Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Suma sumárum, rok 2014

Nejrůznější media nám přinášejí shrnutí událostí a významných momentů uplynulého roku. Ráda si projdu titulky, abych si připomenula, co se stalo, ale za daleko důležitější považuji ty moje významné, jedinečné, neopakovatelné a převratné  momenty, jejichž rekapitulaci jsem se rozhodla věnovat více času než těm obecným. Vždyť, jsou to ty moje „highlights roku 2014“, které mě ovlivnily podstatně více než globální události. Jsou to ty události, které jsem si sama, na vlastní kůži prožila, a tak mi říkají vlastně násobně víc než politické převraty, vývoj ekonomiky a citlivé momenty pro ekonomický rozvoj nebo konflikty mezi státy.

Namísto toho, abych si pročítala články a sledovala videa zaměřená na shrnutí roku 2014, brouzdala statistikami nejbohatších podnikatelů, nejúspěšnějších firem i největších úpadků, jsem si otevřela láhev výborného vína, vypnula televizi, ztlumila telefon, odpojila se od internetu a začala si sumarizovat rok 2014. Ne na politické či ekonomické úrovni, neprocházela jsem sportovní výsledky našich reprezentantů, kteří za své tvrdé tréninky a disciplínu sbírají významná ocenění, ale zaměřila jsem se na sebe. Den po dnu, týden po týdnu, měsíc po měsíci jsem z paměti, jako z nějakých pomyslných přihrádek v knihovně, vytahovala krásné chvíle, jedinečné momenty i momenty, které výrazně ovlivnily jakýkoliv další vývoj mého soukromého či pracovního života. Je až neuvěřitelné, kolik se toho může za jeden rok udát.

Když se na ten svůj rok podívám, nelituji a nevracím se zpět „co by“, „kdyby“, ale přijímám fakta, která už nezměním.  Chybami se poučím, to je jasné (a pokud ne, tak si budu muset nabít čumák ještě jednou, dvakrát, třikrát, abych konečně pochopila), ale obecně nehledám to negativní, to špatné, ale soustřeďuji se na pozitiva. Každá mince má dvě strany a je jen na nás, na kterou se chceme dívat. Já v tom mám víc než jasno – odmítám kumulovat negativní energii a nebudu si stěžovat, naříkat a vnímat to, co se nepodařilo, co bylo jinak, co bylo špatně. Proč taky??? Je zásadně lepší uchopit vše z té pozitivní strany a uvědomit si, co se podařilo, kam jsem se posunula, co jsem zažila a jaké krásné momenty jsem prožila,...a ve vzpomínkách je prožívám znovu a znovu, s vděčností. Je toho tolik, za co by každý z nás měl být vděčný, a přece se tolik lidí soustřeďuje na to negativní, špatné, na to, co nemají, co jim chybí, aniž by si uvědomovali, co mají a jak se mají dobře. Pořád přeci patříme mezi světovou menšinu, která žije v nadbytku... ale ne každý to umí vnímat a je daleko jednodušší reptat a stěžovat si.

A k čemu jsem při sumarizaci roku 2014 došla? Kromě opětovného prožití krásných a neopakovatelných chvil jsem si uvědomila, jakou nesmírnou vděčnost pociťuji. 

Jsem vděčná za to, že jsem vždycky měla střechu nad hlavou. Je jedno, jestli jsem spala doma, v luxusním hotelu, starším penzionu nebo u přátel pod dekou na gauči, ale měla jsem kde spát. Jsem vděčná za to, že i když jsem někdy při zvonění budíku a brzkém vstávání brblala, měla jsem důvod vstávat. Jsem vděčná za to, že jsem vždycky měla co jíst. Jsem vlastně vděčná i za to, že i když přírůstek váhy nikdy nevidím ráda, že je to důsledek toho, že nemám hlad.

Jsem vděčná za to, že mám kolem sebe spoustu lidí, které zajímá, jak se mám...i třeba v momentech, kdy se mi nechce komunikovat, je tu spousta těch, kteří se po mně shánějí a nejsem jim lhostejná.  Jsem vděčná Bohu za to, že mi při oslabení organismu dává poznávat skutečnost, kolik mám běžně energie a síly. Jsem vděčná za to, že i když jsem někdy netrávila večer podle svých představ, ale seděla ještě po půlnoci u počítače, že jsem měla práci, která mě vyžadovala a která by se v daný moment bez mé participace neobešla. Jsem vděčná i za ty hodiny strávené v zácpách po Praze či na dálnici, protože to znamená, že se mám důvod někam přemísťovat a že mám v čem. Jsem vděčná za to, že jsem se mohla tak často smát, protože mám smysl pro humor a umím si dělat legraci i sama ze sebe. Je nesmírně krásné šířit pozitivní náladu a smích a já vím, že i když jsem musela některé momenty odlehčit, s úsměvem šlo všechno nakonec líp. Je toho vlastně tolik, za co můžeme projevit svoji vděčnost...

Pochopila jsem ale jednu důležitou věc – a to že jsem Bohu vděčná za všechno, co mi dal, ale i za to, co mi nedal, protože jedině on ví, co je pro mě nejlepší. A právě to dokáži vidět až zpětně, s odstupem.

Nevím, co přinese rok 2015, a nehledám to v křišťálové kouli ani v kartách, protože věřím v to, že my sami si volíme cestu, kterou se ubíráme za tím, co chceme, a jen my sami to svým přístupem a rozhodnutími můžeme ovlivnit. Rok 2015 tak nemusíme vnímat jen jako další rok plný ekonomických, politických a jiných událostí, ale jako rok plný vlastních neopakovatelných 365 dnů, které opět přinesou mnoho jedinečných momentů.

 

Autor: Eva Čerešňáková | středa 31.12.2014 8:00 | karma článku: 9,86 | přečteno: 396x
  • Další články autora

Eva Čerešňáková

Vše zastaví ten, kdo nás přesahuje

Kdyby nám někdo ještě nedávno řekl, že se svět zastaví, neuvěřili bychom mu. Měli bychom ho za blázna. Nic se však neděje náhodou, a to, co se aktuálně děje, náhoda není. Jsou věci, které nás i naše myšlení přesahují.

6.4.2020 v 22:32 | Karma: 27,43 | Přečteno: 1625x | Diskuse| Společnost

Eva Čerešňáková

Italský roadtrip, Toskánsko - část I.

Toskánsko. Oblíbený italský region, který láká turisty z celého světa. Lákal i mě, mnoho let. Nebyl čas nebo bylo málo času, nebyly vhodné okolnosti, nešlo to. Snila jsem o cestě napříč Toskánskem,..

10.9.2018 v 7:40 | Karma: 14,69 | Přečteno: 520x | Diskuse| Cestování

Eva Čerešňáková

Láska. Bez předsudků, bez pochybností a bez podmínek...

Nejsem naivní ani nejsem přehnaný snílek. Střetů s realitou mám za sebou poměrně dost, ale přesto věřím v to, co je nejvíc. Věřím v sílu lásky. Věřím v lásku. Lásku bez předsudků, bez pochybností a bez podmínek.

29.1.2016 v 0:41 | Karma: 15,50 | Přečteno: 667x | Ostatní

Eva Čerešňáková

Životní lekce

Když vidím dopadající kapky deště, většinou se lehce pousměji. Samozřejmě mám daleko raději sluníčko a modrou oblohu, ale na zajímavou životní lekci, kterou jsem jednou od člověka bez vzdělání dostala, nikdy nezapomenu.

1.6.2015 v 20:25 | Karma: 12,70 | Přečteno: 400x | Diskuse| Ostatní

Eva Čerešňáková

Dáme jointa?

Nemyslím si, že mě jen tak něco rozhodí či překvapí. Na svůj věk toho mám už poměrně hodně za sebou, a tak jsem na ledacos zvyklá. Často se pohybuji v pánské společnosti, takže se umím smát i pánským vtipům, chápat jejich úhel pohledu či bez povšimnutí přejít jejich narážky. Který chlap si je čas od času neodpustí, že?

1.4.2015 v 8:49 | Karma: 26,32 | Přečteno: 4081x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1631x
Energická, akční, komunikativní a někdy i zábavná. Vděčná za vše, co mi život dává...

Seznam rubrik