Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Novoroční předsevzetí

Novoročnípředsevzetí je velké téma nového roku. Jeto začátek nové, dlouhé etapy. Dokonce máme jaksi vžito, že své úsilí,výsledky, úspěchy či neúspěchy měříme vždy z hlediska roku. Hovoříme o úspěšnémroce, tragickém roce, říkáme: „To byl dobrý/špatný rok.“ apod. Takže s každýrokem je také jakési velké očekávání, jaký rok to bude. Co vám přinese. Ale jenmálo lidí si uvědomuje, že rok jim sám jako takový nepřinese nic. Vše si musí„jaksi“ přinést sami J.Co vám ale rok poskytuje? POTENCIÁL. Dává vám možnosti jak pozitivní taknegativní.

. Pokud umíte tyto možnosti dopředu zjistit, pak se máte orientovat na ty pozitivní a těm negativním se pokud možno vyhnout. Pokud vám tedy rok přináší velký potenciál aktivity (jako rok 2014), není moc dobré si do novoročního předsevzetí dávat něco, co je naopak pasivní. Ke splnění takového předsevzetí vám tento rok moc nepomůže. Pokud ale vymyslíte předsevzetí, které může čerpat s pozitivních energií roku, pak jeho splnění bude o to jednodušší.

Mnoho lidí je vůči novoročním předsevzetím skeptická. Možná to již několikrát zkoušeli a nikdy to nevyšlo. Nebo to jen slyšeli od lidí kolem, že se jim to nikdy nepodařilo splnit a tak to ani sami nezkusí. Bohužel, u novoročního předsevzetí je již tak hodně negativní energie, že jen ten název: novoroční předsevzetí u mnoha lidí sám evokuje nezdar. Lidé mají tendenci říkat: „No jo, když sis to dal jako novoroční předsevzetí, tak to určitě nevyjde….“. Tím je samozřejmě síla takového předsevzetí velmi oslabena hned od začátku. Protože do toho vstupujete s tím, že je stejně velká pravděpodobnost, že se to nesplní a tak do toho hned dáte poraženeckou energii. A když vstupujete do „zápasu“ jako poražený, tak také jako poražený ze zápasu odejdete.

Pojďme však nyní hovořit o tom, jak si vytvořit předsevzetí na rok 2014. Neříkejme mu novoroční. Uvědomte si, že předsevzetí je rozhodnutí. Rozhodnutí něco udělat a něčeho dosáhnout. Vnímejte teď, co říkám: něco udělat a něčeho dosáhnout. Jsou tu dvě slova: udělat a dosáhnout. První je udělat a druhé je dosáhnout. A přesně to je i návod jak rozhodnutí splnit. Musíte nejprve konat a tím konáním dospět k cíli. Zároveň vám to jasně říká, že musíte stanovit dvě věci: cíl (dosáhnout), ale i způsob, jako ho dosáhnout (udělat).

Tady se už dostáváme k umění stanovení cíle. Otázkou je, co je to cíl jako takový? Cíl, kterého umíte dosáhnout. Cíl, který je pro vás vhodný. A jaký cíl je pro vás vhodný? O tom jsme v HAPPYWEEKu již také několikrát hovořili. Cíl (to, co chceme) musí být vždy to, s čím se cítíme lépe, když toho dosáhneme, než před tím. Pokud si stanovíte cíl, který nezlepší vaši situaci a nepřinese více radosti a štěstí do života, pak to není cíl, ale propast, do které se zbytečně propadne spousty energie, kterou jste věnovali na jeho dosažení.

Cílem nesmí být získávání věcí. Ty do života jako takového štěstí nepřináší. Ano, určitě budete nadšení, když se vám splní váš sen a získáte nové auto, po kterém toužíte. Jak ale takové nadšení dlouho vydrží? Do chvíle, než uvidíte někde hezčí auto? Pak se totiž to auto, po kterém jste snili, stane zdrojem vašeho neštěstí, protože již neodpovídá tomu hezčímu autu. Takže rozhodně cílem nemá být věc, či člověk (to samé platí i o hledání partnera). My jsme si říkali, že v životě vše začíná cestou, misí, kterou zde v životě chceme vykonat. U každého je jiná. Na konci této mise, cesty má být jasná vize, která odpovídá této cestě. Proto každý cíl musí odpovídat vaší cestě. Jinak vám štěstí nepřinese, rozhodně ne dlouhodobě. Takže šťastný život nepřináší dosažení věci. Co ale dělá život šťastným je RŮST, POSTUP dopředu a výš. Je to jeden ze základních pilířů štěstí (naplnění, rovnováha, růst). Takže nejde o to získat něco, ale dostat se „někam“ ve svém životě. Stát se někým v životě. Růst a postup má být trvalý a proto i štěstí zde je trvalé.


1.Nestanovujte si za cíl získání určité věci, ale moment, kam se chcete posunout, kým se chcete stát
1.Chci být mladou atraktivní ženou a k tomu potřebuji zhubnout o 5 kilo
2.Chci být úspěšný finanční ředitel a k jeho „image“ patří toto luxusní auto
3.Chci být úspěšný hokejista a ti trénují 4 hodiny každý den
4.Apod.
2.Vaším cílem musí být jen to, co doopravdy (ze srdce) chcete. Musí to být vize, která je větší, než vy sami. Opět vás musí posunout někam dál. Nestačí si říci: přestanu kouřit. Musíte si říci, že se stanete člověkem, který pečuje o své zdraví a chce žít déle než průměrní lidé. A k tomu určitě patří i to, že přestanete kouřit. Důležité je, aby vás ta vize NADCHLA. Musí to být něco, kvůli čemu každé ráno rádi vstanete a budete se těšit na to, že opět můžete tento den se své vizi přiblížit. Taková vize vás musí k sobě PŘITAHOVAT. Pokud se do toho musíte nutit, pak to není ta pravá vize. Vzpomeňte si na své období zamilovanosti, kdy jste spatřili toho druhého a vše vás k němu táhlo. Nemohli jste se dočkat rána, až ho/ji zase uvidíte. To je vize, to je správný cíl. Musí vás PŘITAHOVAT. Pak vás dosahování takové cíle nevyčerpá, naopak, bude vás nabíjet svoji energií. Pokud se musíte nutit, pak do toho dáváte jen svoji energii a žádnou nezískáváte zpět. Navíc nutit se k něčemu vyžaduje sílu vůle a ta má tendenci se brzy vyčerpat.
3.Pokud máte tu správnou vizi, pak vás musí přitahovat každý den. Každý den vás nutí k tomu, abyste pro to něco udělali. Budete chtít o tom s každým mluvit, budete na to každou chvíli myslet, budete si dávat obrázky své vize všude kolem sebe, protože najednou zjistíte, že bez kontaktu s vaší vizí ani nemůžete být. Tak začnete svojí vizí žít. A jakmile to uděláte, začnou se dít věci sami. Najednou začnete potkávat ty správné lidi, dostávat ty správné nabídky apod. A tak aniž byste měli podrobný plán (i když i ten je vhodný), zjistíte, že se ke své vizi posouváte každý den, aniž byste pro to museli něco dělat. Máte pocit, že se to děje samo. A to je přesně ten moment, kterému se říká WU WEI (konej nekonáním) a který zde na západě je nepochopen. Zde si všichni myslí, že když nebudou tvrdě makat (nebo krást L), tak nic nezískají. Ale tady jde o to přesně vědět, co chcete, naladit se na tuto energii, tím tou věcí začnete žít a vše se pak opravdu poskládá samo. Co vy proto musíte udělat je vybrat vizi a žít jejím životem. Ono to není žádné kouzlo. Náš mozek tak prostě pracuje. Pokud mu zadáte, že je pro vás něco důležité, tak mozek začne věnovat více pozornosti všemu, co s tou důležitou věcí souvisí. Tím pak máte pocit, že se vám dějí věci, které se vám před tím neděly. Ale děly, vy jste si jich ale nevšímali. Nyní je bystře sledujete. Vyzkoušejte si to. Řekněte si cestou do práce, že vás zajímají auta značky Audi. Pak budete sledovat ulice a uvědomíte si, že tolik Audi jste před tím neviděli. Ale není to o tom, že by ten den najednou všichni začali jezdit v Audi. To jen vy jim věnujete větší pozornost. A tak to funguje i při dosahování vaší vize.
4.Vize musí zvýšit váš standard, musí vás posunout výš a dál. Jen tak budete žít šťastný život. Proto získání nového auta nemůže být jen o autu samotném. Může to ale být např. o tom, že chcete zlepšit své společenské postavení.
5.MUSÍTE – to je ten pocit, který musíte mít. MUSÍM!!!!!!! Opět takto funguje náš mozek. Pokud víte, že musíte, mozek vždy vymyslí cestu, jak se tam dostat. Prostě MUSÍ. Neexistuje cesta k cíli přes: měl bych, mělo by se, rád bych, to by se mi líbilo…… Vaše chtění musí přerůst v MUSÍM.

Hlavně to se svými předsevzetími nepřehánějte. Buďte snílky, ale zároveň stůjte nohama na zemi. Buďte realisté. Nejhorší je, když si dáte za cíl něco nereálného a vy jste pak velmi zklamaní. Ztrácíte sebedůvěru, sílu i energii. Nedávejte si velmi vzdálené vize. Raději postupujte kupředu krůček po krůčku.

Autor: jirka černák | úterý 7.1.2014 15:41 | karma článku: 5,46 | přečteno: 294x
  • Další články autora

jirka černák

Jak porodit zdravé dítě?

Lékaři se chlubí svými (až téměř) zázraky, že dokáží udržet při životě novorozeně i když přijde na svět jen po velmi krátkém těhotenství. Takové děti se téměř vejdou do dlaně dospělého člověka a díky péči lékařů a vyspělé technice dokáží přežít.

12.5.2014 v 8:43 | Karma: 7,33 | Přečteno: 716x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Jak zůstat zdravý

Přístup naší civilizace ke zdraví je dosti „nemocné“. Dlouhá léta se vědci a lékaři zabývali hlavně tím, jak léčit nemoci, jak je vyhubit a ničit. V tomto ohledu lidé dosáhli opravdu velkých úspěchů. Některé zákeřné nemoci se podařilo vymýtit, některé velmi omezit. U dalších nemocí se podařilo najít vhodné léčby, takže lidé se jich nemusí obávat jako dříve. V tomto ohledu asi nelze nic vědě ani lékařům nic vyčítat.

7.5.2014 v 17:41 | Karma: 9,83 | Přečteno: 618x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Citrusy - dobré pro zdraví až teď

Pomeranče a další citrusy má většina lidí spojené hlavně s obdobím zimy a Vánoc. Lidé je v této době konzumují hlavně pro doplnění chybějících vitamínů. Bohužel ale absolutně opomíjejí jeden zásadní fakt: kdy, kde a proč citrusy rostou. Citrusy najdete jen v teplých krajích a rostou v období vysokých teplot, tedy v létě. Máte snad pocit, že rostou v létě proto, abychom je konzumovali v zimě? Proč tedy rostou v jižních krajích a v horkém létě? Protože jejich hlavní funkcí je ochlazovat. Jejich konzumací se člověk ochlazuje a tím harmonizuje vysoké letní teploty. Pomáhá tak svému tělu se s horkem lépe vyrovnat. Tělo tak nemusí vynakládat tolik své vlastní energie k ochlazení.

7.5.2014 v 15:40 | Karma: 11,00 | Přečteno: 836x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Jste stále vyčerpaní?

Posilujte svoji energii! Vyčerpáním své energie oslabujete své zdraví a zkracujete si život. Život každého člověka prochází navíc různými etapami. Tyto etapy jsou různé náročné na vydávání energie.

17.4.2014 v 9:27 | Karma: 7,38 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Farmářské trhy

Je již sezóna farmářský trhů. Měli byste ve svém okolí vyrazit na „průzkum“, kde a jaké potraviny farmáři nabízejí. Protože potraviny jsou zdrojem vaší aktivní energie, je správný výběr potravin opravdu klíčový nejen pro vaše zdraví, ale také pro vaši dlouhověkost.

16.4.2014 v 17:25 | Karma: 8,75 | Přečteno: 613x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 880x
Founder of HAPPINESS ACADEMY
(First Happiness Education in CR)
Chief Happiness Officer - first in Czech Republic :)
ČERNÁK INTERIOR DESIGN - consultant
START-UP ADVISOR
Coach, Speaker, Writer
Holistic Alternative Positive Psychology
Feng Shui Advisor
Yi Jing (I-Ťing) Consultant
Personal and company advancement
Helping people and companies achieve fulfilment, balance and growth in their lives and business, create pleasant living and working environment and experience happiness

Specialties: Holistic Alternative Positive Psychology, Consulting, Coaching, Yi Jing (I-Ťing), Feng Shui, Chinese Cosmology, Reiki, Psychology, Marketing, Communication

Seznam rubrik