Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Umění dalšího kroku

A co dál? To bývá častá otázka, když se krok za krokem učíte nějakému novému cvičení, nové metodě apod. Učitel vám většinou řekne, co máte udělat a pak kontroluje, jestli jste to udělali správně. Ale protože nevíte, jak pokračovat dál, tak se zaseknete na místě a čekáte na další „povel“. Pokud vás vede učitel, jste si téměř na sto procent jisti, že vám další krok ukáže a vy budete pokračovat dál. Co ale, když učitele nemáte? Jaký bude váš další krok? Jaký je ten další tah, který vás má opět posunout o něco blíže k cíli?

V tomto okamžiku se mnoho lidí ocitá v pasti. Možná, že si dokonale naplánovali i načasovali svůj krok kupředu, ale zapomněli na ten pověstný a velmi důležitý „druhý“ krok. Určitě jste v životě takových prvních kroků bez rozmyšlených dalších kroků udělali v životě hodně. Někteří dokonce žijí způsobem, že udělají první krok s tím, že „pak se uvidí“. I to je možný způsob, ale musíte být připraveni na všechny možné situace, které mohou nastat a nesmíte být předem fixováni na určitý výsledek. Taková cesta do pouště může být zajímavým dobrodružstvím, kdy nebudete plánovat další kroky, ale jste předem připraveni např. umřít žízní, nebo se nechat přejet velbloudem J.

Pokud vám však o něco jde a chcete něčeho dosáhnout, pak je neplánování „dalšího kroku“ zbytečnou komplikací, kterou si přivodíte už jen tím, že jste daný krok nenaplánovali. Proto vždy, když se do něčeho pouštíte, naplánujte si předem alespoň dva kroky: první a „další“. Týká se to soukromého i profesního života. V soukromí to mohou být věci jako např.: první krok svatba, další krok nastěhování se do společného nového bytu. Při cestování to může být: přistání na letišti jako první krok, ubytování se v předem zamluveném hotelu jako druhý krok. V profesním životě to může být např.: prezentace nabídky jako krok první, žádost o zakázku jako krok druhý apod.

Musíte být v každé situaci připraveni na to co bude (jak říkají Angličané) „NEXT“. Pokud totiž budete vždy plánovat minimálně dva kroky dopředu, neplánujete již jen kroky, ale tvoříte cestu. A to je úplně jiná energie. Krok vás posune o kousek dál. Ale cesta……to je energie vedoucí k cíli. Je to energie plynutí, tj. cesty bez překážek. Důležité je vědět, že plynutí, tj. energie elementu voda, má rádo pravidla, která toto plynutí vedou stále dál – a to jsou právě plány. Navíc, úspěšná cesta musí mít návaznost, tj. každý další

krok musí navazovat na krok předchozí a musí z něj vycházet. Pak jde o plynutí, volnou cestu k vašemu cíli. Představte si např. že pozvete svého partnera do kina (krok první) a před kinem mu sdělíte, že jste se rozhodli jít do restaurace na večeři. Tento druhý krok již nenavazuje na předchozí pozvání do kina. Proto tento druhý krok způsobí chaos, zmatek a dokonce může celou cestu zablokovat (partner do restaurace jít nechce apod.). Proto vždy dbejte na to, aby každý krok navazoval a vycházel z předchozího kroku. Tím právě zabezpečíte volné plynutí energie k předem stanovenému cíli. Tím se vyhnete velkému množství komplikací na vaší cestě. Zažijete méně nepříjemných překvapení, méně stresů apod.

Vzhledem k tomu, že jsme určili, že plán je energie kovu, což jsou pravidla, pak nezapomínejte na to, že pravidla se nejen stanovují, ale také vyhlašují. Takže o svých dalších krocích vždy informujte všechny, kterých se to bude týkat. Pokud to neuděláte, může se opět stát to, že překvapení lidé vám v cestě budou dělat problémy. Čím lépe si svojí cestu předem nastavíte, tím lépe se pak můžete nechat unášet její cestou ke svému cíli, aniž byste se u toho sami museli namáhat. Využívejte moudrosti Wu Wei – konání nekonáním. Nechte za sebe působit všechny energie, které máte k dispozici – energie času, prostoru a člověka (lidí kolem vás). Čím více těchto energií využijete, tím méně budete investovat svoji vlastní energii. Tím si posilujete zdraví a prodlužujete život.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: jirka černák | úterý 11.3.2014 11:13 | karma článku: 3,78 | přečteno: 222x
  • Další články autora

jirka černák

Jak porodit zdravé dítě?

Lékaři se chlubí svými (až téměř) zázraky, že dokáží udržet při životě novorozeně i když přijde na svět jen po velmi krátkém těhotenství. Takové děti se téměř vejdou do dlaně dospělého člověka a díky péči lékařů a vyspělé technice dokáží přežít.

12.5.2014 v 8:43 | Karma: 7,33 | Přečteno: 716x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Jak zůstat zdravý

Přístup naší civilizace ke zdraví je dosti „nemocné“. Dlouhá léta se vědci a lékaři zabývali hlavně tím, jak léčit nemoci, jak je vyhubit a ničit. V tomto ohledu lidé dosáhli opravdu velkých úspěchů. Některé zákeřné nemoci se podařilo vymýtit, některé velmi omezit. U dalších nemocí se podařilo najít vhodné léčby, takže lidé se jich nemusí obávat jako dříve. V tomto ohledu asi nelze nic vědě ani lékařům nic vyčítat.

7.5.2014 v 17:41 | Karma: 9,83 | Přečteno: 618x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Citrusy - dobré pro zdraví až teď

Pomeranče a další citrusy má většina lidí spojené hlavně s obdobím zimy a Vánoc. Lidé je v této době konzumují hlavně pro doplnění chybějících vitamínů. Bohužel ale absolutně opomíjejí jeden zásadní fakt: kdy, kde a proč citrusy rostou. Citrusy najdete jen v teplých krajích a rostou v období vysokých teplot, tedy v létě. Máte snad pocit, že rostou v létě proto, abychom je konzumovali v zimě? Proč tedy rostou v jižních krajích a v horkém létě? Protože jejich hlavní funkcí je ochlazovat. Jejich konzumací se člověk ochlazuje a tím harmonizuje vysoké letní teploty. Pomáhá tak svému tělu se s horkem lépe vyrovnat. Tělo tak nemusí vynakládat tolik své vlastní energie k ochlazení.

7.5.2014 v 15:40 | Karma: 11,00 | Přečteno: 836x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Jste stále vyčerpaní?

Posilujte svoji energii! Vyčerpáním své energie oslabujete své zdraví a zkracujete si život. Život každého člověka prochází navíc různými etapami. Tyto etapy jsou různé náročné na vydávání energie.

17.4.2014 v 9:27 | Karma: 7,38 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Farmářské trhy

Je již sezóna farmářský trhů. Měli byste ve svém okolí vyrazit na „průzkum“, kde a jaké potraviny farmáři nabízejí. Protože potraviny jsou zdrojem vaší aktivní energie, je správný výběr potravin opravdu klíčový nejen pro vaše zdraví, ale také pro vaši dlouhověkost.

16.4.2014 v 17:25 | Karma: 8,75 | Přečteno: 613x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  22:09

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Rusko spouští výrobu dříve zakázaných raket středního a krátkého doletu

6. května 2024  22:08

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, uvedl server Meduza s...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Za další případ pohrdání vás můžu poslat do vězení, varoval soudce Trumpa

6. května 2024  20:17

Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem v pondělí rozhodl, že americký exprezident...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 880x
Founder of HAPPINESS ACADEMY
(First Happiness Education in CR)
Chief Happiness Officer - first in Czech Republic :)
ČERNÁK INTERIOR DESIGN - consultant
START-UP ADVISOR
Coach, Speaker, Writer
Holistic Alternative Positive Psychology
Feng Shui Advisor
Yi Jing (I-Ťing) Consultant
Personal and company advancement
Helping people and companies achieve fulfilment, balance and growth in their lives and business, create pleasant living and working environment and experience happiness

Specialties: Holistic Alternative Positive Psychology, Consulting, Coaching, Yi Jing (I-Ťing), Feng Shui, Chinese Cosmology, Reiki, Psychology, Marketing, Communication

Seznam rubrik