Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Blog pouze pro kuřáky...(?)

Jsem kuřák, ano, kouřím cigarety a nestydím se za to. Kouřím sice málo, ale velmi rád. Cigareta mi sice nedává pocit mužnosti a dospělosti jak tomu bylo před třiceti lety, když jsme s kamarády experimentovali se zapalováním duté trávy a pomlaskávali nechutí nad hořkostí teplého dýmu, dává mi ale pocit klidu, pohody, a v době hysterické protikuřácké kampaně i pocit kousku trochu falešné svobody.

V posledních letech mi ale začala klasická cigareta hořknout i proto, že stát cítí neodolatelnou potřebu naplnit rozkradenou státní kasu z nejspíše bezedných kapes občanů, protože ti státu jeho milé zlodějničky se zvyšováním daní trpí, a tak se z mých oblíbených cigaret stala v mém spotřebním koši položka, která se překonáním sedmdesátikorunové hranice stala zbytnou. V den kdy k tomu došlo, jsem zapřemýšlel nejprve o tom, že ty prachy co prostřednictvím nákupu cigaret, cigár a doutníků státu kuřáci nacpou do jeho bezedného chřtánu nejsou utraceny zbytečně, protože stát je dobrým hospodářem a správci státní kasy každou korunku obrací dvakrát, aby byla využita ve prospěch občanů. No ale pak jsem se probudil, řekl si, že to byl docela zajímavý sen, uvařil si diviznové thé a zapálil si Camelku, bez filtru!

Pak jsem posnídal, uvařil si kávu, zapálil další a začal přemýšlet o svém snu. DPH a spotřební daň z ceny cigaret je v České republice cca 79% z ceny výrobku, což v konečných číslech znamená, že jen na spotřební dani my, kuřáci, nasypeme do státního rozpočtu cca 45 miliard korun a dalších zhruba 5-6 miliard na DPH. To se to prasátko na MF musí kroutit blahem! Vždyť například oblíbený resort všech politiků - Ministerstvo vnitra, má rozpočet necelých 60 miliard, takže my, kuřáci, ho zvládáme financovat takřka celý!

No a to já nechci, rvát peníze něčemu takovému jako je tato vláda, mi přijde opravdu nejapné, bránit se ovšem nemůžu. Jsem zaměstnanec, nemůžu tedy žádat ministra financí o odpuštění daní jako významný podnikatel, ani optimalizace daní se mi jako člověku s průměrným příjmem nevyplatí. No a ani další potůčky a říčky, kterými proudí státu moje peníze přehradit nemůžu – potraviny, služby za bydlení, léky, to vše se prostě platit musí a prasátko se bude radovat dál. Snad jen ty cigarety a alkohol, to je něco, bez čeho se sice člověk neobejde, ale dá se to obejít. Co se alkoholu týče, není důvod kupovat drahou whisku, značková vína, docela stačí oslovit známé na Moravě a člověk má hned demižon kvalitního 45% alkoholu a další demižón velmi dobrého vína a bez DPH a spotřební daně, heč.

No ale co ty cigarety? Stejně jako dobrá káva, nejlépe cibetková, tak ani dobré víno (ne ty patoky ze supermarketů), ani průměrnému kuřákovi bez cigarety moc nechutnají. Známí na Moravě mají dědečka, který pamatuje poslední válku a říkal, že tehdy si pěstovali na zahrádce tabák, fermentovali ho, řezali a posléze i kouřili a byl prý vééélmi dobrý, ne jako ty chemické směsi od Philipa a Morrise. Tak s chutí do toho a půl je hotovo! Příští rok už budu kouřit jen bioprodukty z domácí produkce mých přátel.

Ale do té doby to nějak vydržet musím, že bych kupoval pašované cigarety od vietnamských obchodníků, čtyřicet korun za krabičku? To ne, vzhledem k jejich kvalitě člověk může rovnou cpát do dýmky smetí z ulice. Napadlo mě ale, že vyzkouším elektronickou cigaretu, výdobytek moderní doby, který kuřákům umožňuje vdechovat takřka čistý nikotin pomocí věcičky, která opravdovou, voňavou a chutnou cigaretu připomíná jak tvarem, tak žhnoucím světélkem na konci a dokonce i vyfukováním páry, která supluje blankytně modrý dým hořící cigarety, dokonce i kroužky s ní zvládnete!

Ano, jak řekli, tak udělali. Sedl jsem k internetu a během hodiny jsem nalezl a objednal přesně to, co mou touhu nejen po nikotinu ukojí a umožní mi mou zálibu provozovat v nekuřáckých restauracích, čajovnách, vlacích, letadlech a třeba i nemocnici, kam půjdu zanedlouho navštívit svého známého, který umírá na plicní karcinom jako celoživotní nekuřák.

Páni, ta elektronická cigareta, to je ale věc! Hezky to vypadá, nekuřákům to nesmrdí, to pominu-li fanatiky, kteří by z vás stáhli kůži za živa i za cigaretu žvýkačkovou, a opravdu vám za to nevynadají ani v nemocnici, když jste alespoň trochu taktní a děláte, že zrovna netaháte, když se dívají. A co hlavní – je to laciné, o mnoho lacinější než cigarety běžné!

A tady je kámen úrazu, začínám se bát, že moudré hlavičky zasednou a vykoumají, že pokud by během pár let začala většina kuřáků uvažovat jako já, a vzhledem ke stále se zvyšující kvalitě elektronických cigaret a ceně cigaret klasických to opravdu možné je, mohlo by prasátko přijít o značný přísun peněz na spotřební dani a DPH za cigarety, což by ho moc a moc mrzelo. Všichni sice víme, že naše prasátko nemá hlad, občas chce jenom podrbat, ale na druhou stranu; každá korunka do bezedné propasti státního rozpočtu je dobrá.

Jako první vlaštovka toho, že „aktivní“ odvykání kouření a „zdravé elektronické“ kouření kuřákům moc dlouho nevydrží,  je úvaha vyšlá z Ministerstva zdravotnictví která říká, že „Ministerstvo zdravotnictví nechce dělat rozdíly mezi e-kuřáky a normálními kuřáky. Zvažuje, že e-cigarety zakáže všude tam, kde není povoleno ani běžné kouření“. Tak se na to podívejme, že by se elektroničtí kuřáci měli stát další diskriminovanou skupinou obyvatel? A kde je logika této úvahy?

Já vím, ptát se po logice a smysluplnosti tam, kam hamtla bota ministerského úředníka je nelogické, ale stejně mi to nedá. Už se těším na další roky a měsíce, kdy se na náplně do elektronických cigaret začne uvalovat spotřební daň jako na produkt „vyvolávající závislost psychického charakteru“ nebo na to, jak se zakáže prodej náplní do elektronických cigaret v běžném režimu prodeje a budou k dostání jen v lékárnách coby „prostředek určený k odvykání závislosti“, a elektronická cigareta se stane stejnou substituční a drahou „léčbou“ jako je dnes Methadon.

Já ty lidi co neustále vymýšlejí blbosti a obtěžují občany svou vlezlou péčí opravdu miluju, jen nemohu přijít na to, je-li jejich konání odůvodnitelné docela obyčejnou hloupostí, či jestli je to baví, nebo je to nějaká nemoc? Třeba zrovna obsedantně kompulzivní porucha, která ty krásné lidičky neustále nutí chrlit další a další předpisy, nařízení, novely a vyhlášky, které mají jediný cíl – obtěžovat občany. Co vy na to, jako kuřáci?

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Chytrý | pátek 27.4.2012 10:08 | karma článku: 19,67 | přečteno: 1424x
  • Další články autora

David Chytrý

Díváte se od rána na porno a pijete u toho pivo?

Pokud ano, jste přesně těmi, které jeden soudce Ústavního soudu, jinak celkem vážené a důstojné instituce, označil jako „lehkoživky, kteří budou jako pijavice nadále vysávat veřejné finanční zdroje“. Byl to Stanislav Balík, ten soudce Ústavního soudu, jistě také vážený a důstojný institut našeho práva a ústavního pořádku, jen to má v hlavě trochu popletené, ale při dnešní drahotě a inverzích, není se co divit, komu by z toho nehráblo?

28.11.2012 v 4:02 | Karma: 25,91 | Přečteno: 1706x | Diskuse| Ostatní

David Chytrý

George Orwell by měl z Hospodářské komory ČR radost

Ano, škoda, že autor vizionářských předpovědí popsaných v knihách 1984 a Farma zvířat již nežije, pokud by žil, jistě by se zaradoval z informací, které na serverech Parlamentní listy, Lidovky a EuroServer seznamují čtenáře s geniálním nápadem pana Petra Kužela, prezidenta Hospodářské komory ČR se záměrem zavést v ČR od roku 2014 další evidenční elektronickou kartu.

25.11.2012 v 12:58 | Karma: 27,91 | Přečteno: 1321x | Diskuse| Ostatní

David Chytrý

Zodpovědní hospodáři, nebo drzouni?

Český rozhlas se rozhodl zahájit kampaň proti těm, kteří neplatí koncesionářské poplatky. Chystá se důraznou formou upozornit 200 tisíc domácností, že pokud přijímají digitální televizní signál, musí platit i za rádio.

5.6.2012 v 6:46 | Karma: 19,85 | Přečteno: 812x | Diskuse| Ostatní

David Chytrý

Jak jsem se lekl sám sebe, budu volit DSSS?

Když někomu povím, že skoro každý den před spaním poslouchám na Youtube přednášky a semináře politiků, filosofů a ostatních lidí, co se živí zajímavým povídáním, lidé se občas lekají mě a mají tendenci skrytě zkoumat moje duševní zdraví.

24.5.2012 v 6:54 | Karma: 14,97 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Ostatní

David Chytrý

Prosím, zachraňme stát!

Bojím se o náš stát, bojím se o státní úřady a organizace, jejich zaměstnance, mám strach o instituce, jejichž činnosti se dotýkají našich životů.

22.5.2012 v 6:16 | Karma: 17,31 | Přečteno: 817x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1785x
Omlouvám se, že nereaguji na příspěvky v diskusích u mých blogů, nejsem vlastníkem dukátů.
Kdykoli ale zareaguji na vzkaz či mail.

Seznam rubrik