Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chceme on-line sledovat celníky

Neschopnost celní správy spolu s plodným hlasovánim sněmovny zplodila další legislativní paskvil. Celníci si tentokrát vzali za vzor televizní show a uzákonili si nový nekonečný seriál Big Brother pro celníky.

A proč ne, když kompletní produkci tohoto seriálu ze 100% ze zákona hradí podnikatelé, vlastnící likérky a stáčírny alkoholu. Je ovšem jasné, že v konečné fázi vše zaplatí daňoví poplatníci, zejména tedy ti kteří tento alkohol kupují. Zřejmě celníci nemají nic moc co na práci a tak budou mít spoustu času kochat se pohledem na tisíce flašek, plnících se kýženým opojným mokem. A to si mohou přesně vybrat kde a naco koukat, a zoomovat a zoomovat…. Tento dokument na stránkách SSO naznačuje, kam by se měla asi činnost celní správy ubírat aby to konečně bylo ku prospěchu daňových poplatníků. Nicméně toho se asi ještě dlouho nedočkáme. Nezbývá tedy než požadovat reciproční možnost pro nás, daňové poplatníky, protože my ten cirkus pro celníky platíme.

Celní úřady a celníci jsou placeni námi, daňovými poplatníky. Nejenom z vlastní nedávné zkušenosti vím, že pracovní tempo na celnicích je mírně řečeno ležérní a personální obsazení těchto úřadů ještě mírněji řečeno velkorysé. Mám tedy za to, že je nejvyšší čas dát na stůl (poslanců) zcela legitimní požadavek daňových poplatníků na povinné legislativní zavedení obdobného kontrolního systému na všech celních úřadech. Je totiž nutné mít možnost kdykoliv prověřit, zda těch téměř 4,5 miliardy Kč, které celní správa z těch pěti miliard, získaných „vlastní činností“, sama spotřebuje, jsou skutečně efektivně vynaložené prostředky.

Je totiž třeba skutečně účinně zamezit plýtvání našich prostředků na celnicích. Toho se dosáhne pouze tak, že kterýkoliv daňový poplatník bude mít možnost kdykoliv kontrolovat celníky, tedy zejména efektivitu a úroveň jejich práce. Je třeba každému daňovému poplatníkovi umožnit kdykoliv zkontrolovat, zda se jím placený celník neoddává bezúčelnému surfování po netu, pití kafe či alkoholu, korupčnímu jednání či jiné v jeho pracovní náplni neuvedené činnosti.

Kamery v rozlišení Full HD a s 50-ti násobným zoomem bude celní úřad povinen rozmístit všude tam, kde se celník může během své pracovní době pohybovat. V každé kanceláři musí být kamery umístěny tak, aby bylo vidět na monitory všech počítačů v kanceláři a aby byla zajištěna čitelnost monitorů i všech tištěných papírů na straně celní správy. V době, kdy nebude kterýkoliv celník na svém pracovišti, bude muset mít na svém stole umístěnou čitelnou cedulku s důvodem své nepřítomnosti a s webovým odkazem na kameru kde je možné jej právě zastihnout.

Všechny kamery budou napojeny na nahrávací systém, který bude udržovat Full HD záznam rok dozadu a bude umožňovat on-line přístup z běžných webových prohlížečů z PC i mobilních zařízení na kteroukoliv kameru i kterýkoliv zpětně nahraný záznam z ní. Nahrávat se bude nepřetržitě. Kamery i nahrávací zařízení musí mít zálohovací zdroj elektřiny, který musí být schopen pokrýt až 24 hodin případného výpadku proudu..

A teď to nejlepší. Aby pořízení tohoto systému nezatížilo kapsu daňových poplatníků, tedy těch, kteří jej budou využívat, je povinnost celníků jejich pořízení i provoz financovat výhradně z jejich vlastních osobních prostředků jako investici do svého pracovního místa. Na pořízení povinných kamerových systémů na svou celnici budou moci celníci využít svoje naspořené prostředky na stavební spoření či penzijní připojištění. Případně bude možné využít speciální zvýhodněný úvěr od centrální banky, pokud celník může ručit nějakou nemovitostí. Podrobné plány kamerových systémů i veškeré účty za pořízení a provoz kamer včetně dokladů o zaplacení těchto účtů musí být úředně ověřené a on-line přístupné na webových stránkách příslušných celních úřadů.

Tak takhle bych to asi viděl, aby byla ta „kamerová povinnost“ alespoň trochu vyvážená. Tak, a teď už stačí jen těch pitomých 60 hlasů v parlamentu….

P.S. Jestli se vám náhodou zdá, že je to naprostá blbost, k ničemu a že splachování peněz do záchodu by snad bylo účelnější – nelekejte se – nejste sami. Na svoji obranu ovšem musím uvést – já jsem si s tím nezačal!

Autor: Jiří Císař | pátek 31.1.2014 7:24 | karma článku: 21,74 | přečteno: 672x
  • Další články autora

Jiří Císař

Nedejte se ve volbách přinutit k něčemu, co nechcete.

Důsledkem předvolebních "průzkumů" bývá odrazení voličů od výběru strany s - podle něho - nejlepším programem a lidmi a předání jejich hlasů stranám, které figurují na těchto průzkumech a jsou pro ně "nejmenším zlem".

16.10.2017 v 9:35 | Karma: 26,19 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politika

Jiří Císař

Žádejme na politicích jejich 100% kontrolu tak, jako je zavedli pro nás.

V posledním čase jsme svědky a bohužel hlavně účastníky zcela nových typů státních kontrol. Jedná se o stoprocentní kontrolu občanů, daňových poplatníků, řidičů. Proč bychom my tedy nemohli stejně kontrolovat politiky ?

12.9.2016 v 15:04 | Karma: 47,83 | Přečteno: 11205x | Diskuse| Politika

Jiří Císař

Jak zvýšit výběr daní? Spolu s důvěrou ve stát.

Stát od nás vymáhá procenta za každý přesun majetku od jednoho vlastníka k jinému. Říká tomu daně. Není jasné, za co přesně. A jelikož se jedná navíc o monopol, chce po nás stát stále víc a víc. Prostě proto, že má tu moc.

12.6.2015 v 8:25 | Karma: 24,63 | Přečteno: 539x | Diskuse| Politika

Jiří Císař

Myslíte si, že neplatíte EU daně ? Chyba lávky.

Byl jsem donedávna přesvědčen, že daně platím pouze do českého státního rozpočtu a že příspěvek ČR do rozpočtu EU se děje tak nějak mimo mě a jakýmsi převodem mezi státním rozpočtem a rozpočtem EU. O tom, že bych platil daň přímo do Bruselu, jsem nebyl dosud informován. Možná je to moje chyba, ale domnívám se, že takto neinformovaných může být mnohem více, proto následující řádky.

11.7.2014 v 11:09 | Karma: 26,14 | Přečteno: 1092x | Diskuse| Ostatní

Jiří Císař

Kam kráčíš, naše češství a národní hrdosti ?

Již měsíční nenadálá životní pauza a jeden rozhlasový pořad mě dal silný podnět k tomuto zamyšlení.

26.4.2012 v 21:57 | Karma: 15,38 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Po dvaceti letech v EU je načase skončit naši hru s Evropou

30. dubna 2024

Premium Evropskou unii dodnes tak trochu vnímáme, že jsou to „oni“. Přitom v ní sedíme a držíme ústa a...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1551x
Rocker klávesák "ve středním věku" s potřebou občas něco pochválit, okomentovat nebo i pohanět, tak jak to cítí.