Profit versus etika, aneb propouštění v Čechách

Myslíte, že musíte být individum práce se štítící, pracovní dobu nedodržující, kverulant, klienty nemilovaný a zisk svému chlebodárci nepřinášející, abyste ve výborně prosperující společnosti ztratili práci? Omyl.Pokrok se řítí ne

Připravovány jsou o to déle za přísného utajení pro pěšáky, kteří zatím plní a přeplňují své našponované osobní plány. Všechno dole šlape jako na drátkách, jen v horních patrech, kam dopadají největší odlesky slávy, přemýšlejí, jak být ještě slavnější. Hlavně ti, kteří do horního patra přijdou nově a potřebují, aby odlesky byly ještě oslnivější, mají ďábelské nápady pro své zviditelnění a následnou glorifikaci. Vždyť po chystané fúzi budou mít jako úspěšní reformátoři připraveno ještě vypolstrovanější křeslo v ještě vyšším patře.

Jak se to dělá? –účel světí prostředky. Na začátku roku se jednu krásnou sobotu svolá celá společnost do obrovského reprezentativního prostředí, třeba Kongresového centra, je zajištěn kulturní program, známá televizní moderátorka, bohatý raut a hlavně řečnický projev šéfa .

Zhodnotí se úspěchy, vyčíslí zisky a mezitím je zmínka, že do vánoc se mnohé změní.

No takových projevů už jste slyšeli stovky, přece se nebudete zneklidňovat takovou banalitou. Neděje se nic. Zdánlivě. Z pololetní porady ředitelů už ten váš přijíždí mírně řečeno šokovaný.

Byl proveden mimořádný audit, který dokázal ztrátovost celé jedné divize společnosti. Té, která se zabývá péčí o klienty – fyzické osoby. Jako v každém matematickém příkladě – když máte předem známý výsledek, bez problémů dosadíte výchozí čísla. Přece se nebude společnost zabývat drobnými statisíci a miliony , když může profitovat ve vyšších řádech v korporátní divizi. Takže retailovou divizi zrušíme. Investice fyzických osob v cenných papírech, které jsou v obrovských objemech provedeny, jsou dlouhodobého charakteru, tam odliv klientů hrozit nebude. – Ale když se líže smetana, musí být vespod mléko. Někdo musí provádět tuzemské i zahraniční převody, někde musí fungovat pokladna pro hotovostní operace, musí se vyřizovat operace s platebními kartami, šeky… - no tak to mléko vylejeme jen zpoloviny.

To se oznámí na konci prvního pololetí. Neadresně, jen ať si každý myslí, že on to nebude.

 

Pak se daleko nahoře v hlavním městě v horním patře u zeleného stolu vezme tužka a udělá se silná čára. Ve společnosti, která se kdysi pyšnila individuálním přístupem.

V létě se nepovolují dovolené, aby nebyl narušen chod toho úžasného soukolí a na samém konci srpna se jde střílet ke zdi.

50 %.

Tady už citlivý přístup je. Společnost nabídne na vlastní náklady pomoc psychologa či psychiatra všem, kteří to potřebují. Jak ušlechtilé.

V oficiální verzi se celá tahle akce, zviditelňující všehoschopné nahoře nazývá „Implementce racionalizace do interních procesů za účelem vyšší rentability“.

Na pozůstalé zaměstnance se vezme ještě delší bič a ukáže se jim ještě větší kostka cukru.

Odstřelení zmizí koncem září s náplastičkou odchodného. Ti, kteří mají oslavit padesátku až koncem roku mají ještě u společnosti nárok na dar k životnímu jubileu. Už obstarali společnosti dost bonitních klientů, mají teď možnost na ně vklidu vzpomínat. Jak ušlechtilé.

Morálka a slušnost v rohu pláčou.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miloslava Cejpková | pátek 28.9.2007 11:16 | karma článku: 17,92 | přečteno: 1196x
  • Další články autora

Miloslava Cejpková

Chci dělat potomkům radost

13.5.2024 v 22:35 | Karma: 19,55

Miloslava Cejpková

Madeira slovem i fotem

25.9.2023 v 2:10 | Karma: 18,53