Berlín zakáže slovo "cizinec"

Ovšem ne kvůli známé replice "cizinec není našinec" z pohádky Tři veteráni. V této až příliš skutečné pohádce o likvidaci zbytků příčetnosti se objevují hlášky ještě znamenitější.

V euroamerické civilizaci to začalo kampaní za slušnost, humanitu a vůbec všeobecnou dobrotu lidstva. V jejím rámci se s nebývalou frekvencí začaly objevovat nadávky od "xenofobů" přes "nacionalisty", "sobce", až po osvědčené "nacisty" a "fašisty" na každého, kdo s dostatečnou radostí nepřijímal multikulturní obohacení. 

V této fázi kampaně jsme tedy byli svědky buď vymýšlení výrazů nových, nebo změny významu výrazů starých. Mělo to své zvrácené opodstatnění: Jestliže má ten "xenofob", nebo, nebuďme neskromní, třeba rovnou "nácek" pravdu a my nemáme argumenty, tak se nutnosti argumentovat zbavíme prostě tím, že ho označíme výše uvedenými výrazy. A s náckem se samozřejmě nikdo slušný nebaví, tudíž argumentovat nepotřebujeme, máme pravdu a hotovo.

Mohlo se zdát, že touto fází může celá kampaň také skončit, protože zastánci slušnosti a morálky a všeho dobrého přece dosáhli svého cíle. Jenže tak tomu nebylo. Šílenství, které je jejich pravou podstatou a motivací, probouzí hlad, který nelze nasytit.

Přišla tedy fáze druhá: Zákaz slov, která nejsou dostatečně multikulturní, morální, vstřícná, inkluzivní a můžete si doplňovat další pozitivní adjektiva až do zblbnutí.

V České republice je průkopníkem druhé fáze zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková. Ta nedávno vydala příručku, kterak oslovovati lidi, kteří nejsou zdraví a jejichž zdraví by se asi při zaslechnutí donedávna používaných výrazů mohlo ještě rapidně zhoršit.

Dozvěděli jsme se, že místo "invalidy" je třeba používat slova "člověk s postižením", místo "vozíčkář" máme říkat "člověk pohybující se na vozíku" a místo "slepec" říkat "člověk se zrakovým postižením" /2/.

Důvod pro tyto novotvary spočívá prý v tom, že by snad člověk s postižením mohl při užití starých výrazů pojmout podezření, že ho kvůli jeho alternativnímu zdravotnímu stavu považujeme za nějak méněcenného. Jak na to lidé typu paní Šimůnkové přišli, na to se ptejte jich, já to vážně netuším.

Uvidíme, jak se nové výrazy ujmou. Nechci se ovšem dožít toho, že než vykoktám "Hej, člověče se zrakovým postižením, nevstupujte do vozovky, jede auto!", tak že auto nešťastníka přejede.

V České republice jsme ovšem v té druhé fázi stále ještě značně pozadu. Ve vyspělejších zemích, jmenovitě v Německu, už druhá fáze pokročila tak daleko, že jsou zakazovány staré a nacházeny nové výrazy i pro pojmy, u kterých nelze ani při nejlepší vůli zjistit, jakým způsobem mohou být závadné.

V Berlíně vydali také příručku, tentokrát pro státní zaměstnance, a v ní je zakazováno říkat "cizinec", "černý pasažér", nebo "žadatel o azyl". Místo toho bude muset úředník trpělivě přehláskovat výrazy "cestující bez platné jízdenky" a "člověk s mezinárodní minulostí" /1/.

Na důvod těchto příruček se neptejte, ten důvod totiž neexistuje. Šílenství se po důvodech neptá, ono důvody nepotřebuje. Ale výše popsané šílenství roste každým dnem a dávno překročilo meze roztomilých kuriozit. Začíná být nebezpečné, protože začíná zasahovat do běžného každodenního života těch, kteří onomu šílenství ještě nepropadli. Tato epidemie může být nebezpečnější než koronavirus.

V pohádce Tři veteráni král sledoval mezinárodní situaci a dle ní nechal lít buď kulky, nebo písmenka. Můžeme se uklidňovat tím, že výše uvedeným šílenstvím postižení zatím lijí ta písmenka.

Takže nyní jsou v Německu ve fázi, kdy vítají cizince, pardon, vítají "lidi s mezinárodní minulostí". Příliš mě to však neuklidňuje, když si uvědomím, a jmenovitě o Němcích, mrazivou pravdivost poznatku veterána Pankráce z oné pohádky:

"Moc dobrý lidi tady jsou, pěkně vychovaný. Chvilku tě milujou, chvilku kamenujou... Jak se jim poručí." /3/.

 

 

Zdroje:

 

1) https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/berlin-chce-zakazat-slovo-cizinec-ma-se-rikat-clovek-s-mezinarodni-minulosti-40338157#utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

 

2) https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rozstrel-debata-zastupkyne-ombudsmana-monika-simunkova-veronika-vitkova-prirucka-o-lidech-s-postizen.A200610_141842_domaci_chtl

 

3) https://www.hlaskyzfilmu.cz/tri-veterani-2/

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lukáš Burget | sobota 3.10.2020 14:07 | karma článku: 39,82 | přečteno: 1653x