonomiky“. Není u nás vysoká, jsme pod průměrem EU. Tedy - samozřejmě pouze odhady její výše v procentech HDP. Přesto se stát snaží dalším, aktuálně velmi komplikovaným a nákladným plošným opatřením - EET - těmto přesunům dále zamezit a zvětšit tak objem zdaněných majetkových přesunů na úkor těch nezdaněných. Stát se tak otevřeně stává zcela nedůvěřivým vůči všem podnikatelům i občanům. EET podnikatelům nařizuje oznámit státu každý pokladní doklad ještě před jeho vystavením a občanům nařizuje vyžádání si tohoto dokladu. 
Mám za to, že tato cesta není správná a ve výsledku nepřinese státu více peněz. Jsem přesvědčen, že vzájemná důvěra státu a občana jsou spojité nádoby a že tímto plošným špiclovacím opatřením deklarovaná nedůvěra státu vůči podnikatelům a daňovým poplatníkům nutně posílí už tak dost vysokou nedůvěru daňových poplatníků vůči státu. To nutně přinese jejich zvýšenou snahu stát ošidit i o ty daně, které dosud platí. Nechci zde rozebírat jaké budou mít pro naplnění této snahy možnosti po zavedení EET, ale jsem si jist, že je naleznou a použijí. 

Stát by se tedy neměl starat pouze o maximalizaci výběru daní složitými, drahými, plošnými a k represi sloužícími prostředky. Stát by se podle mého názoru měl v této situaci starat zejména o to, aby znovu získal důvěru daňových poplatníků. Ti by pak měli sami dojít k závěru, že se jim vyplatí přiznat jakoukoliv majetkovou transakci a zaplatit z ni daň, protože budou přesvědčeni, že daň je přiměřená a že stát za vybrané daně vykonává svoje povinnosti hospodárně a v souladu s jeho zájmy. Že mu stát pomůže, když bude v úzkých, a že se zastane jeho práv když to bude potřebovat. Nevím jak Vy, ale já tuhle důvěru ve stát momentálně nemám. 

A jak že se obnoví ta důvěra ve stát? Lehce se to řekne ale ve skutečnosti jsou to za současné situace naprosté „šílenosti a bláznovství“. No posuďte sami: Zajistit, aby právo neměli jisté jen ti, kdo mají peníze. Aby stát, kraje a obce neplýtvaly penězi na záležitosti které mu nepřísluší. Aby zásadně ubylo byrokracie a úředníků na všech úrovních. Aby se výrazně zlevnily náklady na státní byrokracii jako celek. Aby se zásadně posílil vliv komerčních subjektů na úkor státu v oblastech kde je to vhodné. Aby náš stát stále posiloval svoji suverenitu. Aby stát zveřejňoval všechny informace o klíčových státních zakázkách a výběrových řízeních. Aby sousloví „politická odpovědnost“ získalo svůj původní význam a nebylo jen zástěrkou pro zlodějny či generální omluvou za úmyslně špatná politická rozhodnutí. Aby vládnoucí strany plnily svůj volební program. Aby obě komory parlamentu efektivně zapracovaly na zjednodušení a stabilizaci veškeré legislativy. Aby ubylo daňových zákonů a nařízení. Aby existovalo jasné určení na co které daně budou použité. Aby se stát dále nezadlužoval, ale hospodařil pouze s tím, co vybere. Aby obce měly právo na obecní daně. Aby politické strany neparazitovaly na státním rozpočtu. Aby občan měl kontrolu nad klíčovými rozhodnutími ve státě, kraji a obci. A je toho daleko, daleko víc. 

Stát tuto důvěru tedy v žádém případě nemůže získat zpět jednoduše a už vůbec ne ze dne na den. Je to neskutečně složitá, dlouhá a - zejména pro stát - bolestná cesta. 

Nesrovnatelně jednodušší je proto vymyslet si další daňový zákon a usmyslet si že jím z daňových poplatníků „vyždímeme“ ještě o něco víc. Chyba lávky. Nevyždímete, soudruzi. 

 

Autor: Jiří Císař | pátek 12.6.2015 8:25 | karma článku: 24,63 | přečteno: 539x
  • Další články autora

Jiří Císař

Nedejte se ve volbách přinutit k něčemu, co nechcete.

Důsledkem předvolebních "průzkumů" bývá odrazení voličů od výběru strany s - podle něho - nejlepším programem a lidmi a předání jejich hlasů stranám, které figurují na těchto průzkumech a jsou pro ně "nejmenším zlem".

16.10.2017 v 9:35 | Karma: 26,19 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politika

Jiří Císař

Žádejme na politicích jejich 100% kontrolu tak, jako je zavedli pro nás.

V posledním čase jsme svědky a bohužel hlavně účastníky zcela nových typů státních kontrol. Jedná se o stoprocentní kontrolu občanů, daňových poplatníků, řidičů. Proč bychom my tedy nemohli stejně kontrolovat politiky ?

12.9.2016 v 15:04 | Karma: 47,83 | Přečteno: 11205x | Diskuse| Politika

Jiří Císař

Myslíte si, že neplatíte EU daně ? Chyba lávky.

Byl jsem donedávna přesvědčen, že daně platím pouze do českého státního rozpočtu a že příspěvek ČR do rozpočtu EU se děje tak nějak mimo mě a jakýmsi převodem mezi státním rozpočtem a rozpočtem EU. O tom, že bych platil daň přímo do Bruselu, jsem nebyl dosud informován. Možná je to moje chyba, ale domnívám se, že takto neinformovaných může být mnohem více, proto následující řádky.

11.7.2014 v 11:09 | Karma: 26,14 | Přečteno: 1092x | Diskuse| Ostatní

Jiří Císař

Chceme on-line sledovat celníky

Neschopnost celní správy spolu s plodným hlasovánim sněmovny zplodila další legislativní paskvil. Celníci si tentokrát vzali za vzor televizní show a uzákonili si nový nekonečný seriál Big Brother pro celníky.

31.1.2014 v 7:24 | Karma: 21,74 | Přečteno: 672x | Diskuse| Ostatní

Jiří Císař

Kam kráčíš, naše češství a národní hrdosti ?

Již měsíční nenadálá životní pauza a jeden rozhlasový pořad mě dal silný podnět k tomuto zamyšlení.

26.4.2012 v 21:57 | Karma: 15,38 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Po dvaceti letech v EU je načase skončit naši hru s Evropou

30. dubna 2024

Premium Evropskou unii dodnes tak trochu vnímáme, že jsou to „oni“. Přitom v ní sedíme a držíme ústa a...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1551x
Rocker klávesák "ve středním věku" s potřebou občas něco pochválit, okomentovat nebo i pohanět, tak jak to cítí.