Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Díváte se od rána na porno a pijete u toho pivo?

Pokud ano, jste přesně těmi, které jeden soudce Ústavního soudu, jinak celkem vážené a důstojné instituce, označil jako „lehkoživky, kteří budou jako pijavice nadále vysávat veřejné finanční zdroje“.  Byl to Stanislav Balík, ten soudce Ústavního soudu, jistě také vážený a důstojný institut našeho práva a ústavního pořádku, jen to má v hlavě trochu popletené, ale při dnešní drahotě a inverzích, není se co divit, komu by z toho nehráblo?

Ústavní soud včera označil tzv. „Veřejnou službu“ jako institut odporující ústavnímu pořádku České republiky, ve svém výkladu zcela jasně zdůvodnil, proč „Veřejnou službu“ považuje za nucené práce, kterými také byly.

Neboť co jiného by mělo být nucenou prací než to, když pracujete zadarmo a pokud takovou práci odmítnete, stát vás potrestá odnětím jakékoli pomoci – podpora v nezaměstnanosti, dávky hmotné nouze.

Mnoho lidí na tuto vyděračskou podmínku přistoupilo a při výkonu VS se jako nuceně nasazení cítili, někteří odmítli a ocitli se bez prostředků.

Samozřejmě také byli ti, kteří sociální pomoc státu zneužívali, prací načerno, bez pracovní smlouvy, si na různých „brigádách“ a fuškách vydělávali násobně víc, než pobírali od státu v rámci hmotné nouze a dávka státní pomoci pro ně byla jen jakýmsi kapesným. Ale těch většina nebyla!

Mnozí jistě namítnou, že když stát „něco dává“, má právo za to něco chtít-tedy veřejnou službu, neplacenou práci.

To je ale dost nejapný argument; ocitnete-li se bez zaměstnání, máte právo na podporu v nezaměstnanosti, jako zaměstnaný totiž platíte daně - pojišťujete se pro případ nemoci, nezaměstnanosti. Pokud jste nezaměstnaný dlouho a při nezaměstnanosti, která dosahuje 600 000 práceschopných osob to divné opravdu není, spadáte do režimu zákona o hmotné nouzi a vaše základní životní potřeby jsou sanovány rovněž z peněz, které jste kdysi odváděl do státního rozpočtu prostřednictvím zlodějsky vysokých daní.

V této chvíli by měl nastoupit stát, obce, Úřad práce a měl by vám poskytnout nejen hmotnou pomoc, ale i pomoc s nalezením nové práce – tomu se říká práce sociální, ale to už Úřady práce díky mistru Drábkovi dávno zapomněli.

Původně byla totiž VS zamýšlena jako institut, který měl osoby dlouhodobě nezaměstnané zapojit do činností pro obce, příspěvkové organizace a napomoci k jejich sociální rehabilitaci, obnovování pracovních návyků a udržování stávajících, čímž měli získat větší šance na trhu práce.

Myšlenka to byla dobrá, ale to bychom nesměli být v Čechách, kde se v rukou zákonodárců a úředníků z každé dobré myšlenky stane zlomyslná kreatura.

Stejně tak tomu bylo i s Veřejnou službou; namísto toho, aby úředníci pověřených Úřadů práce vytipovávali osoby, na něž byl původně záměr směrován v souladu se smyslem sociální práce-rehabilitace, nácvik pracovních dovedností, postupem krátké doby začali obdarovávat košťaty a lopatami podle svého uvážení každého, koho se jim zachtělo, často šli na ruku organizacím, které chtěli ušetřit za mzdové náklady za uklízečku, údržbáře.

Mnoho lidí v nekvalifikovaných profesích tak přišlo o zaměstnání a nahradili je otroci, pardon, veřejní služebníci. Znám i případd, kdy pomocné síle v příspěvkové organizaci nebyla prodloužena pracovní smlouva a tato pracovní síla se za tři měsíce ocitla na stejné pozici, ale už ne jako zaměstnanec, ale jako otrok, tedy veřejný služebník.

Pokud by k takovýmto zhovadilostem nedocházelo, Ústavní soud by jistě neměl důvod, dotčenou zákonnou normu rušit. Ale pokud nějaký zákon ztratí původní smysl, proč by měl být platný, proč by ho lidé měli dodržovat?

Veřejná služba byla jedním z mnohých extraktů šílenství této vlády a je dobře, že Ústavní soud vyřkl verdikt, který vyřkl. A soudce ústavního soudu pan Stanislav Balík by měl trochu přemýšlet o tom co říká, případně si vypláchnout ústa antibakteriálním mýdlem.

Také mě napadlo, zda by nuceně nasazení neměli požadovat ušlo mzdu za práci a zda by ti, kteří díky odmítnutí nucených prací přišli o veškeré hmotné zabezpečení, neměli požadovat náhradu. Bylo by to přeci spravedlivé, a jestli nám vládne pravda a láska, měla by prostřednictvím naší demokratické a spavedlivé vlády rozbít prasátko a začít klopit.

Porušení Ústavy a lidských práv si přece nějaké odškodnění zaslouží, ne?

 

 

Autor: David Chytrý | středa 28.11.2012 4:02 | karma článku: 25,91 | přečteno: 1706x
  • Další články autora

David Chytrý

George Orwell by měl z Hospodářské komory ČR radost

Ano, škoda, že autor vizionářských předpovědí popsaných v knihách 1984 a Farma zvířat již nežije, pokud by žil, jistě by se zaradoval z informací, které na serverech Parlamentní listy, Lidovky a EuroServer seznamují čtenáře s geniálním nápadem pana Petra Kužela, prezidenta Hospodářské komory ČR se záměrem zavést v ČR od roku 2014 další evidenční elektronickou kartu.

25.11.2012 v 12:58 | Karma: 27,91 | Přečteno: 1321x | Diskuse| Ostatní

David Chytrý

Zodpovědní hospodáři, nebo drzouni?

Český rozhlas se rozhodl zahájit kampaň proti těm, kteří neplatí koncesionářské poplatky. Chystá se důraznou formou upozornit 200 tisíc domácností, že pokud přijímají digitální televizní signál, musí platit i za rádio.

5.6.2012 v 6:46 | Karma: 19,85 | Přečteno: 812x | Diskuse| Ostatní

David Chytrý

Jak jsem se lekl sám sebe, budu volit DSSS?

Když někomu povím, že skoro každý den před spaním poslouchám na Youtube přednášky a semináře politiků, filosofů a ostatních lidí, co se živí zajímavým povídáním, lidé se občas lekají mě a mají tendenci skrytě zkoumat moje duševní zdraví.

24.5.2012 v 6:54 | Karma: 14,97 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Ostatní

David Chytrý

Prosím, zachraňme stát!

Bojím se o náš stát, bojím se o státní úřady a organizace, jejich zaměstnance, mám strach o instituce, jejichž činnosti se dotýkají našich životů.

22.5.2012 v 6:16 | Karma: 17,31 | Přečteno: 817x | Diskuse| Ostatní

David Chytrý

Vážně je to takový blbec?

Ne, neptám se ve zlém a nechci ho poškodit vulgarismem, ptám se docela upřímně; opravdu je? Já taky nejsem žádný zvláštní lumen, ale to co provedl on, nedokážu pochopit, bylo to přeci tak hloupé! Ale bylo to tak doopravdy?

16.5.2012 v 5:28 | Karma: 20,37 | Přečteno: 2138x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

Antivax fanatik rozhodne. Kennedy je klíčem k volbám, uškodit může všem

30. dubna 2024

Premium Robert F. Kennedy Jr. je přehlíženým kandidátem v boji o Bílý dům. Syn někdejšího senátora a...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1785x
Omlouvám se, že nereaguji na příspěvky v diskusích u mých blogů, nejsem vlastníkem dukátů.
Kdykoli ale zareaguji na vzkaz či mail.

Seznam rubrik