Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

CHKO může být i pokryteckým „zeleným“ paskvilem!

Existující CHKO jsou instituce třicet, někde i čtyřicet let staré. Mají honosná sídla a okázalé plány péče. Často se ohánějí svými ochranářskými sny, do nichž investují nemalé částky z peněz daňových poplatníků, ale skutečnost je taková, že se staly součástí rozbujelé státní byrokracie, která si přeje, aby zůstal zachován status quo.

Správy CHKO by měly věnovat podstatně větší pozornost již vzniklým chráněným oblastem, aby se nestávaly terčem kritiků za hospodaření na těchto územích.

Nejvíce chráněných krajinných oblastí u nás bylo vyhlášeno v druhé polovině minulého století. Vyhlašovaly se podle zákona č. 40/1956 Sb., o státní ochraně přírody. Vlastnická práva byla v té době hrubě deformována a obce se musely podřídit nařízení ústředního orgánu státní moci. Proto tehdejší ministerstvo školství a kultury vyhlašovalo chráněné krajinné oblasti bez větších problémů.

Zásadním způsobem se situace změnila v r. 1992, kdy byl schválen nový zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. Při vyhlašování chráněných krajinných oblastí tato legislativní norma již zohledňuje vlastníky pozemků a také obce. Mohou uplatňovat námitky či dokonce s vyhlášením chráněné krajinné oblasti nesouhlasit. Pro zásadní odpor široké veřejnosti nebyla vyhlášena například CHKO Novohradské hory. Stejně tak skončily pokusy o rozšíření CHKO Pálava v devadesátých letech minulého století.

Například nevyhlášení CHKO Novohradské hory a nerozšíření CHKO Pálava prokázalo, že záměr jejich vyhlášení nebyl nutný a v žádném případě neměl negativní dopad na ochranu těchto lokalit. Naopak oba případy svědčí o tom, že z pohledu obcí, které se v těchto lokalitách nacházejí, není zřizování CHKO tím nejideálnějším způsobem ochrany přírodních a krajinných hodnot.

Institut chráněných krajinných oblastí je z pohledu dnešních společenských poměrů přežitý. Tuto domněnku do jisté míry potvrzuje i novela zákona o ochraně přírody a krajiny, která stanoví, že ochrana evropsky významných lokalit je zajišťována přednostně v součinnosti s vlastníky pozemků.

Jedná se o takzvanou smluvní ochranu, kdy státní ochrana přírody uzavře s každým vlastníkem pozemku smlouvu, na které se oba seriózně a bez nátlaku dohodnou. Tato smlouva je poté vnesena do katastru nemovitostí ve formě věcného břemene.

Momentálně se v případě vyhlášení nových chráněných krajinných oblastí žádná podobná smlouva s vlastníky pozemků neuzavírá! Ti mohou podat pouze námitky, o kterých ministerstvo životního prostředí rozhodne ve společném řízení.  Poté vydá jedno rozhodnutí o námitkách, závazné pro všechny dotčené obce a vlastníky pozemků, které zveřejní dálkově na tzv. elektronické úřední desce. Z toho plyne, že většina občanů – vlastníků pozemků a nemovitostí – se o tom včas vůbec nedoví.

Vyhlášení nové chráněné krajinné oblasti je tedy do jisté míry jednostranným úředním aktem, kdy vůdčí roli hraje ministerstvo životního prostředí.

Smluvní ochrana přírody je institutem, zohledňující především vlastnická práva. Jde o dobrovolnou dohodu mezi státem a občanem s naprosto jasně stanovenými pravidly.

Povzbuzením je pro nás všechny „možná“ nejnovější Programové prohlášení vlády, která bude podporovat kvalitní péči o přírodu a krajinu v souladu s hospodářskými, environmentálními a sociálními zájmy v území.

MŽP a Správa CHKO vynakládají nemalé finanční prostředky na vytvoření kladného mediálního obrazu pro své aktivity. CHKO Novohradské hory byla v minulosti například zakreslena do některých turistických map a průvodců, k CHKO soutok byly distribuovány podpůrné propagační letáky.

Myslím si, že mnohem přínosnější a efektivnější by bylo investovat finance do vzdělání našich dětí, do toho, aby se ve školách věnovalo více času jakémusi „návratu ke kořenům“. Je potřeba, aby naše mládež trávila více času v přírodě s odborným pedagogickým dozorem, který probudí v dětech zájem, úctu a přirozenou potřebu chránit to, co zde máme. Osobně jsem si ověřila, že děti na vyšších stupních základních škol a dokonce i dospělí nemají mnohdy ani ponětí o tom, kde vlastně žijí.

Na konci srpna se do CHKO Pálava sjela skupina cizinců, aby pod záštitou mikulovského Centra ekologické výchovy Pálava pomáhala při uklízení CHKO Pálava. Ubytováni byli v budově Správy CHKO Pálava. Zajisté se jedná o chvályhodný čin. Nicméně jsem toho názoru, že bychom se i v těchto směrech měli obracet více na NAŠI veřejnost a NAŠI mládež. Pouze přímým kontaktem s problematikou ochrany přírody donutíme další generace, aby si vážily toho, co zde máme!

Hermetickým uzavřením nějakého území přece nezabráníme tomu, aby někdo ze sousedního pozemku zastřelil nějakého chráněného tvora. Nezabráníme ani tomu, aby si někdo, kdo je pověřený ochranou takových území, neupekl svým kamarádům jako delikatesu třeba zrovna chráněného bobra! Nezabráníme ani tomu, aby se TŘEBA v uzavřených lokalitách v honosných sídlech vlastněných státem nekonaly bujaré, „papalášské“ a drahé večírky financované z našich kapes.

Michaela Cibulková

Autor: Michaela Cibulková | pondělí 30.8.2010 13:55 | karma článku: 14,83 | přečteno: 1677x
  • Další články autora

Michaela Cibulková

Po dinosaurech pryč s medvědem!

Dlouho jsem se na blogu odmlčela, tak trochu mě unavila a otrávila situace na politickém poli v naší malé zemičce. Mně a mnohým dalším vlil novou energii do žil kongres ODS. Tak snad, že by už konečně....?

28.6.2010 v 12:40 | Karma: 20,57 | Přečteno: 2239x | Diskuse| Politika

Michaela Cibulková

Cibulková: Topolánku, odstup!!

Je vidět, že pan Topolánek totálně ztratil přehled o realitě, navíc opětovně potvrdil, že je opravdu naprosto nevyzrálá osobnost. Jeho výroky na adresu premiéra Fischera a Gustava Slamečky byly politicky velmi neprozíravé. Topolánek nepochopil, že jako náš lídr má zodpovědnost za CELOU pravici, nepochopil, že nese na trh kůži nás všech voličů a členů pravicové scény!

22.3.2010 v 14:31 | Karma: 23,60 | Přečteno: 1968x | Diskuse| Politika

Michaela Cibulková

Premiérové vinobraní v režii MY HOTELU

Poslední říjnovou neděli si MY HOTEL zapíše do své kroniky jako den prvního vinobraní.

5.11.2008 v 21:40 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1916x | Diskuse| Ostatní

Michaela Cibulková

Cibulková: Mirálek Topálek - nový eurokomisař.

Vypadá to jako špatný žert, ale není to taková legrace, jak se může zdát. Kdo bude českým eurokomisařem po Vladimíru Špidlovi? Bude to Mirálek Topálek? /jak ho přejmenoval francouzský Le Figaro/ Třeba nejsem tak daleko od pravdy.

4.11.2008 v 8:30 | Karma: 16,91 | Přečteno: 1957x | Diskuse| Politika

Michaela Cibulková

Cibulková: "ODS prohrála, co mohla!"

To, co jen probublávalo před volbami z analytických marketingových firem, které pracují pro politické strany, se stalo skutečností. ČSSD jak v krajských, tak i senátních volbách porazila ODS na hlavu. Dalo se to čekat? Jistě. Každá strana, která zapomene na potřeby a starosti svých občanů a zvláště pak strana, která je u moci, nemůže mít úspěch.

3.11.2008 v 9:15 | Karma: 19,36 | Přečteno: 2025x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3237x
BcA. Michaela Cibulková - žije a pracuje střídavě v Praze a v Lednici na Moravě,ředitelka a spolumajitelka hotelu, majitelka společnosti pořádající výstavy a jiné kulturní akce,zakladatelka nadačního fondu Ledňáček, matka dvou dětí....

Seznam rubrik