Nevěřím pravicovým lékařům. Ani MUDr. Svobodovi.

Všechny poštovní schránky v Praze zaplnil modrý časopis Metropolitan s MUDr. Svobodou na obálce. Nevadí, že časopis má stejný název jako někdejší pravicový a zkrachovalý deník. Rovněž mi nevadí ani šibalský úsměv pana gynekologa na titulní fotografii. Vadí mi, že tak zkušená strana, jakou ODS určitě je, si vezme jako frontmana lékaře, porodníka. Totiž, když lékař podobných zkušeností tvrdí, že má pravicové myšlení a tudíž bude zastávat pravicovou politiku, tak jednoduše lže.

Archiv

Téměř všichni lékaři a MUDr. Svoboda je toho typickým příkladem, jsou pravicoví leda svým motýlkem pod bradou, drahými automobily a exotickými dovolenými. Naši pravicově smýšlející lékaři totiž pracují a dá si říci, že i tyjí z typicky levicového systému, jakým je naše zdravotnictví. Vždyť čím jiným je současný zdravotnický systém, než malým bratříčkem velkého socialistického molocha. Pokud otec zakladatel Václav Klaus a i jeho zdárný učeň Petr Nečas neustále zdůrazňují, že pravicový je ten, kdo je proti přerozdělování, tak MUDr. Svoboda je ten, kdo celý svůj život žije z právě toho kritizovaného přerozdělování. Lékaři nebojují s neviditelnou rukou trhu, jsou přeci dobře placeni z účtů pojišťoven, které jsou solidárně plněny i námi, co do nemocnic nechodíme ani na návštěvu.

Já jsem antikvář a v mém antikvariátu je dokonalé tržní prostředí, tak milované a obhajované špičkami ODS. Mým zákazníkům nikdo  neproplatí nakoupené knihy. Já jako majitel nedostanu od pojišťovny žádnou kapitační platbu za každého obslouženého zákazníka. Žádný zákon nevnucuje mým zákazníkům, že mi musí zaplatit 30 Kč za každou návštěvu mého kvelbu. Všechny peníze co vydělám, vydělám na rovném, státními zásahy nepokřiveném trhu.

Na druhou stranu páni doktoři a zvláště ti v nemocnicích, jsou právě těmi, co neustále žádají vyšší a vyšší částky ze společného koláče. Na předražené nejmodernější zařízení, na předražené medikamenty, na předražené všechno. Lékaři typu pana Svobody jsou neustále v kontroverzi s řediteli nemocnic či jejich ekonomy. Pořád mají pocit, že je někdo v jejich utrácení omezuje. Vždyť oni chtějí jenom to nejlepší pro pacienty a to něco stojí.

Obávám se, že kdyby, nedejbože, vyhrála v Praze ODS a pan doktor se stal pražským primátorem, dopadne Praha stejně, jako to předvedl ten předchozí lékař MUDr. Bém. Když celý a dlouhý život pan Svoboda pouze natahoval ruku, aby získal pro své oddělení, pro svoji kliniku, pro svoji katedru, pro své pacienty a tudíž i pro sebe co nejvíc peněz z kapes nás všech, jak bude na stará kolena hlídat celopražskou pokladnu před nataženýma rukama podobných existencí, které svůj byznys nejraději platí ze společných, tj. z našich  prostředků.

Pane MUDr. Svobodo, nejste žádný začátečník na politickém poli a tak prosím, řekněte svým voličům, jakou máte praxi a zkušenosti v odpovědném hospodaření, šetření nebo alespoň v neutrácení.

Prahu může řídit pouze skutečný a  odpovědný hospodář. A  člověk, jako pan gynekolog Svoboda, který celý život žil a tyl z erárních peněz přerozdělovaných podle socialistických zásad to být nemůže, prostě to nemá v krvi.

Mysleme na to u volebních uren.

 

Autor: Milo Burdátš | úterý 28.9.2010 8:01 | karma článku: 37,64 | přečteno: 2968x