Feng Shui – Bydlení s pocitem jistoty a bezpečí (Seriál článků o by

V sedmém díle si přiblížíme důležitost bezpečí našeho domova. Historicky nám obydlí mělo poskytovat ochranu. Proto se lidé vydávali na často i dlouhé putování, aby našli to správné místo pro svůj nový domov. Hledané místo mělo především poskytovat bezpečí. To je totiž jednou ze základních potřeb života.

Kdo by také chtěl bydlet v místě, kde se bojí o sebe, o své zdraví, o své blízké či o svojí budoucnost? Budeme-li s těmito pocity žít, pak si je tím i také můžeme přivolat do svého života. Jedno staré přísloví říká: „Nedívej se tam, kam nechceš jít“. Abychom se ve svém domě či bytě cítili opravdu co nejlépe, musí nám poskytovat pocit bezpečí a ochrany. K tomu slouží jedna z metod Feng Shui tzv. Pět zvířat.
Mezi pět zvířat patří: černá želva (element voda), zelený drak (element dřevo), bílý tygr (element kov), červený fénix (element oheň) a žlutý had (element země). Opět zde tedy máme našich pět elementů (dřevo, oheň, země, kov a voda). Želva nám má chránit záda. Tj. má být za námi. Želva má být za domem, aby ho chránila (např. kopec, vyšší dům, pevné stromy apod.), nebo za námi, když sedíme/ležíme. Takže např. sedačka má být zády u stěny, ne zády ke vchodu či oknu. To samé postel apod. Silná želva nám dodá pocit bezpečí, ochrany a jistoty. Díky ní máme „krytá záda“.  Je to ten samý důvod, kvůli kterému si lidé dříve hledali svá obydlí v jeskyních, protože ta jim dávala jistotu ochrany ze zadu.
Zelený drak by měl být (máme-li želvu v zádech) po naší levé straně. Drak nám chrání levý bok, zároveň nám však do života přinese velkorysost, radost a nadhled. Umožní nám mít život lehčí, nebudeme se tolik „topit“ v detailech a trápit se maličkostmi. Draka u domu může tvořit opět sousední dům, stromy, nebo vyšší plot (zeď) apod. V interiéru je to pak vyšší nábytek, vyšší rostliny. Bílý tygr nám pak chrání pravý bok a má na starosti naše bezpečí. Protože umí být tygr i agresivní, měl by být cca 1/3 velikosti draka, aby jeho agresivita byla pod kontrolou. U domu to může být keř, nižší zídka, skalka, nižší dům než dům nalevo od nás. V interiéru to pak jsou nižší skříňky, nižší rostliny apod.
Červený fénix je náš výhled do budoucna. Je to něco, na co se rádi koukáme a tím máme dobrý pocit z budoucnosti. Je ideální, je-li před domem pěkný výhled. Není-li to možné (např. městská zástavba apod.), je pak velmi důležité si vytvořit silného fénixe v interiéru. Tj. na zeď před sebe si např. umístíme obrázek, který je nám inspirací a který nám ukazuje to, co bychom v životě rádi měli, kam bychom rádi v životě (nebo v jeho současné etapě) „doletěli“.  
Žlutý had jsem potom já sám. Tj. ten, kdo prostor obývá. Had je umístěn ve středu. Tam by pak mělo být to, co charakterizuje mě, nebo hlavní funkce prostoru (na pozemku by tam měl být dům, v jídelně např. jídelní stůl apod.). Není-li možné mít ve středu hlavní funkci, pak je lepší nechat střed volný, aby nás ničím nezatěžkával.
Podaří-li se vám prostor přizpůsobit dle Pěti zvířat, budete se v něm cítit velmi příjemně, uvolněně, budete mít pocit bezpečí a ochrany. Tím z vás zmizí veškeré napětí, stres, strach. Tak vaše obydlí splní jednu ze svých základních funkcí.
V příštím díle si povíme o vlivu zeměpisných směrů na naše bydlení.
Těším se na vás příští pátek, tj. 25.6. 2010. Zajímá-li vás toto téma, můžete se také přihlásit do naší školy Feng Shui, která začíná v září na dasa@byu.cz nebo na tel. 602 556 479.
Ing. Jiří Černák
Poradce Feng Shui
jirka@byu.cz
602 556 359

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: jirka černák | pátek 18.6.2010 12:05 | karma článku: 10,15 | přečteno: 1237x
  • Další články autora

jirka černák

Jak porodit zdravé dítě?

12.5.2014 v 8:43 | Karma: 7,33

jirka černák

Jak zůstat zdravý

7.5.2014 v 17:41 | Karma: 9,83

jirka černák

Jste stále vyčerpaní?

17.4.2014 v 9:27 | Karma: 7,38

jirka černák

Farmářské trhy

16.4.2014 v 17:25 | Karma: 8,75