Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Feng Shui – Vztahy a bydlení – Gua 2 (Seriál článků o bydlení podle

V jedenáctém díle si představíme Gua 2, sektor, který působí na vztahy v našem životě.Gua 2 je sektor, který (rozdělíme-li byt na 9 stejných dílů) se nachází v prostoru v pravém horním rohu půdorysu ve směru od vchodu do bytu (domu). Gua 2 jsou však i všechna ostatní místa v bytě (domě), kde si vytváříme tzv. „hnízda“. Takže to může být např. naše oblíbené křeslo, sedačka, kde se rádi „zahnízdíme“, postel atd.

Ba Gua

Pozor na to, že vztahem rozumíme velmi úzký (familiární) vztah mezi dvěmi jedničkami/entitami (tj. 1+1). Je-li tento vztah velmi silný (je-li mu věnována až přílišná pozornost), nedokáží si pak tito jedinci (ani jako dvojice) vytvářet vztahy se svým okolím a tak v životě pokračovat v dalším Gua (máme celkem 9 Gua života). Např. v Gua 3 (povíme si více v dalším díle) jsou vztahy k rodičům, předkům. Jeli vztah v Gua 2 velmi silný, pak se většinou oslabuje Gua 3 právě ve vazbě na rodiče atd. Takže je opravdu dobré znát všechny aspekty Gua 2 jak v prostoru, tak i v celém životě, protože nám život mohou velmi komplikovat (a kdo nemá dnes nějakým způsobem komplikované vztahy?).
Obecně se dá říci, že posílením Gua 2 posílíme vztah (tj. více se na něj zaměříme – otázkou je, jestli to chceme) a naopak oslabením Gua 2 nevěnujeme pak vztahům tak velkou pozornost. Musíme si uvědomit, že posílíme-li Gua 2, tak si jakoby na vztah posvítíme. Ale tím si posvítíme nejen na to krásné, ale i na to negativní. A někdy je pro vztah lepší některé věci „nevidět“.
Gua 2 patří k elementu země, takže toto Gua posílíme vším, co k zemi patří. Např.: barvy v odstínech od tmavě hnědé po světle pískovou, tvary nízké, horizontální, čtverce, krychle, misky, ošatky, vše, co nějakým způsobem působí jako hnízdo, keramika, hlína, kameny atd. Dále Gua 2 je „sudá energie“, takže vše ve dvojicích. Ale pozor: vztah není nikdy vztahem dvou rovnocenných entit. Každý je ve vztahu individuální (žena je ženou, muž mužem, i v případě homosexuálních párů je každý odlišný). Proto když do prostoru dáváme „dvojice“, tak na stejném základě, ale každou věc jinou. Např. ne dvě jablka, ale jedno jablko a jednu hrušku (společná báze je ovoce, ale každé je jiné), když dvě svíčky, tak jednu vysokou, druhou nižší (mohou být i barevně odlišené), fotka partnerů (ale jen té dvojice, bez dětí, bez přátel atd.) apod. Sudá také znamená symetrii. Takže symetrické uspořádání věcí v Gua 2 ho posiluje.
Je důležité si uvědomit, že Gua 2 v prostoru není pouze „ten čtverec/obdélník“ v vzdáleném pravém rohu ve směru ode dveří, ale také každé místo, které jako „hnízdo“ používáme.
Vztah většinou chápeme jako vztah ženy a muže, tj. Jin a Jang. Aby byl vztah rovnovážný, je důležité, aby Jin a Jang v Gua 2 byl co nejvíce vyrovnaný. Převažuje-li hodně Jang, může být ve vztahu dominantní muž, je-li silnější Jin, pak může „vládnout“ žena. V rámci vztahu je tak důležité si také ujasnit, kdo má ve vztahu mít silnější pozici. Historicky to býval muž. V dnešní době však stále více prosazujeme rovnost. Otázkou je, dělá-li to vztahům dobře. Každá žena je od přírody jinová a muž jangový. Je to přirozené, je to zákon přírody a my s ním musíme počítat. Jsou-li však role ve vztahu prohozeny, tj. „vládne“ žena, pak ona bude tou jangovou silou…. Takže práce s Gua 2 může být opravdu někdy komplikovaná a proto se doporučuje (nevyžaduje-li to situace jinak) Gua 2 držet utlumené, vyrovnané a moc ho neposilovat.
V příštím díle si představíme jak náš byt či dům může ovlivnit vazbu na rodiče, naši návaznost na tradice atd..
Zajímá-li vás toto téma, můžete se také přihlásit do naší školy Feng Shui, která začíná v září na dasa@byu.cz nebo na tel. 602 556 479.
Ing. Jiří Černák
Poradce Feng Shui
jirka@byu.cz
602 556 359

Autor: jirka černák | středa 4.8.2010 12:02 | karma článku: 7,95 | přečteno: 1210x
  • Další články autora

jirka černák

Jak porodit zdravé dítě?

Lékaři se chlubí svými (až téměř) zázraky, že dokáží udržet při životě novorozeně i když přijde na svět jen po velmi krátkém těhotenství. Takové děti se téměř vejdou do dlaně dospělého člověka a díky péči lékařů a vyspělé technice dokáží přežít.

12.5.2014 v 8:43 | Karma: 7,33 | Přečteno: 716x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Jak zůstat zdravý

Přístup naší civilizace ke zdraví je dosti „nemocné“. Dlouhá léta se vědci a lékaři zabývali hlavně tím, jak léčit nemoci, jak je vyhubit a ničit. V tomto ohledu lidé dosáhli opravdu velkých úspěchů. Některé zákeřné nemoci se podařilo vymýtit, některé velmi omezit. U dalších nemocí se podařilo najít vhodné léčby, takže lidé se jich nemusí obávat jako dříve. V tomto ohledu asi nelze nic vědě ani lékařům nic vyčítat.

7.5.2014 v 17:41 | Karma: 9,83 | Přečteno: 618x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Citrusy - dobré pro zdraví až teď

Pomeranče a další citrusy má většina lidí spojené hlavně s obdobím zimy a Vánoc. Lidé je v této době konzumují hlavně pro doplnění chybějících vitamínů. Bohužel ale absolutně opomíjejí jeden zásadní fakt: kdy, kde a proč citrusy rostou. Citrusy najdete jen v teplých krajích a rostou v období vysokých teplot, tedy v létě. Máte snad pocit, že rostou v létě proto, abychom je konzumovali v zimě? Proč tedy rostou v jižních krajích a v horkém létě? Protože jejich hlavní funkcí je ochlazovat. Jejich konzumací se člověk ochlazuje a tím harmonizuje vysoké letní teploty. Pomáhá tak svému tělu se s horkem lépe vyrovnat. Tělo tak nemusí vynakládat tolik své vlastní energie k ochlazení.

7.5.2014 v 15:40 | Karma: 11,00 | Přečteno: 836x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Jste stále vyčerpaní?

Posilujte svoji energii! Vyčerpáním své energie oslabujete své zdraví a zkracujete si život. Život každého člověka prochází navíc různými etapami. Tyto etapy jsou různé náročné na vydávání energie.

17.4.2014 v 9:27 | Karma: 7,38 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Farmářské trhy

Je již sezóna farmářský trhů. Měli byste ve svém okolí vyrazit na „průzkum“, kde a jaké potraviny farmáři nabízejí. Protože potraviny jsou zdrojem vaší aktivní energie, je správný výběr potravin opravdu klíčový nejen pro vaše zdraví, ale také pro vaši dlouhověkost.

16.4.2014 v 17:25 | Karma: 8,75 | Přečteno: 613x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Město duchů Kirjat Šmona. Ostřelovaný sever Izraele, o němž se nemluví

23. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Domy zničené raketami a dělostřeleckými granáty, žáci, kteří nemohou složit maturitu, požáry...

Rajchl má sponzory, kteří o darech nic nevědí. Pokud jdou vůbec dohledat

23. června 2024

Premium Strany a koalice musely tři dny před evropskými volbami zveřejnit na svých webových stránkách...

Prach bitvy opláchl v Suezu, jeho fotka stvrdila bleskový triumf Izraele

23. června 2024

Seriál Izraelský voják s tmavýma očima a zářivým úsměvem se stal ze dne na den hrdinou svého národa....

Egypt odebral licence 16 firmám kvůli pouti do Mekky, klienti měli běžná víza

22. června 2024  21:50

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí v sobotu nařídil, aby bylo zbaveno licence šestnáct cestovních...

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 880x
Founder of HAPPINESS ACADEMY
(First Happiness Education in CR)
Chief Happiness Officer - first in Czech Republic :)
ČERNÁK INTERIOR DESIGN - consultant
START-UP ADVISOR
Coach, Speaker, Writer
Holistic Alternative Positive Psychology
Feng Shui Advisor
Yi Jing (I-Ťing) Consultant
Personal and company advancement
Helping people and companies achieve fulfilment, balance and growth in their lives and business, create pleasant living and working environment and experience happiness

Specialties: Holistic Alternative Positive Psychology, Consulting, Coaching, Yi Jing (I-Ťing), Feng Shui, Chinese Cosmology, Reiki, Psychology, Marketing, Communication

Seznam rubrik