- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Rozhodně doporučujeme, abyste vyměnili zdroj svých potravin, pokud je nakupujete ve
supermarketech či hypermarketech. Jejich systém prodeje není zaměřen na
kvalitu, ale na množství. Proto potraviny z těchto obchodů nejsou vždy to
nejlepší jako zdroj vaší zdravé energie. Samozřejmě je také důležité, abyste se
přesvědčili o kvalitě produktů, které nabízejí i farmáři. Není samozřejmě
farmář jako farmář. Vyzkoušejte různé potraviny od různých farmářů. Poptejte se
ve svém okolí a nechte si také doporučit od lidí, které již nějakou zkušenost s
farmáři mají.V čem je velká výhoda farmářů?
Základní výhodou je fakt, že farmáři musí dodržovat základní zákon, tj. zákon
Region/Sezona. Své produkty pěstují ve vašem regionu a tak jejich energie
nejvíce odpovídá vaší energii. Není tedy jablko jako jablko, mrkev jako mrkev.
Jablko pocházející s Čech či sousedních zemí, je pro vás daleko lepší, než
jablko dovezené z Jižní Ameriky. České jablko má v sobě energie, které
odpovídají vašemu stylu života. Stejně tak jako region, je důležitá i sezona.
Hodně potravin, které se pěstují ve velkém, pochází z různých období, které ne
vždy jsou přirozené jejich růstu. Pokud např. velkovýrobce pěstuje zeleninu či
ovoce v umělých podmínkách, pak je v nich obsažena i „umělá“ energie. Mrkev,
která vyroste ve skleníku v období zimy má v sobě opravdu jen mizivou energii.
Podstatou energie všech potravin (jak rostlinných tak i živočišných) je totiž
energie Slunce. Pokud potravina vyroste v době, kdy má Slunce jen pro nás jen
málo energie (podzim a zima), pak i tato potravina ji má málo. Proto je lepší v
zimě a nyní na jaře jíst uskladněnou zeleninu, která vyrostla v minulý rok v
létě, než čerstvou zeleninu, která byla vypěstována v zimě. Věnujte potravinám
velkou pozornost. Závisí na ní vaše zdraví i délka života.
Další články autora |