Invalidita

Kdo a proč má nárok na invaliditu? Jak se ji dá získat a čím začít? Je to jedna z nejčastějších otázek kterou kladou... ukrajinské pacienty praktickému lékaři

Zdaleka ne každý uprchlík má zájem o registrace o praktického lékaře. Většinou potřebují výpis ze zdravotnické dokumentaci před nástupem do zaměstnání, špatně se cítí a chtějí vyšetření a ten třetí nejčastější důvod že nechtějí pracovat. Oprávněně nebo ne to je další otázka.

A to před to že praktický lékař na získání invalidity vliv nemá. Při závažném zhoršení zdravotního stavu a nemožnosti vykonávat zaměstnání člověk by měl se obrátit na sociálku. Podat žádost a až pak sociálka se obrátí na praktického lékaře s žádosti o posouzení zdravotního stavu. Žádost není nějak extra složitá, popíšu jen to co vidím. Jestli fungují ruce a nohy, pokud napíšu že pacient je dementní tak musím k tomu mít podklad, vyplněný MMSE test. Stejně důležitější jsou zprávy od specialistů.

Dle zákona nárok na invalidní důchod má jen ten cizinec, který odpracoval v České republice alespoň pět let. Jestli se to dodržuje, tak to nevím. Ale co ve skutečnosti určitě funguje, tak zpráva na úřad práce, že kvůli zdravotním stavu člověk má omezení v práce. Například nemůže zvedat těžká břemena nad 2kg. Pokud k tomu neumí Český tak kam ho pošlou? Nikam. Práce pro něj nebude a může klidně pobírat dávky. Anebo mu bude prodloužena doba po kterou stát platí pojištění a dává příspěvek na bydlení.

U některých lidí to opravdu nejde jinak. Když ke mě přivezou invalidu na vozíku nebo babičku která si myslí že je na Ukrajině a je ji deset let tak zprávu napíšu.

Horší je když přijde člověk s ukrajinským průkazem že je invalida. Ale na něm není nic vidět. Například řekne že měl infarkt. Dávno. Malý. EKG v normě, pošlu ho pro jistotu na ECHO - také v normě. Vyžádám pacienta ať mi donese dokumentaci z Ukrajiny a zjistím že před několika lety měl nonSTEMI infarkt (odezní bez následku) a dostal včas stent. Z našeho pohledu je naprosto zdrávy ani kardiolog ho nechce sledovat. Ale pacient trvá že pracovat nemůže, že mu to neděla dobře. Upřímně řečeno mi to také dobře nedělá. Zvlášť když musím vstávat na šestou nebo zdržím se v práci do dvaadvacátí.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Alina Čertilina | pátek 8.12.2023 9:10 | karma článku: 20,77 | přečteno: 567x
  • Další články autora

Alina Čertilina

Onkologie II

30.12.2023 v 17:56 | Karma: 6,21

Alina Čertilina

Zdravotní pojištění

27.12.2023 v 10:00 | Karma: 6,12

Alina Čertilina

Opiáty

13.12.2023 v 18:11 | Karma: 5,63

Alina Čertilina

Očkování

12.12.2023 v 18:00 | Karma: 9,03

Alina Čertilina

HIV

11.12.2023 v 10:07 | Karma: 5,62