Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nepřehlédnutelná

Říká se, že štěstí přeje připraveným, ale někdy nás zaskočí takové situace, na které jsme se prostě a jednoduše ani nikdy připravit nemohli. V životě by nás totiž nenapadlo, že by se něco podobného mohlo stát a pak, když musíme takové situaci čelit tváří v tvář, najednou zjistíme, co v nás opravdu je, kam až sahají naše hranice, a kolikrát sami sebe překvapíme, co všechno jsme schopni vydržet a zvládnout.

Jedna moje známá je přesně ten typ, co má ráda věci pod kontrolou. Předvídá, co se může stát, a na vzniklé situace se vyloženě připravuje, aby ji nic nezaskočilo. Je to v mém okolí snad jediná ženská, co znám,  co nutí nejenom svoje děti, aby si každý večer nachystaly „hromádku“ oblečení na druhý den do školy, ale hlavně si tu hromádku oblečení chystá i ona sama. Prý kdyby náhodou zaspali, tak aby tam ráno zmateně nelítali a nehledali oblečky. Párkrát jsem ji zažila v akci, když jsme byli s dětmi venku. Je neuvěřitelné, co všechno se skrývá v její kabelce. Upatlá se jí dítě něčím? Okamžitě z kabelky vytáhne mokré kapesníčky a dítě má čím otřít. Roztrhne dítko pytlík od bonbonů a bonbony se rozsypou všude po zemi? Okamžitě vyloví z kabelky pytlíček a pohromu zažehná. Přestože je její kabelka velká jako ta moje, myslím, že náhradní dětské ponožky, náhradní dětské slipy, plastovou lahev s vodou, svačinku, hračku, pastelky nebo omalovánky, kdyby se dítko náhodou začalo nudit, bych do ní prostě už nenarvala.

Tak tahle známá se asi před dvěma roky vrátila zpět do práce po mateřské dovolené. Opět z ní byla šéfová jednoho z menších oddělení u nich ve firmě a po prvním měsíci opětovného rozkoukávání se, se měla zúčastnit nějaké veledůležité schůze. Měla to být schůzka s významným klientem jejich firmy, kde ona měla prezentovat jakási čísla za své oddělení. Svojí prezentací oněch čísel měla na začátku schůzky klienta ohromit, aby se pak následně manažerům lépe vyjednávalo o podmínkách smlouvy s klientem.

K její obrovské radosti byly ten týden jarní prázdniny a obě děti měli na prázdninách u babičky, takže věděla, že nebude mít ráno nervy, aby stihla odbavit děti a sebe a ještě k tomu být ve firmě v zasedačce přesně v osm třicet, kdy měla začít její prezentace.

V duchu svých zásad si dopředu připravila perfektní prezentaci a na papír udělala různé chytré poznámky na případné dotazy k prezentaci, aby ji náhodou někdo nezaskočil s dotazem na číslo, které by v prezentaci nebylo uvedeno a ona by ho přímo z hlavy nevěděla. Večer předtím pak doma vyzkoušela několik modelů, co si na to prezentování obléknout. Nakonec to vyhrála jednoduchá kostýmková černá sukně a krátká vypasovaná světle modrá halenka, kterou doplnila decentním šátkem, ležérně obtočeným kolem krku a spadajícím do výstřihu, aby to nevypadalo, že dává okatě najevo své vnady. Je totiž asi 190 centimetrů vysoká a zrovna nepatří mezi sušinky. Je to pořádná ženská, s postavou přiměřeně upravenou po dětech a s poněkud objemnějším hrudníkem.

Před zrcadlem si pak zkoušela svůj projev. Jak bude artikulovaně formulovat věty, jak bude ty své věty doprovázet užitečnou a výstižnou gestikulací a vše podpoří svým sebejistým postojem. Prostě zkouška na nečisto, aby byla na druhý den připravená.

Pro jistotu už večer odnesla do kufru od auta svoji tašku s notebookem a tašku s oblečky na cvičení, kam pak chtěla večer po práci zaskočit, aby náhodou něco z toho pak ráno nezapomněla doma. Uléhala s pocitem, že je vše připraveno a že pokud zvládne nervozitu, není nic, co by ji mohlo zaskočit.

Ráno si vyloženě užívala. Děti pryč, manžel tou dobou již na cestě do práce, takže celá koupelna jenom pro ni. Umyla si hlavu a šla si obléknout věci z nachystané hromádky. V tom jí zazvonil mobil a byl to manžel, který jí chtěl popřát dobré ráno, hodně štěstí s prezentací a utvrzoval ji, ať není nervózní, jak je úžasná, jak všechno zvládne na jedničku a že tam dozajista vytře každému zrak... Lepší ráno si opravdu ani nemohla přát… Naprostá pohoda. Foukala si vlasy, přitom ujídala namazaný rohlík a mezi sousty si ještě jednou opakovala svoji prezentaci. Potom už jen namalovat, popadnout kabát, kabelku a šup do auta a hurá do práce.

Na cestě nabrala mírné zpoždění kvůli dopravě, takže když vjížděla u nich ve firmě do podzemních garáží,  bylo za deset minut půl deváté. Uklidňovala se, že je to tak akorát, že má spoustu času.

Zaparkovala, otevřela dveře a tím pro vystupování z auta typickým unožením vysunula levou nohou ven z auta a přitom si kontrolovala, aby se nedotkla prahu a neušpinila si od něj punčocháče. V ten moment jí mimoděk sklouzl pohled dolů do jejího klína, kam nechápavě asi minutu hleděla, než jí došlo, že opravdu to, co vidí, jsou JEN a POUZE punčocháče!! Že ta sukně tam fakticky NENÍ!! Že není jenom vyhrnutá nahoru k pupku, což už se jí párkrát při řízení stalo, ale že tam prostě vůbec, ale vůbec NENÍ!! Krve by se v ní nedořezal, pořád seděla a hleděla do klína, jak kdyby doufala, že se tam ta sukně najednou objeví, a do toho jí zazvonil mobil a děvčata z recepce hlásila, že už se po ní shánějí kolegové, protože klienti již dorazili, sedí v zasedačce a čekají na ni, protože její prezentace má být ta první.

Pomalu vrátila nohu do auta, zavřela dveře, hlavu položila na volant a chtělo se jí brečet. SAKRA!!! Jak je tohle možný!! Jak to, že NEMÁM sukni? Jak to, že jsem si NEVŠIMLA, že nemám sukni? Pak si vzpomněla, že jak jí zavolal manžel, když se oblékala, aby jí popřál štěstí, přešla při hovoru do koupelny a tím, že na sobě už měla halenku, punčocháče i decentní šáteček, který jí zakrýval nejenom vnady, ale také výhled dolů, měla pocit, že je již zcela a úplně oblečená…. Seděla za volantem a přemýšlela co dál… 

Tady v okolí hned teď nic nekoupí, ani ještě nemají otevřeno. Vzhledem ke své velikosti si asi těžko půjčí sukni od těch dvacetiletých slečen na recepci. A že by teď začala obíhat kolegyně ve firmě, jestli by se některá z nich dobrovolně nesvlékla a nepůjčila jí sukni??? No to asi taky nehrozí!! Nebo že by tam nakráčela v kabátě a ten prostě nerozepla?? Anebo to má prostě zabalit a jet domů? Má se nechat vyhodit jen kvůli tomu, že se, debil, zapomněla zcela obléknout?? Proboha, co kdyby jí to napsali i do zápočťáku: „vyhozena pro nedostatečné ošacení“! Ježíši, jak a KDE by potom hledala práci s takovým posudkem?? A pak ji napadla ta spásná myšlenka! Vzadu v kufru má přece věci na to cvičení! Opatrně se rozhlédla po garáži, a protože nikde nikdo nebyl, honem vyhopsla z auta, přecupitala dozadu ke kufru, tam honem vyhrabala z tašky kalhoty na cvičení a rychle si je oblékla.

Stála tam schovaná za tím otevřeným kufrem a prohlížela se. Vypasovaná halenka, černé lakované lodičky na podpatku, černé punčocháče a přes ně černé elasťáky s tučným růžovým nápisem přes celé stehno: „ Just do it“ a fajfka zatím…. V tu chvíli si vzpomněla, jak jí manžel ráno říkal, že si je jistý, že jim tam vytře zrak. Teď o tom nepochybovala už ani ona. Strhla z krku decentní šáteček, jelikož když už teda jde takhle divoce oblečená, tak přece decentní šáteček už v tomhle outfitu nehraje žádnou roli. Zhluboka se nadechla, popadla tašku s notebookem, zavřela kufr od auta a vyrazila. Sama sobě dala rozkaz nedívat se nalevo ani napravo a jít jako královna středem až do zasedačky, tam odříkat prezentaci a pak se rovnou vrátit do auta a odjet co nejdál odtud.

Zcela se soustředila na tu myšlenku, a i přesto, že děvčatům na recepci vypadla sluchátka z ruky, když kolem nich prosvištěla, že těch pár kolegů, co cestou do zasedačky potkala, zůstalo stát na místě jako přikovaných, se prostě nezastavila, došla až k zasedačce, rozrazila dveře a hlasitě pozdravila. Sama sebe překvapila, když uslyšela svůj klidný a zvučný hlas.

V zasedačce bylo najednou naprosté ticho. Kolegové na ni koukali vyloženě s pusou dokořán a klienti spíš zaraženě seděli a čekali, co se z toho vyklube.

Nakráčela přímo dopředu, kde byl projektor, a zatímco si k projektoru připojovala notebook, se představila. Než se notebook rozjel a než mohla začít se svojí prezentací a aby tam jen tak nestála, prohlásila směrem ke klientům něco v tom smyslu, že: „Když všichni dělají totéž, tak to není totéž. Stačí, aby jeden udělal naprosto stejnou věc co ostatní, ale přidal k tomu nějakou nečekanou, i velice drobnou, ale opravdu nečekanou nuanci, hned se na trhu stane pro své zákazníky naprosto nepřehlédnutelným.“ Pak naskočil notebook a ona plynule přešla ke své prezentaci o číslech…

Je to opravdu k nevíře, co člověk dokáže, když je zahnaný do kouta. Celou prezentaci odříkala v klidu, bez jakéhokoliv zaškobrtnutí. I následné dotazy zvládla dokonce bez chytrých poznámek a pak se rozloučila a zase středem odkráčela rovnou do garáží a odjela do nejbližšího obchodu koupit sukni.

Tu smlouvu myslím ta její firma s klientem nakonec podepsala a moje známá na své pozici samozřejmě zůstala, i když přezdívku, když mluví o ní (bez ní) jako o té Just do it, tak tu už si asi neodpáře.

Autor: Markéta Chvátalová | středa 12.2.2014 8:58 | karma článku: 17,84 | přečteno: 958x
  • Další články autora

Markéta Chvátalová

V bačkůrkách

Když tehdy před lety zahlásila moje v té době dvacetiletá sestra, že odjíždí na zkušenou za „malou“ louži do Anglie pracovat jako au-pair, nikdo z naší rodiny nevěřil, že tam vydrží déle jak měsíc. A to nejen kvůli tomu, že její anglická slovní zásoba byla popravdě dost mizerná, ale hlavně proto, že moje sestra v té době působila jako hodně „mamánkovský“ typ a nikdo jsme si nedovedli představit, jak v té daleké cizině bez své maminky a nás – své rodiny – přežije. K našemu překvapení vydržela v Anglii nejenom měsíc, ale úspěšně brázdí levou stranou vozovky londýnského centra už dobrých patnáct let.

30.3.2015 v 7:34 | Karma: 30,43 | Přečteno: 2788x | Diskuse| Ostatní

Markéta Chvátalová

Když nevíš, tak se zeptej.

Nedávno jsem byla na návštěvě u svojí tety. Teda ona to není vyloženě moje teta, je to v podstatě cosi jako vzdálená sestřenice mého táty, ale odjakživa jí říkám teto, i když je v podstatě jen asi o deset let starší než já. Moc často se nevídáme, tak jednou za rok. Teta, přestože je normálně vdaná a má manžela a děti, je vyhlášená svojí úzkoprsostí. Nesnáší lascivní vtipy, dvojsmysly nebo narážky na sex a dává svému okolí ostentativně najevo, jak jsou vtipy tohoto ražení trapné a narážky ubohé. Moje máma vždycky říkala, že jí děti musel přinést čáp, protože je to puritán a ještě k tomu jeptiška v jednom balení. Na mě teda spíš teta působí, jakože v podstatě moc nepochopí smysl těch vtipů či narážek, a proto se tváří tím svým výrazem, jak jsme „trapný a ubohý“, že se něčím takovým dokážeme bavit.

30.1.2014 v 8:53 | Karma: 16,87 | Přečteno: 861x | Diskuse| Ostatní

Markéta Chvátalová

Modrá je dobrá

Právě jsem v rádiu zaslechla, že dnešní den – 29. leden – je výročí slavné modré pilulky Viagry. Prý je dnes ten den, kdy se poprvé začala prodávat v našich lékárnách. To mně připomnělo příběh mojí kamarádky, kterou chtěl manžel překvapit a někde si tuhle zázračnou pilulku splašil. Jeden večer, když jejich odrostlé děti vyrazily ven za zábavou, celý natěšený pilulku zblajznul a čekal, až se projeví ta její síla. Jenže jeho tělo zareagovalo trochu nestandardně a mocná síla modré pilulky se vlila na opačnou část těla, než se obvykle vlévá, a manželovi neuvěřitelně natekly uši, rty a prsty u rukou. Moji kamarádku upřímně vyděsil, když se před ní takhle objevil. Chvíli jí trvalo, než z jeho vysvětlování skrz nateklé rty pochopila, že má doma namísto nadupaného hřebce totálně smutného Mickey mouse, který se bojí, aby mu to nezůstalo. Takže místo do postele vyrazili do nemocnice. Kamarádka se musela chopit volantu, protože na rozdíl od manžela mohla ohnout prsty, zatímco manžel vedle ní nešťastně vzdychal na sedadle spolujezdce, s dlaněmi opřenými o stehna a s prsty roztaženými do stran, jak kdyby právě do deseti napočítal. Na příjmu musela kamarádka vysvětlovat, co se stalo, protože manželovi by nikdo jiný nerozuměl. Naštěstí všechno dopadlo dobře a manžel po jakési injekci zase splasknul do původní velikosti.

29.1.2014 v 14:11 | Karma: 7,04 | Přečteno: 900x | Diskuse| Ostatní

Markéta Chvátalová

Jel jsem jednou tramvají

Nedávno jsem z rádia slyšela, že to, o čem byla v rádiu řeč, je „vrcholem stoicismu“. Místo abych o té skvělé věci poslouchala dál, začala jsem přemýšlet, jestli jsem kdy v životě už někdy takovou formulaci slyšela, jestli jsem vůbec kdy ve svém životě alespoň použila slovo „stoicismus“, natož ve spojení se slovem „vrchol“. Pak jsem přemýšlela, co nebo kdo v mém životě či okolí se mnou tak mocně zacloumal svojí vyrovnaností, sebeovládáním či flegmatismem natolik, že bych o tom nebo o někom mohla říct, že to je „vrcholem stoicismu“. A pak jsem si vzpomněla na historku mojí kamarádky, která se jí přihodila cestou tramvají, a musím uznat, že tam bych se slovo „stoicismus“ a možná i ve spojení se slovem „vrchol“ nebála vůbec použít.

21.1.2014 v 8:48 | Karma: 29,46 | Přečteno: 1769x | Diskuse| Ostatní

Markéta Chvátalová

Život je pes

Tenhle příběh je o známé mého známého. Vlastně ani nevím, jak se dotyčná jmenuje, tak jí budu říkat třeba Boženka. Proč Boženka? Protože Boženka je prostě „boží“ člověk. Boženka patří mezi lidi, kteří mají stále dobrou náladu, nejsou konfliktní a s každým na potkání prohodí nějaké to vlídné slovo. Ráda poklábosí, a pokud, nedej bože, musí při konverzaci použít o někom ten peprnější výraz, použije formulaci „nechová se jako pravá dáma“ nebo „nechová se jako pravý gentleman“. Bez problému těmto lidem svěříte klíče od bytu, když vám zrovna mají něco doručit a vy nejste doma, a klidně jim svěříte nejen klíče, ale i svých tisíc korun, aby vám doběhli na nákup, když zrovna doma ležíte s horečkou. Jsou to prostě lidi, které kdekdo žádá o pomoc a na které je stoprocentní spoleh. A s tím se bohužel pojí i jejich většinou jediná, zato pro ně dost nepříjemná vada. Neumějí nebo nedokážou odpovídat na jakékoliv žádosti ze svého okolí „NE, nemůžu“ nebo „NE, nechci“.

2.1.2014 v 10:18 | Karma: 19,22 | Přečteno: 767x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:35

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak. Jel 100 km/h, strojvedoucí v něm nebyl

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1092x
Jsem docela vystresovaná a rozlítaná matka tří dětí, která relaxuje tím, že se ze svých zážitků "vypíše".

Seznam rubrik