Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prosím, zachraňme stát!

Bojím se o náš stát, bojím se o státní úřady a organizace, jejich zaměstnance, mám strach o instituce, jejichž činnosti se dotýkají našich životů.

Nebojím se ale o ministerstva v dnešní podobě, která se stala kolbištěm bojů o moc mezi politickými stranami vládní koalice, nebojím se ani o magistráty a hejtmanství, které se stali zdrojem výhodných veřejných zakázek pro regionální podnikatele spřátelené s primátory a hejtmany, nebudu litovat zániku úřadů, které vytvářejí statistiky, které zajímají jen je samé. K tomu mám zajímavou historku; ve svém bývalém zaměstnání jsem čvrtletně vykazoval jisté údaje, které byly odesílány na magistrát, poté na krajský úřad a z krajského úřadu na ministerstvo. Jednou došlo k chybě, a namísto prvního čtvrtletí roku 200X byla elektronickou poštou odeslána data za první čtvrtletí roku předcházejícího, myslíte, že si toho někdo všiml? Nikoliv, spokojený byl jak magistrát, tak krajský úřad, tak ministerstvo. Předpokládám, že takto dopadá 90% statistik, prostě je nikdo nečte, nekontroluje, docela stačí, že jsou. Statistika je, alespoň co se týká státní správy nejen věda, ale i víra, stačí, že nějaká je.  

Já mám strach o jiný stát, o jeden jsem už přišel v roce 1993, ale přišel jiný a celkem dobrý, i když menší, ale na velikosti nezáleží. Důležitá je kvalita a co s ním ti kteří jím vládnou, dokáží. Stát pro mě vždy byl institucí, která je tu pro mě, pro občana, ano, byl jsem naivní, přiznávám. Vždy jsem myslel, že chrání můj poklidný život, snaží se o to, abych se cítil bezpečně, aby platili normy, které dají našim životům snesitelný rámec, občas nás usměrní, občas nám poradí, ale vždy jako skautský vedoucí, přátelsky a v dobrém, ne jako dozorce ve vězení, nebo rodič požívající drogy. No, ono to i s tím skautským vedoucím může být nepříjemné, když jste chlapec a má vás přespříliš rád, ale to jsou spíš výjimky.

V posledních letech se mi ale začíná zdát, že politici se snaží o něco docela jiného, jako by si přáli, aby občané zapomněli na základní role státu, kterými je služba občanům a začali ho vnímat jako svého nepřítele, ohyzdnou a nepřátelskou entitu, kterou je třeba co nejvíce omezit.

Trochu, ale opravdu jen trochu tomu rozumím. Stát, výkonný, efektivní, který je pro své občany ochráncem a partnerem, stojí peníze, které ale musí být investovány do jeho rozvoje a ve prospěch občanů. Nemyslím ty miliardy, které tečou do kapes našim zaměstnancům – politikům a jejich přátelům ze soukromých nadnárodních firem, právě ty, které v rozpočtu chybí, a že na provoz státu peníze nejsou, se dozvídáme dnes a denně.

Není na starobní důchody, není na provoz domovů pro seniory, není na financování sociálních služeb v krajích, není na aktivní politiku zaměstnanosti, nelze provozovat sociální byty pro mladé a postižené, chybí peníze ve zdravotnictví, školství, i policie a hasiči přichází zkrátka. Všechno jsou to nejspíš paraziti, a tak je třeba státní služby a organizace, které stát provozuje co nejvíce zredukovat, a služby které doposud stát poskytoval, přesunout do soukromých rukou. To je idea našich politických vůdců, která v posledních letech dostává zcela jasné kontury.

Nejprve docílíme toho, že občané zjistí, že stát je příliš drahý, namasírujeme jejich hlavy vyděšené státním dluhem, který jsme způsobili ideou, že pokud bude stát malý a laciný, bude se jim žít o mnoho lépe a radostněji, státní dluh cíleným výpadkem daňových příjmů ještě navýšíme, svedeme to na nezaměstnané a seniory, což jsou ti největší paraziti a budeme se těšit na to, jak občané ve volbách podpoří ty, kteří se zaštiťují heslem „Osobní zodpovědnost, štíhlý stát, stop řecké cestě“.

Nu což, zní to hezky, ale co z toho pro občany vznikne? V konečném důsledku, pokud budeme pokračovat v cestě započaté Topolánkovou vládou a rozvíjenou tou Nečasovou, opravdu docílíme oslabení rolí státu v péči o občany především na poli zdravotnictví, sociálních služeb, bezpečnosti, vysokého školství. A dokonce i ušetříme, ne tedy my, občané, protože naše peníze už nebude chtít jen stát, ale i ti, kteří jeho role na poli veřejných služeb budou postupně přebírat – soukromé podnikatelské subjekty.  

Bude to opravdu veselé, až se DPH vyšplhá na 21%, stát bude opravdu šetřit a docílí toho tak, že zprivatizuje zdravotnictví, sociální služby, vysoké školství, omezí podpory v nezaměstnanosti, dávky hmotné nouze a bude se ve statistikách chlubit, jak se snížil státní dluh. Občané budou určitě rádi a budou šťastní, že mohou být zodpovědní a konečně mají možnost postarat se sami o sebe prostřednictvím soukromého zdravotního pojištění, hrazení školného pro svoje děti, spořením na důchody a dalšími výdaji, které zodpovědní občané platí rádi s myšlenkou na to, jak to bylo děsivé, když se o jejich potřeby staral stát. Každý přece platí ze svého platu rád, a čím více, tím lépe.

Je krásné a dobré být zodpovědný sám za sebe, ale nevím jak vy, já k tomu potřebuju Stát. Stát efektivní, který zodpovědně hospodaří s finančními prostředky, které mu prostřednictvím svých daní přímých i nepřímých svěřím, stát nebyrokratický, který nezaměstnává tisíce ministerských úředníků vymýšlením idiotských metodik a statistik a komplementací obdobných věciček pocházejících z EU, stát poctivý a přátelský, který ve mně bude vidět občana a ne citrón, který po vymačkání odhodí a vynadá mi, že jsem se málo snažil, když nemám našetřeno na dobrou zdravotní péči a důstojné stáří.

Nejsem příznivcem státu, který nás bude vodit od narození až do smrti za ručičku a říkat nám, co máme a nemáme dělat, moc bych si ale přál, aby se stát opět stal tím, čím má být. Totiž tím, který bude prostředky, které mu občané svěřují, využívat jen a pouze v jejich prospěch, tím, který nebude pro občany nepřítelem a tím největším parazitem, který svou zbytnělou bezohledností dusí ty slabé a bezmocné, ty schopné a podnikavé od sebe odrazuje svou nepoctivostí a neschopností a hýčká si ty, kteří jsou jako on. Kteří to jsou, nechávám na čtenáři, bylo o nich napsáno už mnoho a každý si jistě najde toho svého.

Autor: David Chytrý | úterý 22.5.2012 6:16 | karma článku: 17,31 | přečteno: 817x
  • Další články autora

David Chytrý

Díváte se od rána na porno a pijete u toho pivo?

Pokud ano, jste přesně těmi, které jeden soudce Ústavního soudu, jinak celkem vážené a důstojné instituce, označil jako „lehkoživky, kteří budou jako pijavice nadále vysávat veřejné finanční zdroje“. Byl to Stanislav Balík, ten soudce Ústavního soudu, jistě také vážený a důstojný institut našeho práva a ústavního pořádku, jen to má v hlavě trochu popletené, ale při dnešní drahotě a inverzích, není se co divit, komu by z toho nehráblo?

28.11.2012 v 4:02 | Karma: 25,91 | Přečteno: 1706x | Diskuse| Ostatní

David Chytrý

George Orwell by měl z Hospodářské komory ČR radost

Ano, škoda, že autor vizionářských předpovědí popsaných v knihách 1984 a Farma zvířat již nežije, pokud by žil, jistě by se zaradoval z informací, které na serverech Parlamentní listy, Lidovky a EuroServer seznamují čtenáře s geniálním nápadem pana Petra Kužela, prezidenta Hospodářské komory ČR se záměrem zavést v ČR od roku 2014 další evidenční elektronickou kartu.

25.11.2012 v 12:58 | Karma: 27,91 | Přečteno: 1321x | Diskuse| Ostatní

David Chytrý

Zodpovědní hospodáři, nebo drzouni?

Český rozhlas se rozhodl zahájit kampaň proti těm, kteří neplatí koncesionářské poplatky. Chystá se důraznou formou upozornit 200 tisíc domácností, že pokud přijímají digitální televizní signál, musí platit i za rádio.

5.6.2012 v 6:46 | Karma: 19,85 | Přečteno: 812x | Diskuse| Ostatní

David Chytrý

Jak jsem se lekl sám sebe, budu volit DSSS?

Když někomu povím, že skoro každý den před spaním poslouchám na Youtube přednášky a semináře politiků, filosofů a ostatních lidí, co se živí zajímavým povídáním, lidé se občas lekají mě a mají tendenci skrytě zkoumat moje duševní zdraví.

24.5.2012 v 6:54 | Karma: 14,97 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Ostatní

David Chytrý

Vážně je to takový blbec?

Ne, neptám se ve zlém a nechci ho poškodit vulgarismem, ptám se docela upřímně; opravdu je? Já taky nejsem žádný zvláštní lumen, ale to co provedl on, nedokážu pochopit, bylo to přeci tak hloupé! Ale bylo to tak doopravdy?

16.5.2012 v 5:28 | Karma: 20,37 | Přečteno: 2138x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41

Na 24 ze 168 stanic fungujících alespoň 30 let v úterý, poslední den měsíce dubna, kdy se tradičně...

Chci víc peněz na vědu i bezúročné půjčky pro doktorandy, říká nový ministr

30. dubna 2024  15:37,  aktualizováno  18:29

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1785x
Omlouvám se, že nereaguji na příspěvky v diskusích u mých blogů, nejsem vlastníkem dukátů.
Kdykoli ale zareaguji na vzkaz či mail.

Seznam rubrik