Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Německo: Příliv migrantů, odliv lékařů

Hned dvě zprávy ze sousedního Německa vzbudily pozornost: Informace, že jedno z nejčastěji dávaných jmen v Německu je Mohamed a informace o odchodu německých lékařů například do Švýcarska.

Obě zprávy spolu souvisejí: Potvrzují dlouhodobé obavy navzdory mohutné propagandě od počátku sdílené všemi příčetnými lidmi, že migrační krizí nedojde k přílivu kvalifikovaných pracovníků, nýbrž klientů sociálních systémů a že porodnost těchto skupin obyvatelstva bude mít ještě zásadnější důsledky v budoucnu.

Česká republika je bohužel tou poslední zemí Evropy, jejíž obyvatele by z popsaného vývoje u sousedů mohl přepadat škodolibý smích: Německo je nejdůležitějším obchodním partnerem naší země a společenské i ekonomické problémy Německa se zásadním způsobem projeví i u nás.

Již dnes Českou republiku ohrožuje stejně způsobený nedostatek lékařů, protože řada z nich se rozhodla doplnit řídnoucí řady právě svých německých kolegů, platově si přilepšit a u nás doma tedy chybí. Pravda, osobně se nebudu bránit ošetření například ukrajinským lékařem, který doplní chybějícího českého a bude-li to dobrý odborník, jenže kde bude brát zdravotníky zase Ukrajina? K tomu doplňme, že právě z Ukrajiny můžeme očekávat zvýšenou migraci, bude-li se společenský i ekonomický rozvrat této země prohlubovat, jak se zatím zdá nevyhnutelné. Tito migranti rozhodně nebudou všichni lékaři a určitě se nedokážou úplně všichni dokonale a bezproblémově zařadit do naší společnosti, ostatně už dnes existují problémy s veřejným pořádkem v okolích ubytoven zahraničních dělníků českých podniků.

Ale zpět do Německa: Z řady reportáží i přímo sdílených zkušeností z Německa jsou zřejmé i další, než pouze finanční důvody k tomu, aby německý lékař odešel do Švýcarska nebo do Norska. Jsou jím opět migranti, se svými často poněkud odlišnými zvyky a chováním, než na které jsou němečtí lékaři zvyklí. Migranti se často bezohledně dožadují přednostního ošetření, komunikace s lékaři je chaotická, vzhledem k náboženským tabu je často komplikované vyšetření a ošetření, zejména jsou-li lékař a pacient rozdílného pohlaví. Nemám k dispozici oficiální zdroje, nicméně jsem přesvědčen, že i tyto věci mají v dané situaci svoji váhu. Stejně tak jsem ovšem přesvědčen, že právě tyto věci se do oficiálních zdrojů dostanou jako poslední, pokud vůbec.

Německo se nepotýká pouze s odlivem jmenovitě lékařů, problém je odliv jakýchkoli odborníků. Určitě si dovedeme představit řadu situací, kdy je odchod ze země jasnou volbou pro člověka, který si může svého zaměstnavatele vybírat doma i v zahraničí, v zahraničí získá vyšší plat a nebude se muset smiřovat s řadou negativ, které přináší migrační krize v jeho domovské zemi. Migrační krize se samozřejmě dotýká i Švýcarska nebo Norska, kam němečtí lékaří míří, ale je evidentní, že tyto země alespoň zatím dokážou nabídnout lepší plat i pracovní podmínky.

Sousední Německo se tedy potýká s důsledky imigrace i emigrace. Nejinak tomu bude i u nás, bez ohledu na to, jak přísnou imigrační politiku naše země nastaví, a na to, jak vysokou samostatnost rozhodování si v těchto věcech zachová.

Již nyní se objevují známky blížící se ekonomické recese a přijde-li opravdu, doufejme, že bude jen slabá. Při každém takovém poklesu však dochází ke zvýšení nezaměstnanosti, a nekvalifikovaní zahraniční pracovníci se nezaměstnanými ocitají jako první. Bylo by dobré, kdyby si Česká republika vzala z vývoje u sousedů příklad a s tímto poučením formulovala svoji politiku migrační, azylovou a podmínky zaměstnávání zahraničních pracovníků.

 

Zdroje:

 

1)

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nemecko-berlin-jmeno-dite-mohamed-narozeni-rodice.A190506_085129_zahranicni_pmk

2)

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nemecko-svycarsko-migrace-hospodarstvi-prace-utek-mozku-lekari-zdravotnictvi.A190503_163420_zahranicni_luka

Autor: Lukáš Burget | čtvrtek 9.5.2019 16:00 | karma článku: 37,63 | přečteno: 1713x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Podvolení aneb muslimský živel přebírá západní Evropu

Když mazal Lidl kříže na fotkách pro své zboží, bylo to trapným marketingem soukromé firmy, když je kříž vymazán z oficiálního plakátu pařížské olympiády, je to znakem křesťanské kulturní sebevraždy.

6.3.2024 v 15:45 | Karma: 37,87 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Středoškoláci by nešli bránit Českou republiku. Ale za co vlastně mají chtít bojovat?

Server Seznam Zprávy přinesl svůj průzkum, dle kterého dnešní středoškoláci většinově odmítají vojenskou službu a dokonce i odmítají účast na obraně České republiky! Tímto skandálním stavem jsme vinni my všichni.

28.2.2024 v 15:30 | Karma: 38,61 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Stíhačky za 150 miliard, tričko za 1968,- Kč, Fialova vláda z levného kraje není

Ovšem z kraje infantilních trapností je. Po úspěchu s Fialovou Nutellou a Rakušanovým klipem "To nebylo dobrý" to zkouší také ministryně Černochová tričkem s obrázkem stíhačky, pardon, "supersonického letounu", jak poučila Babiše.

7.2.2024 v 15:45 | Karma: 42,04 | Přečteno: 2510x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Burget

Na Rakušana nekřičte. Obviňte ho!

Ministr vnitra Vít Rakušan započal své spanilé jízdy po ČR u piva v Karviné a nesetkal se s vřelým, nýbrž s přímo ohnivým přijetím. Leč občané, nekřičme na něho. Obviňme ho z toho, co osobně i jako člen vlády udělal naší vlasti!

22.1.2024 v 19:22 | Karma: 42,07 | Přečteno: 4534x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Rakušan bez cenzury aneb černý humor po mafiánsku

Ministr vnitra Vít Rakušan osvědčil smysl pro černý humor, když bezprostředně po rozsudku Ústavního soudu ve věci vládní cenzury nepohodlných webů oznámil spanilou jízdu českými luhy a háji s besedami "Bez cenzury"

16.1.2024 v 9:00 | Karma: 39,22 | Přečteno: 1627x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Auto vyjelo ze silnice a srazilo tři chodce. Žena zemřela, dvě děti jsou zraněné

2. května 2024  16:40

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

D35 u Litovle blokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  16:36

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikovala více než sedm hodin nehoda...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  16:34

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Budoucí ministr Tuleja v problémech? Publikoval v pochybných vědeckých časopisech

2. května 2024  13:57,  aktualizováno  16:23

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 33,65
  • Průměrná čtenost 2719x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik