Vyřešili jsme platy učitelů

  Tak tuto větu pronesl pan Bohuslav Sobotka. Více http://www.novinky.cz/domaci/190014-sobotka-chce-jit-do-primeho-souboje-s-topolankem.html

 

Rozhovor ve mně vzbudil tolik emocí, že jsem otevřel svůj archív vína a jal se jej plenit. Nejsem ekonom, ale rodinný rozpočet řeším každý měsíc, ba každý den. A jako absolovent pedagogické fakulty, snad rozumím i problematice školství. Představte si situaci, že jste vystudovaný učitel a nastupujete do svého prvního zaměstnání na Základní nebo Střední školu. Je vám 25-26 let. Pyšníte se titulem Mgr a máte za sebou 5 let vysokoškolského studia ukončeného státními zkouškami. A teď to nejlepší, kouknete na platový výměr, kde je celých 18.000 hrubého. Omdlíte. Kolegyně učitelky Vás probudí a pan ředitel se Vás snaží povzbudit slovy „neklesejte na mysli pane kolego, po deseti letech praxe Vám mohu přidat až 5.000“. Pro jistotu omdlíte podruhé, případně drsnější povahy navštíví blízké restaurační zařízení, kde se opět pro jistotu opijí do bezvědomí.

 

Kdy si naše společnost konečně uvědomí, že učitel (z pohledu gender society učitel/ka), je hlavním výchovným a vzdělávacím prostředkem našich budoucích živitelů? Založil jsem agenturu na hlídání dětí. A hádejte, z jakých kruhů se rekrutuje množství uchazečů o práci. Ano z pedagogických kruhů. Mluvím-li s nimi, opakují mi mantru „musím si přivydělat, musím přinést domů nějaké peníze“.

 

A pak příjde pan Sobotka, čelný představitel strany, která se zaštiťuje „obyčejným“ člověkem a tvrdí, jak vyřešil platy učitelů. Každému, kdo chce mluvit o učitelích, bych nejprve doporučil, nechť si stoupne před třídu „milých“ žáků páte, či jiné vyšší třídy, případně se pokusí vyučovat na SOŠ. Ať si pokusí vytvořit rámcový vzdělávací program a ten aplikovat. A stále ať má na paměti, že pracuje za cca 14.000 kurun čistého.

 

Učitel v sobě totiž zahrnuje několik profesí. Vedle zmiňované profese pedagogické, musí být i zdatným psychologem, manažerem a na mnoha školách i svatým.A to mluvím pouze o vztahu pedagog – žák – vedení školy. Pomíjím další zábavnou kapitolu žák – pedagog – rodič.

 

Přiznávám bez mučení, že jsem ze školství zběhl. Pracuji v soukromém sektoru a mohu tak v poklidu svou rodinu uživit. Mrzí mne to, ale existuje vůbec nějaké řešení? Jistě existuje. Když přestane stát posílat peníze do nesmyslných projektů a začne podporovat profese, které vychovávají a formují naši budoucnost, zůstanou peníze na razantní zvýšení platů učitelům. Tak se vrátí k pedagogice všichni ti, kteří mohou našim dětem předat svoje znalosti, zkušenosti a hodnoty. Teprve tenkrát se staneme opět zemí vzdělanou a profese pedagoga nabyde své ztracené hodnoty.

 

Bohužel populistické řeči pánů Sobotků a jemu podobných tento kýžený stav opravdu nezajistí. Nemám rád pupulismus a sliby bez odpovědnosti. Bohužel, rozhovor s tímto NE politikem je přesně takový. Pro tyto lidi je důležitější několik hlasů u voleb. Rozvoj budoucí generace jej netrápí. On je již zajištěn a jeho rodina také. A budeme se radostně dál mezi sebou rvát a politickým soupeřům nadávat do neumětelů. Připomíná mi to dětskou hrátku, to on, on, on …..... a já nic. Já nic dělat nebudu, já budu jen křičet.

Autor: Marek Chlup | sobota 23.1.2010 21:16 | karma článku: 43,62 | přečteno: 6872x
  • Další články autora

Marek Chlup

Jsme rasisti?

26.11.2010 v 18:18 | Karma: 39,58

Marek Chlup

Svatá válka pitomců?

8.11.2010 v 21:27 | Karma: 12,52

Marek Chlup

Beneš, Němci a Brněnský odsun

14.4.2010 v 20:35 | Karma: 17,29

Marek Chlup

Jiří z Ráje

29.3.2010 v 21:42 | Karma: 30,77

Marek Chlup

Právo na stávku

23.2.2010 v 21:38 | Karma: 30,98