Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dáme jointa?

Nemyslím si, že mě jen tak něco rozhodí či překvapí. Na svůj věk toho mám už poměrně hodně za sebou, a tak jsem na ledacos zvyklá. Často se pohybuji v pánské společnosti, takže se umím smát i pánským vtipům, chápat jejich úhel pohledu či bez povšimnutí přejít jejich narážky. Který chlap si je čas od času neodpustí, že?

Nedávno mě ale opět jeden kolega dostal. Po poradě se na mě obrátil a prohodil: „ Kdy dáme jointa?“ Hlava plná pracovních povinností zbystřila, upřela jsem na něj pohled, opustila myšlenky, kterými jsem se zabývala, a začala přemýšlet nad tím, co právě řekl. Po těch letech, co se pohybuji v IT prostředí mezi ajťáky, bych měla být opravdu zvyklá a připravená na cokoliv. Kreativita mých kolegů ovšem někdy nezná mezí a já se neustále učím něčemu novému.

Měla jsem dobrou náladu, jen jsem zrovna řešila nejrůznější rozjednané marketingové povinnosti a ke vtipkování měla daleko. Můj výraz vypovídal v daný moment asi za vše a kolega mě evidentně nechtěl trápit. Vlastně se chtěl jen pohnout kupředu s jednou z plánovaných aktivit. „No, myslel jsem, kdy dáme ten JOINT WEBINAR (překlad z angličtiny „společný webinář“) s tím naším aliančním partnerem. Prostě jointa, ne?“ Pochopila jsem. Dostal mě. Musela jsem se upřímně a dlouze smát další originální ajťácké hlášce. Sama nejsem ajťačka, jen žena mezi ajťáky.

Originální hlášky slyším často a musím přiznat, že mě baví. „Držte mi palce, zítra to opravdu potřebujeme!“ A odpověď technicky orientovaného kolegy? „Even the fish fingers in my freezer are crossed for you! (Vol.překlad: I rybí prsty v mém mrazáku ti drží palce!)“. Nebo těhotná kolegyně? Té už nikdo neřekne jinak než „Dva v jednom.“ Pokud se kolegové zajímají o její termín porodu, diskuze je o „new version arrival“ (příchod nové verze). Civilistu nepolíbeného IT prostředím to může překvapit, ale v žádném případě to nejsou urážky. Je to jen specifický styl humoru, stejně jako anglikanismy  a ukázková hláška o tom, že bychom při práci v kanceláři uvítali windows (okna, tj. denní světlo). A když si kolega u obědu objednává "limonádu bez zinku", myslí tím samozřejmě domácí bezinkovou šťávu.

Přiznávám, že se stane, že v IT prostředí ještě někdy zažívám momenty, kdy nevím, o čem že se ti kolegové vlastně baví. O datacentrech, virtualizaci, cloudech, zálohování i obnově dat toho vím asi více než většina žen v mém okolí, ale stejně nejsem technický profík. Někdy požádám pány o vysvětlení, jindy potají studuji doma to, o čem se tak dlouze u té kávy vlastně bavili. A tak se není asi čemu divit, že občas takový plus bod v můj prospěch v převážně pánském kolektivu opravdu potěší...

Přesouváme se na schůzku přes půl Prahy, já za volantem a jeden z kolegů na sedadle spolujezdce. Asi na páté křižovatce to nevydrží a zeptá se: „Hele, proč ti to na každé křižovatce zdechne?“ Nejsem blonďatá, nejsem začátečník a ani se nepovažuji za úplně špatného řidiče. Naopak je mi potěšením řídit auto, když vedle mě sedí chlap. Ale jeho dotaz mě zaskočí, to bych od něj fakt nečekala! Odpověď byla jednoduchá. „Žiju ekologicky a využívám moderní technologie, ne? Mám systém Start-Stop snižující spotřebu paliva a emise CO2 vypínáním motoru při stání. Když zastavím na semaforech, motor se vypne, a když chci pokračovat v jízdě, motor automaticky naskočí...“ tak přesně v takový nevynucený moment je mi jednou za čas dopřáno, abych se i já, žena mezi ajťáky, mohla cítit alespoň na chvíli nad věcí či rovnocenná.

Celkově je práce mezi chlapy fajn a vlastně jsem vděčná, že právě díky nim a času, který pracovně mezi nimi strávím, už chápu ty „lidi z Marsu“ (myšleno mužské pohlaví), jejich úhel pohledu na život i jejich kompletně odlišné myšlení (od toho ženského). Ale o tom až zase třeba někdy příště...

PS: Dámy, práci v IT prostředí určitě doporučuji. Mimo jiné to má jednu zajímavou výhodu. Ať jste na jakékoliv akci, semináři či konferenci, na dámské záchody není nikdy fronta ;-) 

Autor: Eva Čerešňáková | středa 1.4.2015 8:49 | karma článku: 26,32 | přečteno: 4081x
  • Další články autora

Eva Čerešňáková

Vše zastaví ten, kdo nás přesahuje

Kdyby nám někdo ještě nedávno řekl, že se svět zastaví, neuvěřili bychom mu. Měli bychom ho za blázna. Nic se však neděje náhodou, a to, co se aktuálně děje, náhoda není. Jsou věci, které nás i naše myšlení přesahují.

6.4.2020 v 22:32 | Karma: 27,43 | Přečteno: 1625x | Diskuse| Společnost

Eva Čerešňáková

Italský roadtrip, Toskánsko - část I.

Toskánsko. Oblíbený italský region, který láká turisty z celého světa. Lákal i mě, mnoho let. Nebyl čas nebo bylo málo času, nebyly vhodné okolnosti, nešlo to. Snila jsem o cestě napříč Toskánskem,..

10.9.2018 v 7:40 | Karma: 14,69 | Přečteno: 520x | Diskuse| Cestování

Eva Čerešňáková

Láska. Bez předsudků, bez pochybností a bez podmínek...

Nejsem naivní ani nejsem přehnaný snílek. Střetů s realitou mám za sebou poměrně dost, ale přesto věřím v to, co je nejvíc. Věřím v sílu lásky. Věřím v lásku. Lásku bez předsudků, bez pochybností a bez podmínek.

29.1.2016 v 0:41 | Karma: 15,50 | Přečteno: 667x | Ostatní

Eva Čerešňáková

Životní lekce

Když vidím dopadající kapky deště, většinou se lehce pousměji. Samozřejmě mám daleko raději sluníčko a modrou oblohu, ale na zajímavou životní lekci, kterou jsem jednou od člověka bez vzdělání dostala, nikdy nezapomenu.

1.6.2015 v 20:25 | Karma: 12,70 | Přečteno: 400x | Diskuse| Ostatní

Eva Čerešňáková

Suma sumárum, rok 2014

Nejrůznější media nám přinášejí shrnutí událostí a významných momentů uplynulého roku. Ráda si projdu titulky, abych si připomenula, co se stalo, ale za daleko důležitější považuji ty moje významné, jedinečné, neopakovatelné a převratné momenty, jejichž rekapitulaci jsem se rozhodla věnovat více času než těm obecným. Vždyť, jsou to ty moje „highlights roku 2014“, které mě ovlivnily podstatně více než globální události. Jsou to ty události, které jsem si sama, na vlastní kůži prožila, a tak mi říkají vlastně násobně víc než politické převraty, vývoj ekonomiky a citlivé momenty pro ekonomický rozvoj nebo konflikty mezi státy.

31.12.2014 v 8:00 | Karma: 9,86 | Přečteno: 396x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18,  aktualizováno  13:34

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1631x
Energická, akční, komunikativní a někdy i zábavná. Vděčná za vše, co mi život dává...

Seznam rubrik