Japonci na zebře a chodníky na sídlišti

Začátek hlavní sezony se pozná snadno - když projíždíte Českým Krumlovem směrem na Černou v Pošumaví,  přes silnici směrem k parkovišti cupitají japonští turisté. Před zebrou samozřejmě ukázněně zastavíte a necháte proud

X+

Jestli je to galantní nebo běžné neřešíte, každopádně je to milé.

Není divu, že do města pod záštitou UNESCO míří davy turistů. Krumlov se dočkal za posledních dvacet let doslova zmrtvýchvstání. Uličky historického jádra, kde padala omítka  a domy podpíraly trámy proti zřícení, svítí obnovenými fasádami. Na druhém největším hradě v republice  probíhá nejrozsáhlejší rekonstrukce v dějinách.

Na každém kroku možnost příjemného posezení v kavárnách, restaurantech nebo stylových hospůdkách. Když počasí právě nepřeje, je možno navštívit ArtCentrum Egona Schieleho se stálými i putovními výstavami výtvarného umění, nebo mnohé malé galerie, které tu vyrostly jako houby po dešti. Pro milovníky fotografie a historie Šumavy je otevřeno unikátní Museum Fotoatelier Seidel.

Panuje tu ta správná atmosféra - s pouličními muzikanty a malíři, stánky s rukodělným zbožím a Vltavou plnou vodáků.

Jen si nenechte úchvatný renesanční dojem zkazit cestou na okraj města. Tam ho mezi betonem a rozpadajícími asfaltovými chodníky rychle ztratíte. A nejen v Českém Krumlově.

V Čechách bude dobře, až budeme vodit japonské turisty i na sídliště. Budě to trvat dlouho -  z paneláků už budou zrekonstruované historické památky. A my se budeme usměvavě uklánět.

 

 

související:

http://cejpkova.blog.idnes.cz/c/37801/Vandalove-schovani-za-umenim.html#t2

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miloslava Cejpková | pátek 25.6.2010 6:18 | karma článku: 17,81 | přečteno: 1702x
  • Další články autora

Miloslava Cejpková

Chci dělat potomkům radost

13.5.2024 v 22:35 | Karma: 19,56

Miloslava Cejpková

Madeira slovem i fotem

25.9.2023 v 2:10 | Karma: 18,53