Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dvakrát ze života

Já a moje sestra jsme naše „telecí“ léta prožívaly asi stejně jako ostatní děvčata v našem věku: vymetaly jsme diskotéky, randily se stejně „telecími“ chlapci, měly normální „telecí“ nápady, někdy snad i méně normální „telecí“ nápady, ale jinak jsme, myslím, našim rodičům nijak extra těžkou hlavu nedělaly. Je pravda, že párkrát se „zadařilo“ a přivedly jsme své rodiče do mírně řečeno nestandardních situací. Daleko největší umělec na přivádění rodičů do nestandardních situací byla moje sestra a její nejčastější obětí byl převážně chudák náš tatínek. Nejvíc nám v hlavě utkvěly dvě nestandardky:

          Jednou odpoledne přišel tatínek domů, aniž by tušil, že sestra má doma na návštěvě nového nápadníka. V předsíni nechápavě hleděl na neznámé motorkářské ÓBR holínky, v hlavě mu stále ještě šrotovalo, co vlastně je „to“, na co dívá, když už mezitím otevřel dveře dovnitř do bytu a přímo za nimi stálo o dvě hlavy vyšší „stvoření“. Stvoření bylo zcela určitě přes dva metry dlouhé, na sobě mělo černou koženou bundu a kalhoty. V bundě i na kalhotách hromada stříbrných cvoků a spínacích špendlíků. Vlasy a fousy to mělo jako Krakonoš a v uších o něco víc náušnic, než ve rtech. Kdyby vedle něj nestála moje naprosto klidná sestra, asi by tatík začal hned řvát o pomoc.

Přestože byl vyvedený z míry z toho zvláštního stvoření, které naprosto nepasovalo k mé „diskofilní“ náctileté sestře, a možná se toho stvoření i trochu lekl, snažil se získat zpátky nadvládu nad situací. Rychle přemýšlel, co má tomu stvoření říct, aby ukázal, kdo je tady ten šéf. Jediné, co ho v ten moment napadlo, ale bylo, že přísně otcovsky pronesl: „Vás teda ještě neznám!!“

A z výšky těch dvou pocvokovaných metrů se k němu s naprostým klidem sneslo: „Já vás taky ne.“ A bylo vymalováno. :o)

Na tohle už tatíka nic moudrého nenapadlo a pocvokované stvoření se kolem něj protáhlo do předsíně a s „nashle“ zmizelo za dveřmi.

 

Později, když už měla sestra stálou známost – odhaduju, že v té době jí bylo tak kolem dvaceti let, a známost se svolením našich rodičů velice často přespávala u sestry v pokoji, se přihodila neuvěřitelná událost.

Moje máma byla zrovna někde na víkend pryč a náš tatík osiřel s nimi doma sám. Uprostřed noci, když už všichni ulehli do svých pokojů, spustil se venku slejvák. Za okny randál, větve mlátily do zábradlí, meluzína hučela a moje dvacetiletá sestra, přestože vedle ní ležel její, v té době vyvolený „princ na bílém koni“, se začala bát „bubáků“.

Tak dlouho do toho kluka hučela a vandrovala, že se bojí, že to nejsou normální zvuky a že venku určitě něco je, až ho přesvědčila k naprosto absurdnímu činu. Oba dva si přelezli od sestry z pokoje do ložnice a do postele k našemu tátovi, kterého ten noční přesun vůbec neprobral, takže zbytek noci nerušeně všichni tři chrupali v jednom loži!

Když se pak náš táta ráno vzbudil, uběhla hezká řádka minut, než mu došlo, že ta hlava, co víská ve vlasech, je poněkud větší, než hlava mé matky, a i ty vlasy jsou poněkud hustší než ty její… Ta hlava se posléze probrala, otevřela oči a rozespale řekla: „Dobré ráno, pane Hruška!“

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Markéta Chvátalová | pondělí 29.4.2013 22:58 | karma článku: 17,68 | přečteno: 733x
  • Další články autora

Markéta Chvátalová

V bačkůrkách

Když tehdy před lety zahlásila moje v té době dvacetiletá sestra, že odjíždí na zkušenou za „malou“ louži do Anglie pracovat jako au-pair, nikdo z naší rodiny nevěřil, že tam vydrží déle jak měsíc. A to nejen kvůli tomu, že její anglická slovní zásoba byla popravdě dost mizerná, ale hlavně proto, že moje sestra v té době působila jako hodně „mamánkovský“ typ a nikdo jsme si nedovedli představit, jak v té daleké cizině bez své maminky a nás – své rodiny – přežije. K našemu překvapení vydržela v Anglii nejenom měsíc, ale úspěšně brázdí levou stranou vozovky londýnského centra už dobrých patnáct let.

30.3.2015 v 7:34 | Karma: 30,43 | Přečteno: 2788x | Diskuse| Ostatní

Markéta Chvátalová

Nepřehlédnutelná

Říká se, že štěstí přeje připraveným, ale někdy nás zaskočí takové situace, na které jsme se prostě a jednoduše ani nikdy připravit nemohli. V životě by nás totiž nenapadlo, že by se něco podobného mohlo stát a pak, když musíme takové situaci čelit tváří v tvář, najednou zjistíme, co v nás opravdu je, kam až sahají naše hranice, a kolikrát sami sebe překvapíme, co všechno jsme schopni vydržet a zvládnout.

12.2.2014 v 8:58 | Karma: 17,84 | Přečteno: 958x | Diskuse| Ostatní

Markéta Chvátalová

Když nevíš, tak se zeptej.

Nedávno jsem byla na návštěvě u svojí tety. Teda ona to není vyloženě moje teta, je to v podstatě cosi jako vzdálená sestřenice mého táty, ale odjakživa jí říkám teto, i když je v podstatě jen asi o deset let starší než já. Moc často se nevídáme, tak jednou za rok. Teta, přestože je normálně vdaná a má manžela a děti, je vyhlášená svojí úzkoprsostí. Nesnáší lascivní vtipy, dvojsmysly nebo narážky na sex a dává svému okolí ostentativně najevo, jak jsou vtipy tohoto ražení trapné a narážky ubohé. Moje máma vždycky říkala, že jí děti musel přinést čáp, protože je to puritán a ještě k tomu jeptiška v jednom balení. Na mě teda spíš teta působí, jakože v podstatě moc nepochopí smysl těch vtipů či narážek, a proto se tváří tím svým výrazem, jak jsme „trapný a ubohý“, že se něčím takovým dokážeme bavit.

30.1.2014 v 8:53 | Karma: 16,87 | Přečteno: 861x | Diskuse| Ostatní

Markéta Chvátalová

Modrá je dobrá

Právě jsem v rádiu zaslechla, že dnešní den – 29. leden – je výročí slavné modré pilulky Viagry. Prý je dnes ten den, kdy se poprvé začala prodávat v našich lékárnách. To mně připomnělo příběh mojí kamarádky, kterou chtěl manžel překvapit a někde si tuhle zázračnou pilulku splašil. Jeden večer, když jejich odrostlé děti vyrazily ven za zábavou, celý natěšený pilulku zblajznul a čekal, až se projeví ta její síla. Jenže jeho tělo zareagovalo trochu nestandardně a mocná síla modré pilulky se vlila na opačnou část těla, než se obvykle vlévá, a manželovi neuvěřitelně natekly uši, rty a prsty u rukou. Moji kamarádku upřímně vyděsil, když se před ní takhle objevil. Chvíli jí trvalo, než z jeho vysvětlování skrz nateklé rty pochopila, že má doma namísto nadupaného hřebce totálně smutného Mickey mouse, který se bojí, aby mu to nezůstalo. Takže místo do postele vyrazili do nemocnice. Kamarádka se musela chopit volantu, protože na rozdíl od manžela mohla ohnout prsty, zatímco manžel vedle ní nešťastně vzdychal na sedadle spolujezdce, s dlaněmi opřenými o stehna a s prsty roztaženými do stran, jak kdyby právě do deseti napočítal. Na příjmu musela kamarádka vysvětlovat, co se stalo, protože manželovi by nikdo jiný nerozuměl. Naštěstí všechno dopadlo dobře a manžel po jakési injekci zase splasknul do původní velikosti.

29.1.2014 v 14:11 | Karma: 7,04 | Přečteno: 900x | Diskuse| Ostatní

Markéta Chvátalová

Jel jsem jednou tramvají

Nedávno jsem z rádia slyšela, že to, o čem byla v rádiu řeč, je „vrcholem stoicismu“. Místo abych o té skvělé věci poslouchala dál, začala jsem přemýšlet, jestli jsem kdy v životě už někdy takovou formulaci slyšela, jestli jsem vůbec kdy ve svém životě alespoň použila slovo „stoicismus“, natož ve spojení se slovem „vrchol“. Pak jsem přemýšlela, co nebo kdo v mém životě či okolí se mnou tak mocně zacloumal svojí vyrovnaností, sebeovládáním či flegmatismem natolik, že bych o tom nebo o někom mohla říct, že to je „vrcholem stoicismu“. A pak jsem si vzpomněla na historku mojí kamarádky, která se jí přihodila cestou tramvají, a musím uznat, že tam bych se slovo „stoicismus“ a možná i ve spojení se slovem „vrchol“ nebála vůbec použít.

21.1.2014 v 8:48 | Karma: 29,46 | Přečteno: 1769x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Nestačilo ani 14 hodin, ve Sněmovně pokračuje boj o možnost volit poštou

10. května 2024  5:43

Parlamentní bitva o korespondenční volbu pokračuje i v pátek. Ani 14 hodin jednání ve čtvrtek totiž...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1092x
Jsem docela vystresovaná a rozlítaná matka tří dětí, která relaxuje tím, že se ze svých zážitků "vypíše".

Seznam rubrik